Kuinka löydät hyvän laulunopettajan?

Oma laulunopettaja. Miten pitkään se onkaan poltellut mielessäsi. Että saisit taas laulaa enemmän. Oppisit laulutekniikkaa ja pystyisit laulamaan lempikappaleitasi rasittamatta ääntäsi.

Uskaltaisit vihdoinkin päästellä sielusi kyllyydestä. Revitellä niitä kaikkein ihanimpia biisejä ja nauttia laulamisesta täysin rinnoin. Voisit olla varma siitä, että äänesi kestää, ja että se harjoittelun myötä vahvistuu eikä käheydy. Kukaties uskaltautuisit joskus esiintymään sukulaislapsesi ylioppilasjuhlissakin, vaikka se tähän asti on jäänyt tekemättä.

Niin ja varsinkin se kuristumisen tunne. Siitä haluat eroon. Siitä, kun laulat korkean äänen ja tuntuu, että taju lähtee. Nyt ne laulutunnit. Mutta mistä löydät sen sinulle juuri oikean opettajan?

Etsimällä kerralla hyvän laulunopettajan säästät aikaa, rahaa ja hermojasi

Hyvä opettaja tukee kehitystäsi parhaalla mahdollisella tavalla, ja hänen tunnillaan sinä saat olla päätähti. Tiedät kyllä, kun oikea opettaja osuu kohdalle. Huomaat sen sekä yleisestä fiiliksestä tunnin aikana että saamistasi tuloksista.

On olemassa pääosin kahdenlaisia opettajia: toiset opettajat ovat keskittyneet opettamaan enemmän laulutekniikkaa, toisten vahvuudet taas ovat erityisesti jonkin tietyn musiikkityylin tyylinmukaisessa tulkinnassa. Yleensä hyvä opettaja osaa kuitenkin molempia vähintäänkin tyydyttävästi. Koska olen itse painottunut enemmän laulutekniikkaan, säilytän sen näkökulman myös tässä artikkelissa.

Kun valitset laulunopettajaa, tarkista ainakin nämä asiat:

 1. Opettajallasi on laulunopettajan koulutus. Se voi olla esimerkiksi musiikkipedagogin tutkinto ammattikorkeakoulusta, musiikin maisterin koulutus Sibelius-Akatemiasta tai ulkomaisesta musiikkiyliopistosta tai esimerkiksi Estill- tai CVT-opettajan sertifikaatti. Pääasia, että tiedät opettajan suorittaneen pedagogisia opintoja tavalla tai toisella.
 1. Opettajasi on toiminut opettajana useamman vuoden. Alkavana laulajana voit tietysti saada hyviä vinkkejä myös aloittelevalta laulunopettajalta. Kuitenkin kokeneempi, alalla vähintään 5 vuotta toiminut opettaja osaa ratkaista monenlaisia äänenkäyttöön liittyviä haasteita ja löytää varmimmin juuri sinulle sopivat metodit ja harjoitukset. Ne, joilla sinä kehityt kaikkein parhaiten.
 1. Jos haaveilet laulajan urasta tai säännöllisistä lauluesiintymisistä, katso myös opettajan esiintymiskokemus. Hyvä opettaja tietää, mitä lauluesiintyminen käytännössä tarkoittaa. Silloin hän osaa opastaa sinua tarvittaessa myös esitykseen valmistautumiseen ja lavalla olemiseen. Hyvä opettaja osaa ohjata sinua myös esiintymisjännityksen hallinnassa. Jos haaveilet kilpailuun osallistumisesta, etsi käsiisi sellainen opettaja, joka on itsekin joskus kilpaillut tai valmentanut osallistujia laulukilpailuihin. Silloin hän osaa auttaa sinuakin saavuttamaan unelmasi.
 1. Laulunopettajasi osaa laulaa sillä tyylillä, mitä haluat oppia. Useimpien opettajien sivuilla lukee, opettavatko he klassista vai pop/jazz -laulua. Jos olet avoin sekä oopperalle että rytmimusiikille, siis popille ja rockille, kannattaa ehdottomasti etsiä sellainen opettaja, joka pystyy opettamaan molempia. Tällöin voit tarpeen tullen kokeilla molempia tyylejä ja valita kokemustesi perusteella itsellesi sopivan tyylin.
 1. Opettajasi osaa opettaa laulutekniikkkaa. Kun opettajasi tuntee äänen fysiologiset perusteet ja tietää, miten eri lihastoiminnoilla saadaan aikaan erilaisia ääniä, opit varmemmin terveen äänentuottotavan. Silloin äänesi toimii huonompinakin laulupäivinä. Pelkillä mielikuvilla opettajan opettajan kanssa et välttämättä pääse haluttuun lopputulokseen, vaikka laulaminen hetkittäin tuntuisikin todella hyvältä.

Lauluhengitys ja hengitystuki

Ollessasi jo laulutunneilla kiinnitä huomiota etenkin näihin asioihin:

 1. Kuuntele itseäsi ja intuitiotasi: jos teillä opettajasi kanssa synkkaa ja saat tuloksia, niin olet varmasti hyvällä opettajalla. Kun lähdet tunneilta aina virkistyneenä, tyytyväisenä ja täynnä energiaa, tiedät saaneesi loisto-opettajan. Jos taas sinusta tuntuu jatkuvasti siltä, ettet kehity tai et tiedä mitä opettaja tarkoittaa, silloin ehkä kannattaa harkita opettajan vaihdosta tai ainakin yhteistä palautekeskustelua, jonka pohjalta jatkaa eteenpäin.
 1. Laulamisen ei kuulu tuntua pahalta kurkussa, ja opettajasi tulisi reagoida siihen, jos näin on. Joskus saattaa olla hyvä sulkea yhdessä pois yhdessä esimerkiksi refluksitaudin tai mahdollisuus, tai varmistua äänihuulten terveydestä foniatrin tai korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärien kautta. Jos et saa opettajaltasi mitään kommenttia kurkun kipeytymiseen tai äänen käheytymiseen, harkitse opettajan vaihtoa.
 1. Hyvä laulunopettaja näyttää sinulle miten lauletaan ja tuotetaan lauluääntä terveesti. Hän siis ”laulaa eteen” ja selittää, miten jokin tietty ääni fysiologisesti tuotetaan. Kuuntelemalla opettajasi ääntä opit huomaamaan erot esimerkiksi terveesti tuotetun ja ei-niin-terveesti tuotetun laulusaundin välillä. Opettajan ääni toimii sinulle tärkeänä havainnoillistajana, vaikka yhteinen päämääränne on tietysti löytää sinun ihan oma, uniikki tyylisi ja laulusaundisi, joka sopii sinulle kuin nenä päähän siinä tyylissä jota haluat laulaa.
 1. Sinulla on tunneilla tilaa oppia. Tunneilla edetään sinun tahtiisi, vaikka opettajasi voi toki lempeästi pökätä sinua eteenpäin, jos olet kovin verkkaisella tuulella. Saat aina halutessasi kysyä, ja opettaja vastaa kysymyksiisi, tai vähintään selvittää vastauksen, jos ei sitä heti tiedä. Hyvä opettaja ei myöskään esittele ääntään vain esittelemisen takia, vaan ”eteen” laulaminen tukee aina sinun oppimistasi.
 1. Sinun kuuluu saada tuloksia ja kehittyä. Oma harjoittelusi toki vaikuttaa siihen, miten nopeasti oppimasi asiat siirtyvät lihasmuistiin, mutta hyvän opettajan ohjauksessa saat oivalluksia myös tunnin aikana. Jos joskus otatkin yhden askeleen taaksepäin laulupolullasi, pääasiassa suunta on kuitenkin aina eteenpäin ja huomaat kehittyväsi.
 1. Hyvä opettaja auttaa sinua myös miettimään laulutavoitteitasi: laulutekniikkaa, uusia laulettavia kappaleita ja miksei mahdollisia esiintymisiäkin. Itse houkuttelin juuri muutaman oppilaani äänittämään lauluaan studiossa, ja nämä haasteet otettiin ilomielin vastaan. Hyvä opettaja antaa siis sinulle myös uusia ideoita ja haasteita ja etsii kanssasi laajempaa näkökulmaa lauluharrastukseen.

Liisi Pettersson

Ääni- ja esiintymisvalmentaja

Vokologi (FM), laulupedagogi (amk)

Ääniluotsi – Inspiroidu äänestäsi!

🔥 Äänenkäytön koulutukset työyhteisöille
💖 Puheen ja laulun verkkokurssit
🎙 Äänivalmennus puheammattilaisille
🎶 Lauluvalmennus laulajille – klassinen tai pop/jazz- laulu
🎉 Tilaa sopraano keikalle

#ääniluotsi
#inspiroiduäänestäsi

2 thoughts on “Kuinka löydät hyvän laulunopettajan?”

 1. Hei,
  Olen nyt 67-vuotias mies. Äänialani on barbas.
  Olen nuorena ja myöhemminkin laulanut ”tanssimusiikkibändin solistina” ja mieskuorossa n. 25-30 vuotiaana sekä viimeiset 15 vuotta kahdessa sekakuorossa ja 10 vuotta kuuden laulajan acapella- ryhmässä.
  Olen saanut näiden ohessa laulunopetusta jonkin verran. Olen myös laulanut soolo-osuuksia ja esittänyt joissakin tilaisuuksissa yksinlaulua säestyksellä ja ilman.

  Nyt etsin laulunopettajaa, joka voisi kehittää yksinlaulutaitojani sekä kevyessä musiikiissa että klassisessa musiikissa.

  • Hei Raimo! Kiitos kommentistasi. Mielelläni ohjaan sinua lauluäänesi kehittymisessä. Lähetän sinulle sähköpostia ensi viikolla 🙂

Comments are closed.