Haluaisitko laulaa, mutta ääni käheytyy jo puolessa tunnissa? Yleisimpiä syitä äänen väsymiseen tai käheytymiseen laulaessa ovat nielun kuroutuminen ja kielen painuminen taakse päin kohti kurkkua. Etenkin korkeissa äänissä kuroutuminen on hyvin tavallista. Ehkä oletkin joskus kuullut ilmaisun, että laulun pitäisi lähteä ”mahasta” sen sijaan että ”lauletaan kurkusta”.
”Kurkusta laulaminen” on laulutapa, jossa hengitys ei ole riittävän pohjassa tai sisäänhengityslihasten aktiviteetti riittävää, jotta ilmanpaine äänihuulia vasten pysyisi tasaisena ja äänihuulet saisivat värähdellä vapaasti. Se, että ”ääni lähtee mahasta” tarkoittaa siis sitä, että pallea pääsee laskeutumaan alas asti ja hengityslihakset tukevat äänentuottoa oikealla tavalla.
Tässä artikkelissa esittelen sinulle menetelmän, jolla olen auttanut jo satoja laulajia saamaan lauluunsa lisää vapautta ja kestävyyttä.
Äänen käheytymisessä on kyse lihas- ja limakalvorasituksesta, ja voit vähentää sitä oikeanlaisen laulutekniikan avulla
Jos äänentuottosi on kovin puristeista ja nielusi pääsee laulaessa kuroutumaan, äänihuuliin kohdistuu ylimääräistä rasitusta. Niihin kertyy tällöin herkemmin nestettä limakalvoa suojaamaan, ja turvotus estää äänihuulia värähtelemästä tasaisesti toisiaan vasten. Siitä johtuu äänen kihisevä ja kähisevä sointi.
Kuromista olisikin erittäin tärkeä välttää, jos haluat pitää äänesi kunnossa. Rasittuneiden äänihuulten limakalvopinnat ovat herkempiä vaurioille. Toisaalta jos äänihuulet ovat jo rasittuneet, niitä olisi hyvä huoltaa ja palautella oikeanlaisilla tekniikoilla. Voit ladata oppaan äänen pikarentoutukseen tämän artikkelin lopusta.
Äänen käheytyminen ei aina johdu limakalvorasituksesta. Esimerkiksi uusia laulutekniikoita opetellessa on hyvin tavallista, että kurkunpään lihakset kipeytyvät ja väsyvät laulamisen jälkeen. Sitä ei kannata säikähtää, ja jos ääni palautuu muutamassa tunnissa normaaliksi, mitään syytä huoleen ei ole.
Mitä tehdä, jos ääni käheytyy?
Kun asiakas tulee tunnille valittaen äänen käheytymistä, tiedän melkein heti, että kyse on joko nielun kuroutumisesta tai refluksitaudista, joka ylläpitää matala-asteista tulehdusta äänihuulten limakalvoissa.
Refluksiin auttaa oikeanlainen ruokavalio ja joissain tapauksissa myös lääkitys, mutta käheytymistä voidaan molemmissa tilanteissa välttää paremmalla hengitystuella ja vapauttamalla leuka ja kielen takaosa niin, että äänihuulet saavat värähdellä vapaasti.
Lääke #1: kieli pois kurkusta
Eräs innokas kuorolaulaja tuli tunneilleni, kun hänellä käheytyi ääni aina laulaessa korkeita ääniä. Hyvin nopeasti paikallistin, että hänen kielensä painui laulaessa kohti kurkkua. Tämä on muuten kuorossa hyvin tavallista, sillä kielen ollessa taaempana oman äänensä kuulee voimakkaammin. Se ei kuitenkaan auta äänen kuulumista ulospäin, vaan päinvastoin vaikeuttaa sitä.
Lähdimme siis vapauttamaan kielenkantaa ja tuomaan sitä ylös ja eteenpäin. Näin suun takaosaan jäi enemmän tilaa ja ääni pääsi vapaammin soimaan. Bachin kuoroteoksen kauniit melodialinjat alkoivat soida heti paljon paremmin, kun kieli ei enää ollut painamassa äänihuulia.
Lääke #2: leuka vapaaksi ja nieluun tilaa
Samoin leuan vapauttaminen sai asiakkaani äänen soimaan täyteläisempänä. Usein leuan ja kielen eriyttäminen auttaa laulamista hyvinkin paljon, sillä leualla moni laulaja ”pitää äänestään kiinni”, jos hän ei ole oppinut säätelemään äänenkorkeuttaan hengityslihastesi avulla. Kun leuka vapautuu, myös nieluun tulee enemmän tilaa.
Lääke #3: parempi hengitystuki
Opetin asiakkaalleni myös parempaa hengitystekniikkaa, sillä hän oli jostain – luultavasti kuorostaan – saanut sellaisen käsityksen, että vatsan tulisi mennä voimakkaasti sisään laulamisen aikana. Näin ole, vaan oikeastaan päinvastoin: sisäänhengityslihaksia kuten kylkiä ja selkälihaksia aktivoidaan juuri siksi, ettei äänihuuliin kohdistuisi fraasin alkupuolella kohtuutonta ilmanpainetta. Toisaalta uloshengityslihaksia aktivoimalla ilmanpaine pystytään säilyttämään tasaisena fraasin loppuun asti.
Lääke #4: ymmärrä kokonaistilanteesi
Puhuimme myös tunteista ja henkisestä hyvinvoinnista. Asiakkaallani oli rankka elämäntilanne, joten varmasti silläkin oli vaikutuksensa äänen hyvinvointiin. Toisaalta hengitystekniikkaa parantamalla ja ääntä vapauttamalla voit itsekin voida paremmin, joten äänen kehittäminen saattaa olla hyvä idea myös silloin, kun elämä ei muuten näytä valoisimpia puoliaan.
Mitä paremmasta laulutekniikasta seuraa?
Teimme asiakkaani kanssa intensiivisesti töitä neljän viikon ajan. Asiakas kävi tunneillani kerran viikossa, ja tämän lisäksi hän harjoitteli kotonaan lähes päivittäin, aina 30 minuuttia kerrallaan. Jo toisella tunnilla asiakkaani sanoi, että kuoroharjoituksissa laulaminen tuntui kevyemmältä, ja hänen äänensä kesti paremmin harjoitusten loppuun asti.
Kuulin muutoksen myös asiakkaan äänessä. Hänen äänensä kuulosti paljon kirkkaammalta, kun kieli oli suun etuosassa, jolloin se voimisti äänen korkeita taajuuksia enemmän ja antoi ääneen heleän soinnin. Isot intervallit eli hypyt korkealta matalalle tai matalalta korkealle sujuivat helpommin ja äänenlaatu pysyi huomattavasti tasaisempana. Asiakas itse totesi, että voimakkuuden vaihtelu hiljaisesta voimakkaaseen tai toisinpäin on nyt helpompaa, kun hengitys tukee äänentuottoa ja kurkunpää pysyy vapaana.
Ääni käheytyy vähemmän, kun voit luottaa omaan instrumenttiisi
Opettele siis laulutekniikkaa, jos haluat päästä äänen käheytymisestä eroon. Tässä postauksessa näet katkelmia joistakin käyttämistäni harjoituksista, mutta jokaisella laulunopettajalla on tietysti omat suosikkiharjoituksensa. Itsekin vaihtelen harjoituksia tilanteen mukaan. Tule tietoiseksi myös mielesi lukoista, jotka ehkä estävät sinua laulamasta vapautuneesti ja luottavaisesti, oman kehosi aistimuksia tunnustellen.
Jos laulussasi on voimakas tunnesisältö, hengitystuen käyttö on erityisen tärkeää. Jos et osaa hyödyntää laulussa olevaa tunnetta oikealla tavalla, siis jo hengittäessä, voimakkaalla tunteella laulaminen voi saada nielusi kuromaan ja äänesi väsymään. Sallivampi asenne harjoitteluun voi auttaa pitämään äänenkin rennompana. Toisaalta saattaa olla tarpeen kysyä itseltään myös kysymys: ”mitä minä haluan tällä laululla kertoa ja kenelle?”
Katso video ja vapauta korkeat äänet 4 viikon lauluvalmennuksessa!
Laulu liikkeelle -valmennuksessa opit mm.
- luottamaan lauluääneesi joka tilanteessa
- tuottamaan ääntä laulussa helposti ja kestävästi
- rentouttamaan jännitykset leuastasi ja kielestäsi niin, että ääni soi paremmin
- laulamaan sekä korkeita että matalia ääniä terveesti, hyvällä tekniikalla ja eri voimakkuuksilla
- löytämään sinulle sopivaa laulettavaa
- nauttimaan harjoittelusta ja esiintymisestä
- tulkitsemaan lauluja aidosti ja persoonallisesti sekä välittämään kuulijoillesi vahvaa tunnetta laulun kautta