Nautitko äänestäsi?

Äänenkäytön valmentajana kuulen päivittäin sekä monia puhe- ja lauluääniä että tarinoita äänen ympärillä. Toisilla ääni saattaa ikään kuin kadota hetkeksi tai kiristyä kurkkuun kun hän tahtoisi puhua. Moni laulaja etsii omaa ilmaisukeinoaan, mutta puutteellisesti toimiva ääni tuleekin esteeksi luovuudelle ja musiikin tulkinnalle. Joskus oma ääntä on vaikea ymmärtää, etenkin jos on joskus kohdannut teknisiä ongelmia äänenkäytössä tai huomannut että ääni rasittuu helposti. Ääni on jotain niin henkilökohtaista, että sitä on joskus vaikea hyväksyä sellaisena kuin se on. Helposti soimaamme itseämme, jos ääni ei toimi halutulla tavalla, tai jos se ei meistä kuulostakaan oikeanlaiselta.

Kohtasin vuosia sitten ääniongelmia refluksitaudista johtuen ja pelkäsin, etten voisi koskaan laulaa ja tehdä rakastamaani työtä. Olin masentunut ja etsin epätoivoisesti keinoja päästä jälleen laulukuntoon. Löysin ruokavaliomuutoksen lisäksi avun vokologiasta, puhetekniikan opinnoista, joissa opin suhtautumaan ääneeni uteliaalla ja tutkivalla asenteella. Oli vapauttavaa huomata äänen jälleen toimivan, ja nykyään sen lisäksi että ääni on tärkein työvälineeni, rakastan äänellä leikittelyä ja uusien taitojen oppimista.

Ihmisääni on linkki kehon ja mielen välillä, ja siksi se niin herkästi reagoi eri tilanteisiin. Äänestä voi kuulla stressin ja vireystilan, ja saatamme tiedostamattamme tehdä sen perusteella tulkintoja myös puhujan asenteista ja odotuksista. Koska ääni on kehon instrumentti, ajattelen että omaan kehollisuuteen tutustuminen on myös ensimmäinen askel sen ymmärtämiselle. Valmentajana annan asiakkailleni keinoja olla läsnä omassa kehossaan äänenkäytön aikana ja ohjaan heitä päästämään irti äänentuottoa haittaavista lihasjännityksistä. Kun omaa kehoaan oppii käyttämään oikealla tavalla, se tukee äänentuottoa. Puhuminen ja laulaminen sujuu tämän jälkeen huomattavasti helpommin ja tuntuu miellyttävältä ja luontevalta.

Toivoisin, että voisit nauttia äänestäsi yhtä paljon, kuin minulla on siitä mahdollisuus nykyään nauttia. Siksi haastankin sinut seuraavaan tehtävään: valitse runo tai muu pieni tekstinpätkä. Lue se ensin läpi tavallisella keskusteluvoimakkuudella, omalta puhekorkeudeltasi. Kokeile samaa sitten eri korkeuksilta tai ääntä hiljentäen tai voimistaen. Miltä tämä tuntuu? Pystytkö vaihtamaan puhekorkeutta keskellä säettä tai muuttamaan äänen voimakkuutta puolivälissä aivan toisenlaiseksi? Mitä tuntemuksia se sinussa herättää? Löydätkö äänestäsi jotain sellaista, joka on ehkä ollut piilossa totunnaisuuden ja asiallisuuden verhon takana?

Äänessä mahtavinta on, että se on lähes rajaton. Voit tehdä sillä melkein mitä tahansa, kunhan tekniikat ovat hallussa ja olet oppinut hyväksymään sen osaksi itseäsi ja olet valmis kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusia tapoja käyttää sitä. Äänen kehittyminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta sen lisäksi se edellyttää myös ilon kautta tekemistä, uskallusta olla läsnä ja rohkeutta heittäytyä uusiin asioihin. Näitä taitoja tarvitaan usein myös työelämässä, joten omaan äänenkäyttöön tutustuminen saattaa hyvinkin auttaa sinua jaksamaan paremmin työssäsi. Nauti äänestäsi, olet sen arvoinen.