Onko sinulla hiljainen ääni? Näin vahvistat sitä oikealla puhetekniikalla

Onko sinulla tahtomattasi hiljainen ääni? Pelkäätkö, ettei se kanna riittävän pitkälle? Oletko huomannut, ettei äänesi kuulu isossa porukassa, tai että sinun on mahdoton puhua isossa luentosalissa niin, että vastakkaisessakin nurkassa kuultaisiin mitä olet sanomassa?

Hiljaisesta äänestä koituu monia ongelmia. Voi olla, että kurkkusi kipeytyy, kun yrität puhua voimakkaammalla äänellä. Tai sitten olet saattanut alkaa uskoa, ettei voimakkaalla äänellä puhuminen ole sinulle edes mahdollista, ja siksi aristelet puhumista ylipäätään isossa ihmisjoukossa.

Kuulostaako tutulta? Tässä blogipostauksessa kerron, mistä heikko ja kuulumaton ääni johtuu ja miten voit sitä vahvistaa puhetekniikalla ja näytän sinulle videolla muutamia yksinkertaisia tekniikoita äänen voimistamiseen.

Mistä hiljainen ääni johtuu?

Äänenvoimakkuus voi olla valintakysymys. Hiljaisella äänellähän viestimme usein esimerkiksi hellyyttä tai luottamuksellisuutta. Kuitenkin jos äänesi jää hiljaiseksi myös niissä tilanteissa, joissa kuuluvammasta äänestä olisi hyötyä, on hyvä tehdä jotakin asian ratkaisemiseksi. Tässä yleisimmät syyt äänen hiljaisuuteen:

  1. Äänihuulisulku on huokoinen

Huokoisuus on yleisin ja selkein syy äänen heikkouteen. Äänihuulten muodostama äänirako ei sulkeudu tiiviisti äänentuoton aikana, jolloin äänihuulet eivät pääse värähtelemään kunnolla toisiaan vasten. Äänentuoton aikana äänihuulten välistä karkaa jatkuvasti ilmaa, ja ääni kuulostaa siltä, kuin siihen olisi lisätty h-äännettä.

Huokoisen äänentuottotavan ongelmat ilmenevät erityisesti silloin, kun yrität voimistaa ääntäsi. Hieman erillään olevat äänihuulet eivät edelleenkään pääse värähtelemään toisiaan vasten, joten yrität lisätä voimakkuutta painetta lisäämällä. Tällöin tuloksena on puskeminen, joka saattaa voimistaa ääntäsi, mutta samalla se saa sen rasittumaan herkemmin.

Myös äänihuulten limakalvot kuivuvat huokoisella äänellä puhuessa herkemmin, sillä äänihuulten välistä virtaava ilma kuivattaa limakalvoja. Usein huokoinen äänenkäyttötapa saa lisäämään myös painetta, jolloin käytännössä puhallat ilmaa ääniraon läpi puhuessasi.

  1. Äänentuottotapa on narina

Heikko tai hiljainen ääni voi johtua myös siitä, että ääni narisee. Olet varmasti kuullut narinaa: tämä on hyvin yleinen puhetapa esimerkiksi teini-ikäisten keskuudessa, ja usein nariseva äänenkäyttötapa on käytössä myös asiantuntijoilla, jotka puhuvat aiheestaan kuivakasti ja asiallisesti.

Narina on äänentuottotapa, jossa äänihuulet värähtelevät vain osittain toisiaan vasten, ja värähtelytaajuus on niin pieni, että värähtelyt kuuluvat erillisinä poksahduksina. Tällaista ääntä on erittäin hankala voimistaa, sillä siinä äänihuulten koko kapasiteettia ei mitenkään pysty äänentuoton aikana hyödyntämään.

  1. Ääni ei voimistu lihaskireyksien takia

Äänesi voi jäädä kuulumattomiin myös lihaskireyksien takia. Jos leukasi puristuvat tiukasti yhteen puhumisen aikana, ääni ei pääse voimistumaan luonnollisesti. Silloin se ei myöskään kuulu kovin pitkälle. Saattaa myös olla, että puheestasi ei saa kovin hyvin selvää, kun kielesi ei pääse kunnolla liikkumaan suusi sisällä.

  1. Kielesi kanta painuu puhuessa taakse tai nielussasi ei muuten ole riittävästi tilaa

Suun takaosaan jäävä kieli ei välttämättä tee äänestäsi hiljaista, mutta se saattaa vähentää äänen selkeyttä. Joudut silloin voimistamaan paljon ääntäsi, jotta kuuluisit. Ääni voimistuu pääosin nieluontelossa, joten siellä olisi hyvä olla riittävästi sointitilaa. Jos tuo tila jää taakse painuvan kielen takia pieneksi, ääni ei kuulu.

Toisaalta voi olla myös, että työnnät leukaa eteenpäin puhuessasi. Silloin nielun tila ei pysy riittävän avoimena, vaan joudut voimistamaan kuulumatonta ääntä muilla keinoin.

5. Äänesi limakalvot ovat huonossa kunnossa refluksitaudin, astmalääkkeiden tai homealtistuksen takia

Ilman epäpuhtaudet ja refluksitaudin ylös nostamat hapot voivat ärsyttää kurkunpääsi ja äänihuultesi limakalvoja niin, että niihin tulee turvotusta ja pahimmassa tapauksessa kudosmuutoksia. Astamalääkkeet taas tekevät limakalvoihisi sammaksisen pinnan, jolloin äänihuulet eivät myöskään pääse värähtelemään koko pinnoiltaan.

Jos äänihuulten kudokset ovat tulehtuneet, vaurioituneet tai sammaksen peittämät, äänihuulivärähtely ei ole tasaista, eikä äänessäsi ole sointia. Ääni kuulostaa käheältä, eikä se välttämättä myöskään voimistu. Jos kyse on joistain yllämainituista, suosittelen käymään foniatrin tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärillä, ennen kuin alat treenata puheäänestäsi soivempaa ja kuuluvampaa.

Jos hiljainen ääni vaivaa sinua, näillä asioilla saat siihen vahvistusta:

Jos äänihuulesi limakalvot ovat kunnossa, hiljainen ääni vahvistuu parhaiten resonanssia lisäämällä, äänihuulten toimintaa tehostamalla ja hengitystukea vahvistamalla. Tässä artikkelissa kerron vielä, miten voit harjoitella näitä äänenkäytön eri osa-alueita.

  1. Opettele kunnollinen hengitystuki

Monet äänenkäytön ongelmat voitaisiin ehkäistä paremmalla hengitystuella. Se tarkoittaa sitä, että sisäänhengityslihaksia aktivoidaan myös uloshengityksen, siis laulun tai puheen aikana. Sisäänhengityslihasten, siis pallean ja ulompien kylkivälilihasten, aktivointi on tärkeää etenkin ääntöjakson alkuvaiheessa. Loppuvaiheessa taas aktivoituvat sisemmät kylkivälilihakset ja poikittainen vatsalihas.

Ilmaa et kuitenkaan tarvitse suuria määriä. Kokeile vaikka ajatusta, että otat ilmaa vain ruokalusikallisen ja lähdet sen jälkeen puhumaan. Muuttuuko äänenkäyttötapasi? Entä äänesi sointi?

Hengitystuen tarkoitus on pitää paine äänihuulia vasten mahdollisimman tasaisena. Silloin äänihuulet voivat värähdellä tasaisesti, ja ilmankäyttö on valittuun äänenkäyttötapaan nähden sopivaa puhe- tai laulujakson alusta loppuun asti. Liika ilma puskee äänihuulia erilleen, jolloin joudut tekemään ylimääräistä työtä pitääksesi ne värähtelemässä toisiaan vasten. Ota siis vähemmän, tai lähde vain puhumaan ja kokeile mitä tapahtuu.

Hengitystukea voit harjoitella esimerkiksi näin: laita kädet alimpien kylkiluiden kohdalle, hengitä sisään päin ja tunne, miten kyljet leviävät ja vyötärön seutu laajenee. Aloita sen jälkeen uloshengitys s-äänteellä niin, että samalla pyrit pitämään kylkiä tässä asennossa mahdollisimman pitkään. Älä lukitse kylkiä paikoilleen, vaan pyri aistimaan niissä joustoa uloshengityksen aikana. Pääasia on, että et työnnä palleaa ylöspäin ulkoisten vatsalihasten avulla. Kyse on pikemminkin siitä, että vatsalihakset reagoivat kurkunpään toimintaan, eli suurta liikettä ei tarvita.

  1. Tehosta äänihuulten toimintaa esimerkiksi puolisulkuharjoituksilla

Äänihuulten toimintaan voi hengitystuen lisäksi vaikuttaa myös suoraan ns. puolisulkuharjoituksilla. Näissä harjoituksissa luodaan kapeikko ääntöväylään, siis nielun ja suun onteloihin. Esimerkiksi m-äänne on eräänlainen puolisulku: siinä ilma virtaa vain nenästä, jolloin äänen sointitila on pienempi ja virtaus tehostuu.

Puolisulkuharjoituksia voit tehdä myös apuvälineillä, kuten lasiputkella, ns. lax vox –letkulla tai tavallisella juomapillillä, kuten tässä artikkelissa kerron. Äänen treenaamiseen tarkoitettuja lasiputkia on saatavilla vain puheterapeutin kautta, lax voxia myös kaupallisesti. Juomapillejä löydät todennäköisesti myös omasta lähikaupastasi. Myös ns. kaksihuulinen v-äänne on hyvä äänihuulten toiminnan tehostamiseen, samoin kuin äänihuulten naksuttelut, joita voit harjoitella äänenkäytön ammattilaisen ohjauksessa.

  1. Paranna resonanssia

Ääni voimistuu pääosin nielussa, joten nielun tilaa on hyvä pyrkiä lisäämään. Voit lisätä nielun tilaa ajattelemalla, että takahampaasi eivät koskaan ole yhdessä äänentuoton aikana, vaan niiden väliin jää aina pikkusormen pään suuruinen väli.

Myös ajatus äänen suuntaamisesta auttaa monia voimistamaan ääntään tilaa lisäämällä. Ajattele, että suusi sisällä on megafoni, jonka suu osoittaa kohti suusi takaosaa ja nielua. Puhuessa kuvittele, että äänesi kulkee tuon megafonin osoittamaan suuntaan. Silloin sinun on helpompi hahmottaa tila suusi takaosassa ja pitää nielua auki puhuessa.

Kuten jo aiemmin mainitsin, leuan kireydet ja liian takainen kieli voivat estää ääntä voimistumasta. Kannattaakin lukea esimerkiksi tästä kollegani postauksesta, miten saat rentoutta purentalihaksiin ja kielellesi liikkuvuutta. Myös niskan lihaksia kannattaa huoltaa, sillä silloin äänenkäytölle edullinen päänasento ja niskan pituus on helpompi säilyttää.
<

Ääniharjoituksilla vahvuutta ääneen

Kestävämpi ääni -videovalmennuksessa kuulet ääniharjoittelun hyödyistä jokapäiväisessä elämässä sekä säännöllisen harjoituksen tuomista tuloksista. Tottakai pääset myös itse kokeilemaan, miten äänesi muuttuu harjoituksen myötä!

Valmennuksen osat:

  1. Miksi ääniharjoittelu kannattaa?
  2. Mitä äänenkäytön harjoittelulla voi saavuttaa?
  3. Lisää äänesi sointia ja kestävyyttä parin minuutin harjoittelulla!

Tilaa videovalmennus maksutta tästä linkistä!

HALUAN VOIMAKKAAMMAN ÄÄNEN

2 thoughts on “Onko sinulla hiljainen ääni? Näin vahvistat sitä oikealla puhetekniikalla”

  1. Kiitos tästä ryhmästä. Tämä tulee tarpeeseen. Olen joskus käynyt laulutunneilla puheääntä vahvistamassa. Ongelmana oli ja ajoittain edelleen puheäänen laskeminen. Samoin lauluääni uhkaa muuttua sopraanosta pois.. Altto se ei kuitenkaan ole väriltään.

    • Hei! Kiitos kommentistasi 🙂 Mitä tarkoitat puheäänen laskemisella, puhekorkeuden laskemistako? Jos olet kiinnostunut treenaamaan puheääntäsi erikseen, niin suosittelen sinulle minun ja kollegani yhteistä sivustoa: https://aanikurssit.fi/ Sieltä löytyy paljon erilaisia maksuttomia vinkkejä ja maksullisiakin valmennuksia puheäänen treenaamiseen.

Comments are closed.