Sykähdyttävä lauluääni

Oletko miettinyt, miksi joku laulaja saa heti huomiosi kun taas toinen jättää täysin kylmäksi? Suosituksi tulleen Voice of Finland -laulukilpailun ensimmäisissä jaksoissa kuunnellaan vain lauluääntä, ja joidenkin laulajien kohdalla tähtivalmentajien tuolit eivät vain käänny. Usein perusteluna on, että laulusta puuttui “se jokin”. Mutta hetkinen, eikös jokaisen laulajan ääni ole täysin omanlaisensa?

Hanki varmuutta laulutekniikasta

Jokaisella laulajalla on äänessään mahdollisuuksia vaikka mihin, vaikka kaikki eivät osaakaan käyttää instrumenttiaan kovin monipuolisesti. Jos mielit hyväksi laulajaksi, peruspalikat on tietenkin syytä ottaa haltuun: sointi, rytmi ja vire. Laulutekniikka vaikuttaa siihen miltä kuulostat. Ihmisen ääntöväylä on monipuolinen ja muotoutuva, ja soivan ja puhtaan lauluäänen sekä kauniin äänenvärin oppii lähes jokainen tuottamaan oikeaoppisesti. Laulutekniikkaan tutustumalla voit saada ääneesi sellaisen sävyn kuin haluat. Eri tyylilajeihin sopii erilainen äänenkäyttö, ja oikeanlainen sointiväri eli saundi on jo askel oikeaan suuntaan.

Tunne kehosi ja vapaudu nauttimaan musiikista

Saundin lisäksi laulussa on kyse myös sävelkuluista ja rytmistä. Tutun musiikkityylin sävel- ja sointumaailma jää usein korvaan ja siirtyy sen kautta lauluun. Jos olet kuunnellut paljon soulmusiikkia tai R’n’B:tä, afroamerikkalaisen musiikin sävelkieli ja rytmiikka on sinulle tuttua. Silloin hyödynnät sitä helposti myös laulussa, kunhan tiedät mitä instrumentillasi teet.

Jos taas latinorytmit ovat sinulle tuttuja vaikkapa tanssin kautta, lattarimusiikin laulaminen voi auttaa sinua löytämään omasta lauluäänestäsi uusia ulottuvuuksia ja kehittymään laulajana ja tulkitsijana. Usein oppilaani kysyvät minulta, mitä juuri nyt kannattaisi laulaa tai mihin laulutyyliin oma ääni sopisi parhaiten. Usein kannustamaan oppilasta laulamaan sitä mikä juuri nyt sytyttää, tai valitsemaan kappaleen siitä musiikkityylistä johon hän seuraavaksi haluaisi tutustua.

Ensimmäinen askel äänen toimimiseen on kehotietoisuus. Kun tulet tietoiseksi omasta hengityksestäsi ja opit tunnistamaan sen, miltä kehossasi tuntuu, opit huomattavasti helpommin uusia kehollisia taitoja. Hengityksen vapautuminen auttaa sinua tunnistamaan helpommin kehosi impulssit, jolloin pystyt paremmin välttämään ylimääräiset jännitykset kehossasi ja suuntaamaan energian uusien taitojen oppimiseen.

Luo yksilöllinen viestisi

Ilmaisu on laulamisen lähtökohta. Tekstityöskentely on yksi laulajan tärkeimmistä työkaluista: mikä minua tässä kappaleessa koskettaa, ja kuinka välitän tuon saman tunnekokemuksen kuulijalle. Myös fraseeraus on tulkinnan väline: painotuksilla, rytminkäsittelyllä ja melodian muuntelulla laulaja tuo esille “oman viestinsä”. Se on loppusilaus, joka tekee laulusta luontevaa omassa tyylilajissaan. Fraseerauksessakin laulutekniikalla on tärkeä osa: ääni tottelee paremmin, kun lihastoiminta on tasapainossa ja tekniikat tuttuja.

Myös ilmaisussa vapautta ja yksilöllisyyttä voidaan hakea kehon kautta: kuuntelemalla omia impulssejaan laulaja tulee tietoiseksi niistä tunteista, joita laulu hänessä herättää, jolloin hänen on myös helpompi ilmaista niitä äänensä kautta. Tällöin hänen on helpompi valita myös se intensiteetti, jolla hän tahtoo tunteitaan laulun kautta välittää.

Entä jos laulu ei vieläkään kosketa? Se mystinen puuttuva elementti saattaakin olla tunne, joka syystä tai toisesta jää välittymättä. Tunne muokkaa ääniväylää ja ääntä, mutta sen vaikutus äänen muuttumiseen on yksilöllinen. Joskus laulun sanomaan keskittyminen auttaa eläytymään tunnesisältöön, jolloin tunne välittyy paremmin myös äänessä.

Tämäkin on yksilöllistä: joku saattaa tarvita laulutekniikkaa tuekseen saadakseen äänen toimimaan halutussa tunteessa, kun taas toisella oikea tunnetila loksauttaakin tekniikan itsekseen paikoilleen. Kun tunnet äänesi, ilmaisu on puolellasi, ei sinua vastaan. Tutkimusten mukaan perustunteen, kuten ilon, surun tai vihan, tunnistaa äänestä sekunnissa. Tutustu siis laulun tekstiin huolellisesti, jos mielit löytää iloa ilmaisuun.

Luota taitoihisi

Voit vakuuttaa kuulijat ensi hetkestä lähtien, kunhan instrumentti on tuttu, kotiläksyt tehty huolella ja teksti otettu omiin nimiin. Kuuntele musiikkia ja ole selvillä siitä mitä haluat lauluusi tuoda: ääni reagoi kyllä, kun keho tukee musiikillista ilmaisua sopivalla tavalla. Ääni ei ole sellaisenaan saatu syntymälahja, vaan kehosi ja mielesi yhteistoiminnan lopputulos. Laulutunnilla opit monia tapoja hyödyntää saamaasi ainutlaatuista soitinta, sinun ääntäsi.