5+1 äänenhuoltovinkkiä flunssaan ja allergioihin

Flunssa iskee ja ääni pitäisi saada kuntoon? Katupöly kutittaa kurkussa ja tekee äänestä samean ja soinnittoman? Siitepölyallergian takia limakalvot kuin hiekkapaperia? Työpaikan homeongelmat tekevät äänenkäytöstä vaivalloista ja työlästä? Tästä artikkelista löydät kuusi äänenhuoltovinkkiä, joilla hoidat ärtynyttä äänihuulten limakalvoa ja hellit ääntäsi.

Lepo on tietysti äänelle flunssan tullen kaikkein paras ratkaisu. Sisäilman ongelmissa taas olisi pyrittävä vaikuttamaan ongelman syihin, ei ainoastaan oireisiin. Joskus ääntä kuitenkin on käytettävä myös epäoptimaalisissa olosuhteissa. Silloin kostutuksella ja desinfioinnilla voi jo huomattavasti lisätä äänen kestävyyttä ja helpottaa äänentuottoa. Näillä keinoilla saat kostutettua kurkunpään limakalvoja, laitat ylimääräiset limat liikkeelle ja teet puhumisesta ja laulamisesta edes hieman miellyttävämpää.

Äänenhuoltovinkki #1: vesipiippu

NHS-vesipiippu on henkilökohtainen lempparini. Käytän sitä usein helpottamaan äänen käheyttä ja kurkun ärsytystä flunssan yhteydessä. Apteekeissa myytävä vesipiippu on edullinen, helppokäyttöinen ja lämpimän vesihöyryn ansiosta miellyttävä käyttää. Vesipiipun käyttöohjeet sinun kannattaa tarkistaa paketista, mutta perusperiaate on tämä:

Piippuun kaadetaan teelusikallinen 1:6 –suhteessa sekoitettua suolaliuosta ja piipusta imetään vesihöyryä joka kostuttaa limakalvoja. Piippu on muotoiltu niin, että varsinainen suolaliuos pysyy piipussa, vain vesihöyry pääsee suuhun asti. Kostuttaa ihanasti ja helpottaa oloa välittömästi! Jos haluat lisätä tehoa, pidä piippua lämpimässä vedessä hetken aikaa niin, että suolavesi on jo sen sisässä. Lämmetessään nouseva vesihöyry kostuttaa vielä tehokkaammin. Käyttöohjeen voit katsoa vaikkapa tästä HUS:n videosta.

Äänenhuoltovinkki #2: suolapiippu

Vesipiipusta jalostuneempi versio on suolapiippu, jonka myös saat apteekista. Suolapiippu ei vaadi sekoitteluja, vaan se on aina käyttövalmis ja helppo pitää matkassa mukana. Sitä suositellaankin erityisesti allergikoille ja astmaatikoille. Suolapiippua käytetään NHS-vesipiipun tapaan ja siitä imetty vesihöyry kostuttaa hengitysteiden limakalvoja. Piipuista löytyy niin kertakäyttöinen posliininen versio kuin uudelleentäytettävä keraaminenkin malli. Piippujen hinnat vaihtelevat 30–60 euron välillä paikasta ja mallista riippuen. Ohjeet suolapiipun käyttöön saat myös HUS:n videosta.

Äänenhuoltovinkki #3: sarvikuono eli nenäkannu

Sarvikuonoksikin kutsuttu nenänhuuhtelukannu on hyödyllinen allergikoille ja nuhanenille. Nenäkannulla voit huuhdella liman, pölyn tai muut ilman epäpuhtaudet pois nenän limakalvoilta ja hengitys on taas hieman helpompaa. Loistokapistus myös keväällä katupölyn puhdistamiseen limakalvoilta. Nenäkannua saa apteekeista n. 15 euron hintaan (jopa eri väreissä!) ja sen käyttö on hyvin yksinkertaista.

Toimi näin:

  • Mittaa kannun pohjalle teelusikallinen hienoa merisuolaa pakkauksen mukana tulevalla mittalusikalla ja täytä kannu kädenlämpöisellä vedellä
  • Anna suolan liueta veteen
  • Kumarru lavuaarin ylle ja kallista päätä hieman vasenta olkapäätä kohti
  • Laita nenäkannun kapea pää ylemmän sieraimen suulle ja kaada liuosta rauhallisesti oikeasta sieraimesta sisään. Jos asentosi on oikea, liuos valuu rauhallisesti nenäontelojen läpi ja tulee ulos vasemmasta sieraimesta.
  • Vaihda puolivälissä pään asentoa ja kaada loput liuoksesta vasemmasta sieraimesta
  • Niistä nenäsi vasta hetken kuluttua, jotta suolaliuos ehtii vaikuttaa.
  • Katso tarkemmat ohjeet esimerkiksi Allergia- ja astmaliiton opasvideosta

Äänenhuoltovinkki #4: suolavesikurlaus

Kurlaus on ikivanha keino kurkunpään limakalvojen kostuttamiseen ja toimii edelleen. Laita teelusikallinen suolaa lasilliseen vettä ja kurlaa kurkkua pienillä vesimäärillä kerrallaan. Apteekista saat puhdistettua Emsin-suolaa, mutta tavallinen merisuola kelpaa aivan yhtä hyvin.

Äänenhuoltovinkki #5: suolahuone

Silkkaa luksusta suolahoitoa ja kostutusta kaipaavalle on suolahoito, joka toteutetaan suolahuoneessa. Hoitohuoneen projektorista tuleva hoitosuola hoitaa hengitysteiden limakalvoja lempeästi ja tehokkaasti ja poistaa samalla epäpuhtauksia kehosta. Suolahoidolla on monia hyötyjä ja sitä suositellaan erityisesti flunssan alussa sen kestoa lyhentämään tai toipumista helpottamaan. Myös siitepölykautena tai sisäilman ongelmien yhteydessä suolahoito on erittäin suositeltavaa.

Äänenhuoltovinkki #6: ruoka olkoon lääkkeesi

Hunaja irrottaa hyvin limaa, etenkin kun sitä ottaa pelkältään tai lämpimään veteen liotettuna. Kuumassa hunajan hyvät ainesosat tuhoutuu, joten ehdottomasti kiehuvan veden kannattaa antaa ensiksi vähän jäähtyä. Myös inkivääri ja valkosipuli kuumaan veteen liotettuna ovat loistavia apuja flunssan selättämiseen. Sekä hunaja että inkivääri voivat lievittää tulehdusta myös refluksin yhteydessä.

Venyttele, lämmittele, kostusta – tilaa luento sähköpostiisi

äänenhuolto flunssan yhteydessäTehostartti äänenhuoltoon -luennolla saat työkaluja, joilla helpotat äänenkäyttöä omassa arjessasi ja lisäät sen kestävyyttä.

Luennon aiheet:

✓ ääniammattilaisen lihashuolto

✓ äänenhuolto flunssan ja allergioiden yhteydessä

✓ päivittäisellä äänilämmittelyllä kohti hyvinvoivaa ääntä

✓ auta ääntäsi, kun stressi yllättää

 ✓ millaista puhetekniikkaa puheammattilainen tarvitsee kukoistaakseen työssään?

Tutustu luentoon tästä

Kiinnostaa!