Liisi

Nimeni on Liisi Pettersson ja olen valmentanut äänenkäyttöä yli kymmenen vuotta. Autan laulajia ja puhujia vapauttamaan vahvimman äänensä, jotta he voivat loistaa lavalla ja koskettaa kuulijoitaan. Vahvin ääni ei välttämättä tarkoita voimakkainta tai kestävintä, vaikka usein se on sitäkin. Yhtä ”vahvaa” äänenkäyttöä voi olla herkkä, hiljainen ääni tietoisesti käytettynä – koskettamassa kuulijaa. Ehkä tiivistäisin, että oma ”vahva” ääni on monipuolinen ja tuntuu luontevalta käyttää.

Ääniluotsi on syntynyt kiinnostuksestani sekä puhe- että lauluäänen kehittämiseen. Ensimmäiset kipinät äänenkäyttöön sain jo ala-asteella musiikkiluokalla, varsinaisesti innostus puheäänen kehittämiseen sai alkunsa kun refluksitaudin takia keskeytin laulunopettajaopinnot vuodeksi ja lähdin opiskelemaan puheoppia.

Opetan puhetta, klassista laulua ja  pop-/jazzlaulua. Autan asiakkaitani saamaan varmuutta äänenkäyttöönsä, päästämään irti ylimääräisistä jännityksistä ja nauttimaan äänenkäytöstä vapautuneesti. Myös esiintymisjännitys on minulle oman jännitystaustani vuoksi läheinen aihe. On upeaa nähdä, miten laulajat ja puhujat saavat uusien tekniikoiden myötä lisää varmuutta äänenkäyttöön ja iloa esiintymiseen. Valmennettavani ovatkin valmennukseni ansiosta onnistuneet paremmin koelauluissa, laulukilpailuissa, haastatteluissa ja muissa heille tärkeissä esiintymistilanteissa.

Kehitän ääntäni sekä itsenäisesti että muiden valmentajien kanssa. Esiinnyn myös itse aina tilaisuuden tullen laulaen ja puhuen. Olen laulanut yleisön edessä niin konserteissa, oopperalavalla kuin bilebändinkin keikoilla. Minulla on kokemusta myös erilaisten tapahtumien juontamisesta. Taiteilijaminääni voit tutustua paremmin täällä.

MEDIA

Haastattelupyynnöt liisi@aaniluotsi.fi

Voimaannuttava laulu

   

JULKAISUT

MUSIIKIN VOIMALLA MUUTOKSEEN

Musiikkia käytetään tuomaan hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja merkityksellisyyttä työyhteisöille. Yrityksissä taidepohjaisten aloitteiden käyttö on Suomessa vielä melko harvinaista. YAMK-opintojen tutkimus- ja kehittämishankkeessani kartoitin suomalaisten yhteisötaiteilijoiden tekemiä musiikki-interventioita sekä alan haasteita ja mahdollisuuksia. Erityisesti tutkin laulun hyvinvointivaikutuksia ja raportoin omaa lauluinterventiotani.

MUSIIKIN VOIMALLA MUUTOKSEEN –musiikki-interventio yhteisötaiteilijan työvälineenä

VAPAATA ÄÄNTÄ ETSIMÄSSÄ

Psykofyysisissä ääniharjoitusmenetelmissä päätavoitteena on luonnollisen äänen vapautuminen. Ne perustuvat ajatukseen, että äänialaltaan laaja, soiva ja ilmaiseva ääni on jokaisen ulottuvilla. Jokapäiväinen stressi ja kiire sekä ääneen liittyvät kokemukset ja uskomukset ovat saaneet meidät ikään kuin estelemään ääntämme, ja harjoituksilla pyritään saamaan jokaisen oma ilmaisukapasiteetti jälleen käyttöön. Tein vokologian Pro Gradu tutkielmani psykofyysisistä ääniharjoitusmenetelmistä ja erityisesti näyttelijöiden koulutuksessa käytössä olevasta Linklater-menetelmästä.

VAPAATA ÄÄNTÄ ETSIMÄSSÄ: Linklater-äänikoulutuksen vaikutukset puheäänen perkeptuaalisiin ja akustisiin piirteisiin

Myös tässä blogiartikkelissa kerron luonnollisen äänen vapautumisesta:

Haluatko sinä vapaan äänen? 

TEKNOLOGIA LAULUNOPISKELUN APUNA

Teknologian tarjoamat mahdollisuudet kiinnostivat minua jo vuosia sitten, ja tarkastelin reaaliaikaiseen spektrianalyysiin perustuvia sovelluksia myös laulupedagogiopintojeni lopputyössä. En kylläkään ollut täysin varma niiden soveltumisesta laulunopetukseen. Nyt tiedostan että visuaalinen palaute saattaa tuoda hyödyllisen lisän laulutunteihin, joten ehkäpä otan ne joskus käyttöön myös omassa opetuksessani. Puhevalmennuksessa olen jo saanut nähdä, miten visuaalinen palaute täsmentää tavoitteiden määrittelyä ja auttaa oppijaa ymmärtämään puheääntään paremmin.

TEKNOLOGIAA LAULUTUNNILLE? – visuaalisen palautteen ohjelmat työvälineenä klassisen laulun opetuksessa

KOULUTUS

Valmistuin laulupedagogiksi Turun ammattikorkeakoulusta v. 2013 suoritettuani yhtye- ja orkesterimuusikon tutkinnon Tampereen konservatoriossa. Vokologiksi ja filosofian maisteriksi valmistuin vuonna 2017. Ammattiopintojeni jälkeen olen täydentänyt lauluosaamistani mm. seuraavilla kursseilla: pop-/jazz laulun täydennysopinnot Metropolia -ammattikorkeakoulussa, Core Sound Method -täydennyskoulutus Christa Renwallin ohjauksessa v. 2018, Estill Voice Training 5-day-course Helen Rawsonin ohjauksessa v. 2016 ja Anne-Marie Speedin ohjauksessa v. 2018, Laulustudio Laura Virtalan musikaalilaulukurssi, sekä klassisen ja pop/-jazzlaulun yksityistunnit ja mestarikurssit eri opettajien kanssa. Opettajan työkalupakkiani olen täydentänyt myös esiintymistaidon, musiikkiterapian, NLP:n ja improvisaation kursseilla.