Äänenhuollosta luottamusta omaan ääneen

Äänenhuollosta tulee helposti mieleen hyssyttelyt ja kiellot, mutta parhaimmillaan äänenhuolto avaa lisää mahdollisuuksia äänenkäyttöön. Äänen hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää ja käsittää yleisen hyvinvoinnin lisäksi kaksi asiaa: terveen äänentuottotekniikan ja muutamia apukeinoja. Apukeinot pitävät äänentuottoelimistön hyvässä kunnossa ja tekniikka auttaa huolehtimaan siitä, että ääntä käytetään oikein.

Muista kostutus

Kostutusta ei koskaan voi olla liikaa. Limakalvojen kosteustasapainon varmistat juomalla riittävästi vettä. Veden imeytyminen solutasolle ottaa aikansa, joten jos olet aikeissa laulaa pitkiä aikoja, aloita vedenjuonti ajoissa. Jos avaat vesipullon vasta treenien alussa, vesi ei luultavasti ole ehtinyt vielä kostuttamaan äänielimistöäsi.

Voit tarjota äänihuulillesi myös täsmäkostutusta. Apteekista saatavalla vesipiipulla kurkun kostuttaminen onnistuu pienemmälläkin varoitusajalla, ja etenkin flunssaiselle äänelle se on hyvä ensiapu. Jos olet valmistautumassa tärkeään puhe- tai lauluesiintymiseen, kannattaa välttää tiettyjä ruoka-aineita tai vaikka hajusteita, etenkin jos tiedät niiden tekevän hallaa omalle äänellesi. Kostutus, riittävä äänilepo ja muu äänenhuolto auttavat pitämään äänielimistön käyttövalmiina ja palautumaan paremmin rasittavan äänenkäytön jälkeen.

Treenaa tekniikkaa

Myös puhe- tai laulutekniikalla on merkittävä rooli. Oikeanlaisten tekniikoiden avulla käytät äänentuottoon osallistuvia lihaksia niin, että ääni on terveesti tuotettu, toimii hyvin ja kestää arkipäivän puhetilanteet tai laulamisen rasittumatta liikaa.

Äänihuulten tehtävä ei aluperin ollut tuottaa ääntä, vaan suojella hengitysteitä vierailta esineiltä ja esimerkiksi ruualta. Ihminen on aikojen saatossa oppinut muokkaamaan noiden ulokkeiden värähtelyn synnyttämää ääniaaltoa ääniväylässä ja tuottamaan näin ymmärrettävää puhetta. Koska äänihuulten päätehtävä ei ole äänentuotto, kurkunpään lihakset eivät välttämättä toimi optimaalisesti äänentuoton aikana. Helposti alamme kompensoida hiljaista tai voimatonta ääntä kurkunpäätä ympäröiviä lihaksia apuna käyttäen.

Jos koitat puristaa ääneen voimaa kaulan lihaksilla, lihakset väsyvät ja äänentuotosta tulee aina vain hankalampaa. Lisähaastetta tuo turvotus, jota äänihuulikudokseen kertyy rasituksen ja liiallisen paineen seurauksena. Turvotukseen saattaa liittyä äänen katkeilu tai jopa hetkittäinen äänenmenetys: turvonneet äänihuulet eivät värähtele tasaisesti toisiaan vasten ja ääni käheytyy helposti.

Lihastasapainosta varmuutta äänenkäyttöön

Avainsana toimivaan tekniikkaan on tasapaino: aktiivisuus oikeissa lihaksissa ja rentous toisissa. Voimakastakaan ääntä ei puristeta kurkusta, vaan ääni voimistuu terveellisesti, kun kurkunpään lihaksia käytetään oikein, ja ääntöväylässä on sointia tukevat resonanssiominaisuudet. Näitä asioita sinulle opettaa puheäänen harjoittamiseen yliopistokoulutuksen saanut henkilö, vokologi.

Olen aikanani kärsinyt refluksitaudista ja saanut siksi totutella äänenhuoltoon ja oikeanlaisiin tekniikoihin kantapään kautta. Kurkkuni saattoi joskus tuntua hiekkapaperilta etenkin aamuisin, mutta kostutuksella ja kevyillä ääniharjoituksilla opin saamaan sen jälleen käyttökelpoiseksi. Uskon äänenhuoltoon täysin, koska olen saanut monesti todeta sen hyödyt myös itse.

Muista nauttia

Äänestä huolehtiminen ei tarkoita, että joutuisit kieltäytymään hauskoista tilanteista halutessasi suojella ääntäsi. Itse asiassa voit heittäytyä niihin entistä vapaammin voidessasi luottaa siihen että ääni kestää. Voit huoletta kannustaa suosikkijoukkuettasi lätkämatsissa tai viettää illan kovaäänisessä seurassa, kunhan tunnet äänesi ja osaat reagoida sen antamiin merkkeihin ajoissa. Jos joskus menisikin överiksi, osaat hoitaa ääntäsi niin, että saat sen taas soimaan ja voimaan hyvin.