Ääni soimaan pillittelyn avulla?

Kunnon vollotus tekee tietysti joskus hyvää, mutta nyt puhutaan äänitreenistä ja tavallisesta juomapillistä. Se on nimittäin oiva työkalu oman äänen huoltamiseen: puheammatissa toimiva voi lämmitellä sillä äänensä ennen työpäivää tai palautella puhumisesta väsynyttä ääntään. Käytän pilliharjoituksia asiakkaiden kanssa erityisesti silloin, kun muista resonanssiharjoituksista ei tunnu olevan apua äänen sointiin.

Monta tieteellistä tutkimusta

Aloitetaan faktoista: pilliharjoittelun on todettu tekevän hyvää monella tavalla, äänestä tulee muun muassa kuuluvampi ja se tuntuu myös helpommalta tuottaa.

Ennen syväluotaavampaa katsausta pilliharjoitteluun lienee syytä muistutella mieleen sitä, miten ääni syntyy. Se saa alkunsa henkitorven yläpäässä olevasta kurkunpäästä, kun siellä olevat äänihuulet alkavat värähdellä keuhkoista tulevan ilmavirran vaikutuksesta. Syntyvä ääni voimistuu ääniväylässä, siis nielun, suun ja nenän onteloissa ja saa sointivärinsä ääntöväylän muodosta ja asetuksista riippuen.

Ääni kuulostaa siis erilaiselta, kun vaihtelemme ääntöväylän asetuksia (siis esimerkiksi kurkunpäätä, kieltä, huulia ja kitapurjetta liikuttamalla). Asetuksia vaihtelemalla saadaan aikaan eri äänteet ja hyvä resonanssi varmistaa sen, että ääni kuuluu hyvin ja puheesta saa selvää. Nielu on pääresonaattori, joten nielun seinämien rentous on olennainen asia soivalle ja hyvin resonoivalle äänelle.

Äänenlaatuun vaikuttavat sekä äänihuulivärähtelyn laatu että väylän resonanssiominaisuudet. Ja nyt hyviä uutisia sinulle: pilliharjoittelulla voidaan vaikuttaa näihin molempiin. Samansuuntainen vaikutus on monilla muillakin ääniharjoituksilla, ja ns kapeikkoharjoittelu joko ääntöväylän muotoa muuttamalla tai apuvälineen kanssa on kuuminta hottia äänitieteen kentällä. Puheterapiassa on jo pitkään käytetty tietynlaista lasiputkea erityyppisten äänihäiriöiden hoitamiseen. Mutta nyt takaisin pilleihin.

Otetaan esimerkkitutkimus*: Ammattilaulaja äänsi pitkää a-vokaalia omalta puhekorkeudeltaan normivoimakkuudella. Välissä tehtiin pilliharjoittelua ohjeiden mukaisesti 5 minuutin ajan, minkä jälkeen pitkän a-vokaalin ääntö äänitettiin uudestaan. Tulosten mukaan ääni oli pillittelyn jälkeen sekä helpompi tuottaa että kuuluvampi ilman ponnisteluja. Tuloksia mitattiin muun muassa akustisesti ja ääniammattilaisista koostuvan kuunteluraadin avulla.

Rennolle äänentuotolle otollisemmat olosuhteet

Ylläkuvatussa tutkimuksessa kurkunpää laski harjoittelun tuloksena hieman alaspäin, nielu laajeni ja nenäportti sulkeutui paremmin. Rennolle ja kuuluvalle äänelle otollisemmat olosuhteet siis. Kuunteluraati totesi myös äänenlaadun parantuneen pillitreenin myötä.

Pilliharjoittelussa mahtavaa on se, että sitä voi tehdä kuka vain terveääninen ihan kokeilumielessä, ja jos harjoitus tuntuu toimivan, sitä voi tehdä useita kertoja viikossa ja nauttia sen tuomista hyödyistä. Pöydällä pyörivä värikäs pilli suorastaan kutsuu tekemään äänitreeniä aina silloin tällöin, joten huonomuistisempikin muistaa tehdä treeninsä säännöllisesti.

Perusperiaate on tämä:

  1. Käytä ohutta mehupilliä (leveys n. 2,5 mm, pituus n. 10–13 cm).
  2. Laita pillin kärki alahuulen päälle ja sulje huulet sen ympärille. Ilma tulee siis ulos vain pillin kautta.
  3. Äänne pilliin vokaalia muistuttavaa ääntöä (hahmotuksen vuoksi voit ajatella sanovasi pilliin pitkää y-vokaalia, mutta käytännössä tuo ääni ei muistuta mitään tiettyä vokaalia).
  4. Resonanssituntemukset auttavat tekemään oikein ja toimivat palautteena, eli tunnustele värinää kitalaessa, yläetuhampaiden takana, kasvoissa ja jopa päässä.
  5. Tee nenätesti: tarkista ettei ilmaa karkaa nenän kautta sulkemalla välillä sieraimet peukalon ja etusormen väliin. Äänen tulisi kuulostaa täysin samalta, olivat sieraimet sitten auki tai kiinni.
  6. Maltti on valttia, sopiva määrä on 5 minuuttia kerrallaan. Tee niin kauan kuin yhdellä uloshengityksellä tuntuu mukavalta, pinnistellä ei tarvitse.
  7. Äänitreenin ei kuuluisi koskaan tuntua pahalta. Luota siis omiin tuntemuksiisi. Jos pilliin ääntäminen saa aikaan epämukavia tuntemuksia kuten kiristystä, kutinaa tai kipua kurkussa, leikkaa pillistä pari senttiä pois. Kokeile sitten uudestaan. Jos tämä ei auta, voit käyttää myös paksumpaa pilliä.
  8. Pillitreeni on yllättävän mukavaa, kunhan muistat säilyttää väljyyden tunteen kurkun seudulla ja pidät huulet rentoina ja leuan vapaana.

Jos pillittely ei vielä auennut, katso inspiraatioksi pillitreeniä tutkineen vokologian suurmies Ingo Titzen harjoitusvideo.

Huomaathan, että terveellä äänellä voit huoletta tehdä näitä harjoituksia, kunhan muistat tehdä kohtuudella ja luottaa omiin tuntemuksiisi. Jos kurkussa tuntuu kireyttä, pidä tuumaustauko ja tarkista, teetkö ohjeiden mukaan. Pilliharjoitteluun saat lisää neuvoja myös vokologilta.

Me vokologit autamme lähtökohtaisesti vain terveen äänen hoitamisessa ja kehittämisessä. Mikäli sinulla on diagnosoitu elimellinen äänihäiriö tai kärsit jatkuvista äänioireista (käheytyminen, kiputuntemukset tai jopa äänen menettäminen), suosittelen hakeutumaan ensin foniatrin tai korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkärin vastaanotolle, koska heillä on pätevyys äänihäiriöiden diagnosointiin sekä välineet esimerkiksi kurkunpään tarkempaan tutkimiseen.

*) Guzman M, Laukkanen A-M, Krupa P, Horacek, J, Svec JG, Geneid A. Vocal Tract and Glottal Function During and After Vocal Exercising With Resonance Tube and Straw. Journal of Voice: Vol. 27, No. 4, pp. 523.e19-523.