Voiko “kuka tahansa” oppia laulamaan?

Laulunopettajana ja äänivalmentajana olen kuullut tämän kysymyksen todella monta kertaa. Sitä ovat minulta kysyneet sekä puhevalmennukseeni tulleet äänityöläiset, että reippaasti yli kuusikymppiset lauluintoiset, jotka syystä tai toisesta ovat kuvitelleet, ettei vanhana enää voisi oppia laulamaan. Vastaus alkuperäiseen kysymykseemme on tietysti erittäin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta “KYLLÄ”, mutta haluatko kuulla miksi?

Laulamiselle on oma reseptinsä, jonka avulla oikeastaan kuka tahansa voi oppia laulamaan. Sen reseptin haluan paljastaa sinulle tässä artikkelissa.

Oikean reseptin avulla opit laulamaan

Kuten parhaissa resepteissä aina, tässäkin on vain kolme ainesosaa. Kun huomioit kaikki nämä kolme harjoittelussasi, sinusta tulee aivan taatusti parempi laulaja. Lauluäänesi vapautuu, kehittyy ja vahvistuu nopeammin kuin huomaatkaan.

Usein laulupelko tai “laulutaidottomuus” johtuu haitallisista uskomuksista. Niistä kerron myös tässä blogipostauksessa. Voit ehkä ajatella, että olet vain epämusikaalinen, eikä laulamisesta voi koskaan omalla kohdallasi tulla mitään. Sinut on ehkä leimattu laulutaidottomaksi jo ala-asteen ensimmäisillä luokilla.

Muistat varmaan My Fair Lady – musikaalin? Entä siitä Mr Higginsin, joka halusi opettaa Elizalle kuinka oikeaa englantia lausutaan. Tiesitkö että tämä Mr Higginsin näyttelijä Rex Harrison ei osannut laulaa yhtään? Ei siis yhtään. Ja hänellä oli päärooli musikaalissa! Hän itseasiassa käytti ”puhelaulu”-tekniikkaa, jossa hän pääosin puhui tai lausui lauluosuutensa.

  1. Jos haluat oppia laulamaan, täytyy avata ensin mielen lukko. Rex Harrison päätti, että hän osaa laulaa, ja uskalsi ottaa musikaaliroolin vastaan.

Sinunkin täytyy siis uskoa, että voit oppia laulamaan. Mutta miten uskoa, jos siitä ei ole mitään todistetta? Tähän mennessä olet ehkä vain kuullut että et osaa laulaa tai että laulusi kuulostaa kamalalta.

Todella harvoin laulutaidottomuudessa on kyse itseasiassa epämusikaalisuudesta. Ehkä olet huomannutkin, että jostain syystä suustasi tulee vääriä ääniä, vaikka itseasiassa kuulet itse kyllä hyvin, kuinka pieleen laulat. Silloin oma väärin laulaminen voi tuntua pahaltakin. Nuotin löytäminen ja oikealta korkeudelta aloittaminen ei kuitenkaan ole aina niin helppoa kuin luulisi.

  1. Siispä toinen laulamisen reseptin osa on avata kehon lukko. Oikean hengitystekniikan oppiminen on ensimmäinen askel kehon lukon avautumiseen. Ääni alkaa soida, kun keho avautuu ja hengitystekniikka paranee. Silloin nuotissa pysyminen alkaa olla mahdollista. Laulaminen on pääosin lihastoimintoa. Kun opit hallitsemaan kehoasi paremmin, myös laulaminen helpottuu.

Mutta sinun ei tarvitse uskoa vain minua. Ava Numminen teki Sibeliusakatemiassa vuonna 2005 väitöstyön, jonka aiheena oli laulutaidottomasta kehittyväksi laulajaksi. Hänen tutkimuksessaan oli mukana kymmenen vuosina 1945-1979 syntynyttä aikuista. Nämä aikuiset oli lapsuudessa leimattu laulutaidottomaksi. He eivät osanneet tuottaa erilaisia sävelkorkeuksia eli laulaa nuotilleen.

Osallistujat kuitenkin kävivät puolitoista vuotta ryhmä- ja yksilöopetuslaulutunneilla. Tutkimuksessa havaittiin että kaikki osallistujat oppivat havainnoimaan ja tuottamaan erilaisia sävelkorkeuksia. He oppivat myös laulamaan korkeammalta ja jokainen heistä pystyi laulamaan nuotilleen pianon tai opettajan tukemana. Myös ulkopuoliset arvioitsijat kokivat, että laulutaito oli merkittävästi parempi kuin lähtötilanteessa.

Muutokseen tarvittiin siis uskon ja kehon lukkojen avaamisen lisäksi laulutekniikan opetusta. Siksi viimeinen laulamisen oppimiseen johtava osanen on:

  1. Laulunopetus. Tätä tarvitset vaikka uskoisit jo osaavasi laulaa, sillä totta kai haluat kehittyä – ethän muuten olisi lukenut tätä blogipostausta. Tätä tarvitset erityisesti silloin, jos koet, ettei sointisi ei ole paras mahdollinen. Sillä vaikka sävelkorvassasi ei olisi mitään vikaa ja virekin olisi kohdillaan, laulutekniikkaa tarvitaan sekä äänen väsymisen ehkäisemiseen että soinnin parantamiseen.

Siispä: jos sinusta tuntuu ettet osaa laulaa, että vireesi on enemmän nuotin vieressä  kuin nuotin kohdalla, tai jo äänesi on mielestäsi jotain pihinän, ininän, rääkymisen ja raakkumisen* väliltä, hanki hyvä laulunopettaja joka auttaa sinua kehittämään sointiasi miellyttävämpään suuntaan ja opettaa sinulle terveen ja kestävän tavan tuottaa ääntä.

Helpota äänentuottoasi ja vapauta korkeat äänet 4 viikon lauluvalmennuksessa!

Laulu liikkeelle -valmennuksessa opit mm.

  • luottamaan lauluääneesi joka tilanteessa
  • tuottamaan ääntä laulussa helposti ja kestävästi
  • rentouttamaan jännitykset leuastasi ja kielestäsi niin, että ääni soi paremmin
  • laulamaan sekä korkeita että matalia ääniä terveesti, hyvällä tekniikalla ja eri voimakkuuksilla
  • löytämään sinulle sopivaa laulettavaa
  • nauttimaan harjoittelusta ja esiintymisestä
  • tulkitsemaan lauluja aidosti ja persoonallisesti sekä välittämään kuulijoillesi vahvaa tunnetta laulun kautta

4 thoughts on “Voiko “kuka tahansa” oppia laulamaan?”

  1. Hei! Omistan Ava Nummisen kirjan, olen käynyt laulutaudottomuus viikonloppukurssin, yrittänyt muutenkin opiskella/harjoitella, MUTTA se jokin vain puuttuu… Odotan todella mielenkiinnolla tulevaa.

    • Hei! Mukavaa että sinulla on tuo kirja – laulamaan oppiminen on kyllä mielenkiintoista. Katsotaan josko päästäisiin yhdessä hyvin eteenpäin laulamisessa, ihanaa kun olet mukana oppimassa <3

    • Niin, äänenkäytössä voivat kaikki kehittyä, selvä se! Mutta jos sävelkorva puuttuu, niin se on laittamaton paikka. Musikaalisuus on lahja ja taipumus siinä missä maalaaminen tai vaikkapa kilpajuoksu. Kaikki voivat kehittyä mutta kaikista ei tule Usain Bolt. Tarvitaan erityislahjaa. Mutta kaikki voivat oppia, sen allekirjoitan täysin.
      Margit Westerlund, oopperalaulaja, laulupedagogi

      • Hei Margit, ja kiitos kommentistasi 🙂 Jopa sävelkorvaa voi kehittää, myös siitä on tuossa Ava Nummisen väitöskirjassa oma osionsa. Toki myös lahjakkuutta tarvitaan, mutta ilman erityislahjaakin voi kehittyä pitkälle ja nauttia laulamisesta.

Comments are closed.