Miten lauluvalmennus muuttaa lauluasi?

Onko sinulle koskaan käynyt näin: olet laulukurssilla, jolla kaikki tuntuu helpolta ja ääni kulkee vaivattomasti. Kuitenkin kun harjoittelet kotona, tai etenkin kurssin loputtua tuo tunne tuntuu olevan ikuisiksi ajoiksi kadonnut. Kurkkua kiristää, kieli tuntuu isolta möhkäleeltä suussa ja yhteys hengitykseen on täysin poissa. Voisiko lauluvalmennus auttaa sinua saamaan laulusi soimaan joka tilanteessa?

Lauluvalmennuksessa treenataan sekä mieltä että kehoa. Näin harjoitellessasi sisäistät kokemasi oivallukset ja saat pysyviä tuloksia. Kun sekä mielesi että kehosi lukot aukeavat, sinun on helpompi keskittyä siihen, mitä laulultasi haluat. Tätä prosessia kutsun lauluvalmennukseksi, ja tavoitteestasi riippuen harjoittelutavat saattavat olla hyvinkin erilaisia. Tässä artikkelissa kuvailen tyypillisimmät tavat treenata laulua ja kerron, mitä asiakkaani ovat lauluvalmennuksessa saaneet aikaan.

Lauluvalmennuksessa keho ja mieli huomioidaan yhtenä kokonaisuutena

Tiedäthän tilanteen: lapsi huutaa ja nauraa leikkiessään, koska hänellä on niin hauskaa. Yhtäkkiä hänen vanhempansa karjaisee: “ole hiljaa, ei saa huutaa!” Mitä silloin tapahtuu? Lapselle jää uskomus, että hiljaisuus on hyve ja voimakas äänenkäyttö on pahasta.

Jos sinua on joskus kielletty pitämästä ääntä, syntynyt uskomus kovan äänen haitallisuudesta saattaa vaikuttaa äänenkäyttöösi vielä aikuisenakin – siitäkin huolimatta että tietoinen mielesi kertoo voimakkaan äänenkäytön silloin tällöin olevan täysin ok ja sinun olevan täysin hyväksytty ja turvassa myös huutaessasi ja laulaessasi.

Moni lapsi osaa käyttää ääntään optimaalisesti, kunnes hänen äänenkäyttöään rajoitetaan. Psykofyysiset ääniharjoitusmenetelmät perustuvat oletukseen, että yhteiskunnan ja ympäristön paineet ovat saaneet kehossamme aikaan lukkoja, jotka rajoittavat äänenkäyttöä. Niitä käytän apunani myös valmennuksissani.

Lauluvalmennus perustuu harjoituksiin, joissa pyritään vapauttamaan keho epäoptimaalisista kehonkäyttötavoista ja löytämään oikeanlainen rentous äänentuottoelimistön, kuten kurkunpään ja kasvojen lihaksiin. Rentouden jälkeen tarvitaan oikeanlaista lihastyötä, jotta halutut äänenlaadut ja sävelkorkeudet saa otettua käyttöön aina tarvittaessa.

Alitajunnassa jylläävät uskomukset vaikuttavat paljon siihen, miten keho laulamiseen reagoi ja miten lauluääni toimii. Jos ajatuksesi on, että “ääneni on ruma” tai “olen liian kovaääninen”, voit olla varma, ettei nämä uskomukset tee hyvää laulullesi.

Miksi laulaminen ei aina onnistu?

Vaikka puhutaankin usein luonnonäänistä, laulaminen on oikeastaan melko luonnoton tapahtuma. Äänihuulten ensisijainen tehtävä on suojella henkitorvea vierailta esineitä ja syödessä ruualta, ei suinkaan tuottaa ääntä. Lauluvalmennus auttaa sinua siis oppimaan epäluonnollista, ja kuitenkin laulamiselle fysiologisesti optimaalista kehonkäyttöä.

Äänihuulten ympärillä on lihaksia, jotka auttavat kurkunpäätä menemään suppuun ja ohjaavat nieltäessä ruokaa kohti vatsalaukkua. Nämä lihakset aktivoituvat helposti myös äänentuoton aikana, etenkin korkeissa äänissä, joissa kurkunpää nousee ylös. Siitä seuraa kurkun kurominen ja se harmillinen kurkun kuristus, joka supistaa äänialaa ja tekee laulamisesta joskus miltei mahdotonta.

Äänen toiminnalle olennaista olisi pitää kurkunpäässä sellainen lihasaktiviteetti, joka antaa äänihuulille tilaa venyä ja kurkunpäälle mahdollisuuden liikkua vapaasti halutun sävelkorkeuden mukaisesti. Silloin voit laulaessasi valita sävelkorkeuden, äänenvoimakkuuden ja saundin eli äänen sointitavan laulamasi ohjelmiston mukaisesti. Edellyttäen, etteivät haitalliset uskomuksesi torpedoi yrityksiäsi.

Lauluvalmennus johtaa tuloksiin, kun treenaat oikein ja riittävästi

Valmennus tuo usein nopeita tuloksia, sillä haitallisten uskomusten ja fysiologisesti epäoptimaalisten lihastoimintojen purkaminen saattaa jo auttaa äänenkäyttöä hyvinkin paljon. Jo yhden laulutunnin aikana ääni voi alkaa soida paljon paremmin, kun kieli saadaan pois kurkusta ja kurkunpää vapautuu. Toisaalta kun laulaja vapautuu keskittymään tarinankerrontaan, esiintyminenkin alkaa tuntua paljon luontevammalta.

Laulaminen on kuitenkin taito, jonka ylläpito edellyyttää säännöllistä treeniä. Oivallukset eivät riitä kovin pitkälle, vaan tarvitaan myös satoja ellei tuhansia oikeanlaisia toistoja. Harjoittelun laatu ratkaisee, ei niinkään määrä: kun käytössäsi on niin mentaaliset työkalut kuin äänentuottoelimistön fysiologiaan nojaavat tekniikat, harjoittelu on hauskaa ja tehokasta.

Jo muutaman viikon treenillä voit saada pysyviä tuloksia: ääniala kasvaa ja ääni vahvistuu, vire paranee ja eri äänenlaatujen käyttäminen laulussa on helpompaa ja tietoisempaa. Myös hengitys vapautuu, mikä parantaa hyvinvointiasi monella tavalla.

Millaisia muutoksia lauluvalmennus tuo?

Lauluvalmennus sopii kaikille, jotka kaipaavat selkeitä tekniikoita äänensä kehittämiseen ja ovat valmiita työstämään omia uskomuksiaan lauluun liittyen. Tässä muutamia tuloksia, joita olemme asiakkaiden kanssa saaneet aikaan:

Eräs keski-iän jo ylittänyt nainen tuli 6 viikon ryhmävalmennukseen laajentaakseen äänialaansa. Hän lauloi kuorossa alttoa ja koki korkeat äänet kimityksenä. Valmennuksen aikana hän oppi laulamaan korkeat äänet kevyemmin ja paremmalla kannattelulla, ja huomasi yhtäkkiä pääsevänsä vaikka kuinka korkealle. Hengitystekniikan työstämisen myötä hän huomasi myös, että ilma riittää paremmin eikä ääni enää käheydy niin helposti.

31-vuotias bändissä laulava nainen tuli yksilövalmennukseeni, sillä hänellä käheytyi ääni keikalla helposti ja korkeat äänet hän lauloi huokoisella ja heikolla falsettiäänellä. Hän halusikin saada vahvuutta korkeisiin ääniinsä, tasaisuutta ääneen korkeiden ja matalien äänten välillä sekä paremmin kestävän äänen. Teimme kesän töitä, ja hän oppi tuottamaan korkeita ja matalia ääniä paremmalla tekniikalla. Hän innostui laulamaan aina haastavampia kappaleita, ja jaksoi valmennusten jälkeen laulaa keikat ja pitkät laulutreenit ilman että ääni olisi kohtuuttomasti väsynyt.

Lauluvalmennus sopii myös heille, jotka ylipäätään haluavat oppia käyttämään ääntään optimaalisemmin. Eräs asiakkaani tuli yksilövalmennukseeni, sillä hän halusi löytää parhaan äänensä. Hänen äänensä oli aloittaessamme hyvin huokoinen, niska–hartiaseutu aivan tukossa ja hänellä oli paljon negatiivisia uskomuksia omasta äänestään. Valmennuksen loppupuolella hän sanoi minulle, että oli saanut töissä ylennyksen, sillä laulutunnit olivat rohkaisseet häntä osoittamaan asiantuntemuksensa myös työssä ja viestimään työpaikalla vaikuttavasti ja uskottavasti.

Usein käykin niin, että samalla kun laulaja löytää oman parhaan äänensä ja tutustuu sen mahdollisuuksiin, hän astuu omaan voimaansa ja alkaa saavuttaa haluamiansa asioita myös muilla elämän osa-alueilla.

Sen lisäksi että olen oppinut laulamaan, olen myös oppinut käyttämään ääntäni kokonaisvaltaisesti sitten, että se toimii paremmin, kuulostaa paremmalta ja sen tuottaminen on helpompaa. Olen myös saanut esiintymisvarmuutta, ja se tuntuu kyllä näkyvän myös töissä. Liisin on opettajana ollut ammattitaitoinen, kannustava ja asioihin tarttuva. Suosittelen lämpimästi Liisi kursseja ja laulutunteja. -Tiina, laulun yksilövalmennus

Nuorehko mies tuli valmennukseeni, sillä hän halusi löytää ääneensä vahvuutta. Valmennuksen alussa hänen äänensä katkeili ja nuotissa pysyminen oli vaikeaa. Ääniala oli myös suppea, ja äänentuottoelimistössä oli paljon turhia jännityksiä laulamisen aikana. Työstimme valmennuksessa etenkin rintarekisterin sointia, kurkunpään vapaata liikkuvuutta ja leuan rentoutta. Ääniala kasvoi vuodessa yli oktaavin verran ja ääneen tuli kauttaaltaan paljon lisää vahvuutta, vire parani, korkeat äänet helpottuivat ja rokinkin laulaminen alkoi luonnistua.

Lauluvalmennus on houkutellut monesta asiakkaasti esiin rohkean ja esiintymiselle antautuvan laulajan. Moni on valmennuksissani innostunut tulkitsemaan lauluja vapautuneemmin, heittäytymään lauluun ja nauttimaan esiintymisestä enemmän. Toisaalta he ovat päässeet eroon äänen käheytymisestä, vireongelmista ja ei-toivomistaan äänenpiirteistä, saaneet lisää sointia ja syvyyttä ääneen, helppoutta äänentuottoon ja vaivattomuuden tuntua laulamiseen.

Vaikka laulaminen onkin lihastyötä, ja joskus saattaa laulaessa paitakin kastua, kurkun ei kuulu laulaessa kipeytyä. Jos kurkku kipeytyy, tekniikassa on parantamisen varaa. Hanki silloin itsellesi hyvä laulunopettaja tai ainakin harjoittele laulutekniikkaa itsenäisesti verkon välityksellä.

Haluatko sinäkin laulun liikkeelle helposti ja nopeasti?

Olen tehnyt Laulu liikkeelle -valmennuksen laulun vasta-alkajille ja heille, joilla laulusta on jo vierähtänyt tovi. Tutustu valmennukseen ja ilmoittaudu mukaan täällä. 

Laulu liikkeelle -verkkovalmennuksen käytyäsi:

✔ Ymmärrät paremmin insrumenttisi fysiologiaa ja osaat hyödyntää sitä laulussasi
✔ Osaat tuottaa ääntä terveesti ja vaivattomasti
✔ Laulat puhtaammin, kun korvasi kehittyy ja opit säätelemään virettä hengityksen ja kurkunpään yhteistoiminnalla
✔ Äänesi ei enää käheydy niin helposti laulaessa ja esiintyessä
✔ Laulat vapautuneemmin, kun osaat poistaa mielen esteet laulamisesi tieltä
✔ Esiinnyt rohkeammin ja nautit laulamisesta muiden kuullen

Haluan laulun liikkeelle