Oletko kuullut, että jokainen voi halutessaan oppia laulamaan? Tämä on todistettu laulunopettaja ja musiikintohtori Ava Nummisen väitöskirjassa*, jossa Numminen opetti laulutaidottomia laulamaan. Hän keräsi tutkimukseensa koehenkilöitä, joilla ei ollut minkäänlaista laulutaustaa, ja joilla kaikilla oli uskomus, etteivät oppisi laulamaan. Kaikki koehenkilöt oppivat laulamaan vähintään muutamia lauluja nuotilleen pianon tai opettajan äänen tukemana.
Ei siis ole sanottua, ettet koskaan oppisi laulamaan, vaikka olisitkin kohdannut joskus negatiivisia kommentteja lauluäänestäsi. Laulamiseen liittyy kaikenlaisia pelkoja, sillä se on vahvin linkki kehon ja mielen välillä ja kanava kaikkein syvimpiin tunteisiisi. Tässä artikkelissa kerron, millaisia esteitä laulunoppimisen tiellä voi olla, ja miten niitä voidaan vähentää. Artikkelin lopussa voit myös liittyä sähköpostilistalle, jolla kerron lisää alkamassa olevasta ryhmävalmennuksestani.
Laulutunnit voivat muuttaa elämäsi
Ei ole ihme, jos laulaminen ujostuttaa tai pelottaa sinua, asuuhan henkilökohtaisuudessa, herkkyydessä ja tietynlaisessa mystisyydessä myös laulamisen vahvuus. Moni laulun tielle lähtenyt sanoo saaneensa laulutunneilta tai kuorosta paljon lisää energiaa ja itseluottamusta arkeensa musiikin kautta, kun kehon ja mielen lukot on saatu avattua ja ääni on alkanut soida vapaasti.
Minun oma elämäni muuttui täysin laulutuntien aloittamisen myötä, sillä laulaminen on ollut minulle huikea matka omaan itseeni. Se on antanut lisää itseluottamusta ja itsetuntemusta, ja saanut minut ymmärtämään, miten upea asia oma ääni on. Äänellä ilmaisemme ajatuksia ja tunteita, ja laulussa läsnä ovat tietysti vielä musiikin tekemisen yhteisöllisyys ja musiikin hoitavat ja energisoivat vaikutukset.
Olen nähnyt samaisen muutoksen monella asiakkaallani, joten uskallan luvata sen myös sinulle. Laulun opettelun myötä kehonkäyttösi muuttuu optimaalisemmaksi, ja viihdyt omassa kehossasi paremmin. Pään asennon muuttuessa optimaaliseksi niska-, hartia- ja leukajumit hellittävät. Monet omaksuvat paremman hengitystekniikan kautta myös optimaalisemman puhetavan.
Laulaminen myös voimaannuttaa. Se auttaa käsittelemään vaikeitakin tunteita, kannustaa optimaaliseen kehonkäyttöön ja edistää hyvinvointia ylläpitävää hengitystapaa. Sen kautta voit vahvistaa luottamusta omaan kehoosi ja treenata mm. tunneilmaisua, ajoitusta, hyväksyvää kuuntelemista, omien voimiesi säätelemistä, äänentuottoa tukevaa kehonkäyttöä ja esiintymistaitojasi. Voisi siis sanoa, että se on myös itsensä johtamisen taitojen opettelua.
Mikään ei myöskään korvaa sitä tunnetta, kun ääni alkaa värähdellä kehossa vapaasti ja hengitys ja kurkunpään toiminta tukevat ääntä tasapainoisesti. Ääni virtaa ulos ilman esteitä, ja tunnet voivasi ilmaista äänelläsi sen mitä haluat. Pystyt nauttimaan musiikista ja unohtamaan kaiken muun.
On myös tutkittua, että laulaminen nostaa endorfiini- ja oksitosiinitasojasi. Se on siis erinomainen rentoutumisen muoto. Samoin se on oivallista liikuntaa, sillä paita tulee kyllä märäksi, kun oikein tosissasi laulat ja tekniikka on oikea. Ilmaisukanavanakin lauluääni on vertaansa vailla: sen kautta saat kosketuksen sellaisiinkin tunteisiin, joita et muuten olisi vielä valmis arjessasi kohtaamaan.
Laulun kautta opit myös kohtaamaan epäonnistumisia ja hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet. Jos laulat muiden kanssa, opit lisäksi vuorovaikutustaitoja ja ryhmätyötaitoja. Melkoista supervoimaa siis tuo laulaminen!
Mielesi saattaa olla pahin esteesi – tule tietoiseksi uskomuksistasi!
”Minulla ei ole lauluääntä” tai ”en osaa laulaa” ovat uskomuksia, jotka sinuun on ehkä istutettu jo kouluaikoina. Sinulle on saatettu sanoa, että sinulla on koulun huonoin lauluääni. Ehkä sinut on komennettu ulos potkimaan palloa musiikkituntien ajaksi. Yhtä hyvin saattaa olla, että sinut on pakotettu laulamaan ”Pii, pii, pikkuinen lintu” koko luokan edessä niin, että opettaja samalla arvioi suoriutumistasi.
Näiden epämiellyttävien kokemusten ansiosta olet alkanut pelätä laulamista. Edelliset uskomukset ovat iskostuneet sinuun niin syvälle, että ne ovat estäneet sinua enää yrittämästä. Ehkä olet saanut kuulla samaa viestiä omilta perheenjäseniltäsi, vaikka nuotissapysymättömyyden taustalla onkin ollut jännitys tai yksinkertaisesti tietämättömyys siitä, millä voisit lauluääntäsi auttaa.
Haitalliset uskomukset rajoittavat meitä, oli kyse sitten luovuuden heräämisestä, rahankäytön oppimisesta, vaikuttavan puheen pitämisestä tai painonhallinnasta. Aivan taatusti ne rajoittavat meitä laulussa ja äänenkäytössä, jotka ovat linkki kehosi ja mielesi välillä. Haitallisista uskomuksista voit muuten lukea myös täältä.
Laulutunneilla vahvistat keho-mieli -yhteyttäsi ja sytytät kipinän tarinankerrontaan
Mietitäänpä hetki. Mitä laulaminen oikeastaan on? Se on venytettyä puhetta, jolla on tietty sävelkorkeus. Sävelkorkeutta osaat säädellä jo nyt, jos osaat puhua korkealta tai matalalta. Samoin tekstiä osaat taatusti venyttää: kokeile puhua eri korkeuksilta niin hitaasti kuin voit vaikkapa seuraava lause: “Hauki on sisä- ja rannikkovesissä elävä petokala, jota tavataan suurimmasta osasta pohjoista Euraasiaa ja Pohjois-Amerikkaa”.
Lukiessasi ajattele vinyylilevyä, jota soitetaan liian hitaassa tempossa. Täytä kaikki tekstin tyhjät kohdat niin, että ääni soi jatkuvasti ja venytä erityisesti vokaaleja. Huomaat, että voit näinkin yksinkertaisessa harjoituksessa käyttää ääntäsi kymmenillä eri tavoilla. Vaikka lause ei ehkä sinänsä herätä suuria intohimoja, huomaat että äänenkäyttötapaasi muuttamalla saat sen kuulostamaan aivan erilaiselta. Nyt olet ottanut ensimmäisen askelen kohti laulamista.
Puhuessasi saatat huomata, että kurkussasi alkaa kiristää. Syynä voi olla vaikkapa liian taakse painuva kieli, pinnassa oleva hengitys tai yksinkertaisesti jokin henkinen lukko, joka odottaa purkautumistaan. Saatat vaikkapa ujostella ääneen höpöttämistä tai pelätä, että naapurit kuulevat. Se on ihan ok: ääni on henkilökohtainen asia, ja ego tulee helposti mukaan, kun keskityt ääneesi. Oikeilla tekniikoilla ja uskomuksiisi liittyvällä ajatusjumpalla pääset varmasti tuosta kiristyksen tunteesta eroon.
Onko kukaan muuten koskaan kertonut sinulle, miten voisit laulaa paremmin? Onko sinulle koulussa kerrottu, että lauluäänesi toimii paljon vapaammin, kun seisot hyvässä asennossa olematta jäykkä, avaat riittävästi suutasi, pidät kielesi melko edessä, rentoutat niska-hartiaseutusi ja aistit hengityksen vatsanpohjassa asti?
Entä onko kukaan koskaan osannut kertoa sinulle, että laulaminenkin on itse asiassa tarinankerrontaa? Myöskään kuulijat eivät normaalisti ole esiintyessäsi kiinnostuneita äänestäsi, vaan siitä, millaisia tunnelmia ja tarinoita välität sen kautta. Laulun tarkoitus on koskettaa, ja itse äänen arvioiminen vie mielestäni fokuksen täysin vääriin asioihin.
Tarinankerronnan ja ilmaisun kautta löytyy usein myös sallivampi suhde omaan ääneen ja laulamiseen. Et olekaan esittelemässä ääntäsi, vaan kertomassa tarinaa. Kokemassa sitä omassa kehossasi ja välittämässä sen synnyttämiä tunteita kuulijoillesi.
Tottakai laulaminen helpottuu huomattavasti, kun opit oikeat tekniikat. Kun tunnistat edellä kuvailemani lihastoiminnot kehossasi, opit hyödyntämään niitä myös laulussasi. Laulussa olennaista on oppia tuntemaan, mitä kehossa tapahtuu laulamisen aikana. Tätä tuntemusta on sitten helppo hyödyntää erilaisia saundeja ja sävyjä hakiessa, tarinankerronta ja musiikillinen ilmaisu edellä, luonnollisesti.
Laulutunneilla opit tekniikkaa ja saat varmuutta ja persoonallisuutta ilmaisuusi
Valmennukseeni tulee säännöllisin väliajoin henkilöitä, jotka ovat aikanaan jollain tavalla traumatisoituneet laulamisesta. Viime keväänä sain mielenkiintoisen projektin: houkuttelin laulutunneille itsensä haastamisesta tunnetun Mikko Kempen, jolle tanssijataustastaan huolimatta laulu on pitkään ollut kauhistus.
Pidimme kolme laulutuntia, eikä Mikko muiden kiireidensä takia ehtinyt juuri harjoitella tuntien välillä. Silti saimme aikaan hyviä tuloksia: Mikko itse koki lauluäänensä parantuneen paljonkin ja innostui laulamisesta paljonkin. Minä taas totesin, että Mikon ääneen tuli paljon vahvuutta ja syvyyttä, ja etenkin korkeat äänet helpottuivat tuntien myötä huomattavasti leuan rentouden ja paremman hengitystuen myötä.
Aloitan laulupelkoisten kanssa työskentelyn usein samalla tavalla. Usein ensimmäisen tunnin tärkeimpänä tavoitteena on löytää luottamusta ja rohkeutta lauluun, ja siinä keho toimii loistavana välineenä. Opettelemme hyödyntämään kehoa ja hengitystä äänentuotossa ja etsimme sellaista äänentuottotapaa, joka laulajalle itselleen tuntuu mukavalta.
Joskus valmennettava haluaa kertoa lauluun liittyvistä ikävistä kokemuksistaan heti alussa. Joskus niiden esiintuleminen vie aikaa, ja aina niistä ei ole tarpeen edes keskustella. Pääasia on, että saadaan uudestaan herätettyä luottamus omaan kehoon ja ääneen.
Usein luottamus saavutetaan sen kautta, että ääni saadaankin harjoitusten myötä värähtelemään vapaammin ja laulu alkaa tuntua helpommalta ja luontevammalta. Joskus on tarpeen puhua myös laulamisen merkityksestä valmennettavalle itselleen. Usein päädymme miettimään sitä, miten paljon laululla voi antaa kuulijoille. Yhtä kaikki, valmennettava toteaa usein ensimmäisen tunnin lopussa, että tämähän olikin yllättävän kivaa!
Kirjoitan Mikon laulutunneista vielä oman blogipostauksensa, mutta tässä pienenä maistiaisena video, jonka Mikko kuvasi työpaikallaan muutaman viikon kuluttua tuntien loppumisesta:
Laulutunneille tulemista ei siis missään mielessä kannata pelätä. Jännittää toki saa: sehän kertoo vain siitä, että olet sinulle tärkeän asian äärellä. Usein jännitys katoaa, kun alamme tehdä harjoituksia, joissa kehotuntemus kehittyy ja oma instrumentti tulee tutummaksi. Koskaan ei ole käynyt niin, ettei valmennettava olisi ensimmäisellä tunnilla uskaltanut laulaa kokonaista laulua alusta loppuun. Ja kyllä, minun kuulteni.
Yleinen uskomus on, että laulunopettaja on arvioimassa oppilastaan. Sanonkin usein valmennettavilleni, että olen auttamassa enkä tuomitsemassa. Tuon oppijan tietoiseksi omista kehonkäytön tavoistaan ja annan vinkkejä, joilla äänen saa paremmin soimaan.
Huolehdin myös siitä, että tekeminen on turvallista. Jos tekniikka on pielessä ja ääni vaarassa rasittua sen takia, ohjaan parempaan suuntaan. Minun tehtäväni valmentajana on auttaa valmennettavaa tutustumaan omaan kehoonsa soittimena. Valmennettavan tehtävä taas on heittäytyä kokemaan ääni kehossaan ja suhtautua uteliaasti omaan ääneensä.
Mitä siis saat laulutunneista? Voimaannuttavan kokemuksen, luottamusta äänenkäyttöösi ja varmuutta ilmaisuun. Jos haaveilet esiintymisestä, saat myös rohkeutta esiintymiseen ja syvyyttä tarinankerrontaasi äänen avulla. Sinä päätät, miten pitkälle laulu-unelmasi toteuttamisen viet.
Helpota äänentuottoasi ja vapauta korkeat äänet 4 viikon lauluvalmennuksessa!
Laulu liikkeelle -valmennuksessa opit mm.
- luottamaan lauluääneesi joka tilanteessa
- tuottamaan ääntä laulussa helposti ja kestävästi
- rentouttamaan jännitykset leuastasi ja kielestäsi niin, että ääni soi paremmin
- laulamaan sekä korkeita että matalia ääniä terveesti, hyvällä tekniikalla ja eri voimakkuuksilla
- löytämään sinulle sopivaa laulettavaa
- nauttimaan harjoittelusta ja esiintymisestä
- tulkitsemaan lauluja aidosti ja persoonallisesti sekä välittämään kuulijoillesi vahvaa tunnetta laulun kautta
Hei.Olen rakastanut laulamista aina, pienenä lempipaikkani sille oli mummolan iso rinne, jossa oli kivi, jonka päällä hoilotin kaikki osaamani laulut. Minulla on kuuluva puheääni, varmaan laulunikin on kuulunut kylälle asti. Nykyäänkin lauleskelen paljon, mutta se on matalaa, lähinnä murinalta kuuluvaa, korkeammalle kun yritän, menee ihmeelliseksi vinkumiseksi, eikä sävelestä ole mitään jäljellä.Tiedän että jotain lukkoja on, niin fyysisesti kuin henkisestikkin ja varsinkin tämä aiheuttaa jonkinsortin jumiutumista. Olisipa ihanaa laulaa puhtaammin sydämmen kyllyydestä.
Hei Sari ja kiitos kommentistasi 🙂 Hienoa kuulla, että lauluintoa löytyy. Ääniala kapenee usein iän myötä, mutta enemmän silloin on kyse tekniikoista ja juurikin niistä kehon ja mielen lukoista. Vinkuminen esimerkiksi viittaisi äänen kiristymiseen, josta kirjoitin tänään juuri postauksen puheäänen näkökulmasta. Samat asiat pätevät myös laulamiseen, ainakin osittain. Jos haluat testata maksutonta 5 oppitunnin sähköpostikurssiamme, niin kokeile ihmeessä. Siihen ilmoittautuminen on tuon tämänpäiväisen postauksen lopussa. Olisi hauskaa tietää, onko noista harjoituksista apua sinulle, eli kommentoi sitten kurssin käytyäsi fiiliksistä. Voit laittaa myös sähköpostilla, jos pohdituttaa. Ja laulutunnille olet aina tervetullut, skypellä tai Helsingin Metsälään! Kannattaa tilata myös Klubiposti, jos haluat tietoa tulevista valmennuksista 🙂