Käheästä äänestä on monenlaista haittaa: puhuminen muuttuu vaivalloiseksi ja äänen ilmaisukyky kärsii. Pahimmassa tapauksessa äänentuotto aiheuttaa jopa kipua. Käheytyneellä äänellä puhuminen saattaa myös altistaa äänihäiriöille, sillä hyvin usein äänen käheys on merkki siitä, että kurkunpään limakalvojen terveys on jollain tapaa vaarantunut.
Toisaalta voi hyvinkin olla, että äänen käheys johtuu epäoptimaalisesta äänenkäyttötavasta, jolloin äänen voi saada parempaan kuntoon jo oikeanlaisten äänenkäyttötekniikoiden avulla. Tässä artikkelissa esittelen yleisimmät äänen käheytymiseen liittyvät tilanteet ja kerron, miten niissä kannattaa toimia. Artikkelin lopussa esittelen sinulle myös erään tehokkaan ja yksinkertaisen vaihtoehdon äänenhuollon rutiinien omaksumiseen.
Jos sinulla on käheä ääni, selvitä tarkkaan käheyden syy
Ääni on herkkä instrumentti ja se rasittuu helposti, jos sitä käyttää fysiologisesti epäoptimaalisella tavalla. Jos äänihuulissa on valmiiksi turvotusta ja äänihuulten pinta on vahingoittunut, riski sairastua äänihäiriöön on aina olemassa. Siksi on hyvin tärkeää, että selvität äänen käheytymisen syyn ennen kuin lähdet omin päin kehittämään ja huoltamaan ääntäsi.Tässä yleisimpiä syitä äänen käheytymiseen ja keinoja niistä selviytymiseen:
Flunssa
Tämä on hyvin tyypillinen syy äänen käheytymiseen. Ylähengitysteiden infektiot turvottavat äänihuulia ja saavat limanerityksen äänihuulten limakalvoilla lisääntymään. Sen seurauksena äänihuulesi eivät enää värähtele toisiaan vasten yhtä tiiviisti kuin yleensä ja joudut käyttämään enemmän lihastyötä saadaksesi äänesi soimaan.Usein flunssassa kurkku tuntuu limaiselta ja turvonneelta, ja sinun vaikea saada äänesi kuuluviin. Ääni saattaa myös olla hyvin painuksissa ja kuulostaa paljon matalammalta kuin yleensä. Jos flunssaan kuuluu hakkaavaa yskää, se on yksinään jo todella iso rasitus äänihuulille.
Flunssassa on tärkeää antaa äänen levätä. Jos sinun kuitenkin on aivan pakko käyttää ääntä kipeänä, huolehdi erityisesti limakalvojen kostutuksesta ja oikeanlaisesta äänenkäyttötekniikasta, joka auttaa ääntä voimistumaan ilman ylimääräistä äänihuuliin kohdistuvaa rasitusta.
Akuutti kurkunpäätulehdus
Joskus pitkittynyt flunssa tai jokin muu infektio johtaa akuuttiin kurkunpäätulehdukseen. Siinä kurkunpää on tulipunainen ja todella arka. Usein tulehdus vie äänen täysin. Vaikka vähän ääntä tulisikin, se on käheä ja voimattoman tuntuinen.Akuutissa kurkunpäätulehduksessa äänenkäyttö yleensä tekee niin kipeää ettei puhuminen huvita. Yleensä sen siis tunnistaa helposti. Kannattaa kuitenkin varmistuttaa tauti foniatrilla tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärillä ja totella kiltisti, jos lääkäri määrää hoidoksi sairauslomaa ja täydellistä äänilepoa.
Krooninen kurkunpäätulehdus
Jos ääni tuntuu jatkuvasti limaiselta ja käheältä, syynä saattaa olla krooninen kurkunpäätulehdus. Sitä aiheuttaa yleensä pitkällinen ulkoinen ärsytys, kuten tupakansavu, sisäänhengitettävät kortisonilääkkeet tai refluksitauti.Refluksitaudissa vatsalaukun hapanta sisältöä pääsee nousemaan ruokatorveen ja kurkunpäähän. Ylös nouseva happo ärsyttää kurkunpään limakalvoja ja saa aikaan punotusta ja turvotusta äänihuulissa.
Refluksipotilaan ääni kuulostaa käheältä ja painuksissa olevalta, ja usein siihen liittyy äänen katkeilua ja äänialan kaventumista. Samanlaisia äänioireita voi tulla, oli kroonisen kurkunpäätulehduksen taustalla mitä tahansa.
Jos krooninen kurkunpäätulehdus ei ole vielä saanut aikaan pahoja kudosmuutoksia äänihuulissa, äänilepo on hyvä alku äänen palautumiselle. Myös oikealla puhetekniikalla on tärkeä rooli äänen palautumisessa. Etsi käsiisi äänenhuollon oppaita ja käy vokologilla tai äänivalmentajalla tarkistuttamassa puhetekniikkasi. Äänihuulten kosteustasapainosta huolehtiminen on tärkeää, jotta limakalvot parantuvat nopeammin.
Astma
Astmassa keuhkojen verisuonet ovat jatkuvasti supistuneessa tilassa, jolloin keuhkojen hengityskapasiteetti pienenee. Tämä saattaa jo yksinään vaikuttaa ääneen, sillä astmaatikon ei välttämättä ole helppoa saada aikaan äänenkäytössä tarvittavaa hengitystukea.Astmaatikon ääni voi käheytyä myös astmalääkkeiden seurauksena. Lääkkeet edesauttavat sammaksen, eräänlaisen sienikasvuston kehittymistä kurkunpään limakalvoilla. Sammaksen peittämä limakalvo ei värähtele yhtä tasaisesti kuin terve limakalvo ja ääni kuulostaa siksi käheältä.
Astmaatikon on tärkeää harjoitella hengitystekniikkaa ja erityisesti syvähengitystä, sillä se parantaa hengityskapasiteettia ja auttaa näin ääntä kestämään paremmin. Toisaalta äänenhuollon harjoituksilla voit edistää tasaista äänihuulivärähtelyä sammaksesta huolimatta. Vaikka äänestä harvoin saa täysin kirkasta lääkityskauden aikana, sen äänenlaatua voidaan harjoituksilla huomattavasti parantaa.
Allergiat
Erilaiset ruoka–aineallergiat ja etenkin siitepölyallergiat ovat myös yleinen syy äänen käheytymiseen. Allerginen reaktio saa aikaan äänihuulten turvotusta, jolloin kirkkaan äänen aikaansaaminen voi olla aivan yhtä vaikeaa kuin flunssaisenakin.Allergian käheyttämään ääneen auttaa allergeenin välttäminen, jos se vain on tiedossa. Myös kostutuksesta on etenkin siitepölyallergiatapauksissa apua. Limakalvoja on hyvä myös puhdistaa esimerkiksi suolapiipun tai suolahuoneen avulla.
Monet allergialääkkeet saavat aikaan limakalvojen kuivumista, joten ne saattavat altistaa ääntä käheytymiselle. Nenäsuihkeet ovat yleensä tabletteja hellävaraisempia äänihuulten limakalvoille ja siksi suositeltavampia puhujille ja laulajille.
Allergioiden aikaansaama käheys ei ole este ääniharjoittelulle, mutta omaa oloaan kannattaa kuunnella. Jos harjoitusten tekeminen tuntuu pahalta, voi olla viisasta odottaa, että turvotus äänihuulista poistuu.
Sisäilmaongelmat
Sisäilman epäpuhtaudet ja erityisesti kosteusongelmat ovat hyvin yleinen syy äänen käheytymiselle. Homealtistuksen saaneella henkilöllä ääni saattaa käheytyä hetkessä joutuessaan kosketuksiin huonon sisäilman kanssa.Jos ääni on kosteusongelmien takia käheä, on todella tärkeää päästä itse oireiden aiheuttajasta eroon. Ääntä voi harjoittaa ja huoltaa, mutta vain jos akuutti altistus on saatu loppumaan. Voimakkaat hengitysharjoitukset saattavat jopa pahentaa tilannetta, sillä ne vievät helposti epäpuhtaita hiukkasia keuhkojen syvimpiin kerroksiin ja hidastavat paranemisprosessia.
Suola puhdistaa tehokkaasti homeelle altistunutta elimistöä, eli suolapiippu on hyvä hankinta. Myös suolahuone tekee hyvää saastuneelle hengityselimistölle. Hyviä tuloksia on saatu myös tällä hengitysharjoitteluun ja äänenhuoltoon kehitetyllä laitteella.
Voimakkaat hajusteet
Voimakkaat hajusteet voivat ärsyttää äänihuulten herkkiä limakalvoja ja turvottaa äänihuulia, vaikka sinulla ei varsinaista hajusteallergiaa olisikaan. Kerran kuulin väitteen, että naiset olisivat hajusteille erityisen herkkiä kuukautisten aikaan. Totta tai ei, omaa oloa kannattaa kuunnella ja hajusteet jättää suihkauttamatta silloin, kun tietää niistä itselle olevan haittaa.Jos ääni on tilapäisesti käheytynyt hajusteiden takia, raikas ulkoilma voi jo auttaa vähentämään oireita. Myös äänen kostutuksesta on apua silloin, kun limakalvot ovat tilapäisesti ärtyneet.
Kilpirauhasen ongelmat ja muut hormonitoiminnan epätasapainotilat, lääkkeet
Myös hormonitoiminnan muutokset ja esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta voivat saada aikaan äänen käheytymistä. Naisilla myös vaihdevuosiin liittyy usein äänen käheytymistä ja madaltumista muuttuneen hormonitoiminnan seurauksena.Ääntä voi näissäkin tilanteissa jonkin verran auttaa äänenhuollolla ja ääniharjoituksilla. Tärkeää on tietysti saada myös hormonitoiminta niin tasapainoon kuin mahdollista, jotta ääni ei ainakaan käheytyisi enää lisää.
Funktionaaliset äänihäiriöt
On myös tilanteita, joissa ääni käheytyy ilman mitään selkeää syytä. Silloin puhutaan funktionaalisista eli toiminnallisista äänihäiriöistä. Tällöin ääntä tuotetaan fysiologisesti epäoptimaalisella tavalla ja äänihuuliin kohdistuu ylimääräistä rasitusta.Yleinen syy funktionaaliseen äänihäiriöön on puutteellinen hengitystekniikka tai äänentuottoelimistön kireydet, jotka voivat olla tunneperäisiä tai opitun, puristeisen äänentuottotavan seurausta. Myös vääränlainen äänen voimistaminen voi olla syynä siihen, että ääni rasittuu ja käheytyy.
Jos äänesi on käheä epäoptimaalisen äänenkäyttötekniikan seurauksena, kannattaa ehdottomasti opetella tervetta äänentuottoa ja tekniikoita, joilla ääni voimistuu luonnollisesti ilman ylimääräistä kudosrasitusta. Myös laulutekniikka on syytä tarkistaa, jos laulat paljon ja huomaat äänen käheytyvän erityisesti laulaessa.
Mitä teet, jos käheä ääni vaivaa?
Äänihygienia on tärkeää erityisesti silloin, kun ääni on käheä. Vältä siis kaikenlaista yskimistä ja rykimistä, jos vain mahdollista. Juo sen sijaan vettä, haukottele tai nielaise. Myös äänenhuollon harjoituksilla saa yleensä rykimisen tarpeen hellävaraisesti katoamaan.Oli äänen käheytymisen syy sitten mikä tahansa, äänenhuollolla voit jonkin verran helpottaa vähentää äänen käheytymistä ja parantaa äänesi sointia. Äänenhuoltoon ja äänen lämmittelyyn kehitellyt harjoitukset saavat ylimääräisen nesteen liikkeelle äänihuulissa, tasaavat painetta äänihuulten ylä- ja alapuolella ja auttavat niitä värähtelemään tasaisemmin toisiaan vasten.
Usein myös paremman hengitystekniikan opettelulla voi huomattavasti helpottaa äänen toimimista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että voimakkaita laulu- ja hengitysharjoituksia ei suositella silloin, kun äänen käheytymisen taustalla on allergiaa tai kosteusongelmista johtuvia sairauksia.
Äänenhuollon harjoitukset huoltavat äänentuottoelimistöä monipuolisesti. Esimerkiksi kireillä purentalihaksilla on selkeä yhteys funktionaalisiin äänihäiriöihin, ja purentalihaksistoa ja niska-hartiaseutua avaamalla ja rentouttamalla saat usein äänesikin soimaan paremmin.
Äänenhuollosta helpotusta äänioireisiin
Tehostartti äänenhuoltoon -luennolla saat työkaluja, joilla helpotat äänenkäyttöä omassa arjessasi ja lisäät sen kestävyyttä.Luennon aiheet:
✓ ääniammattilaisen lihashuolto
✓ äänenhuolto flunssan ja allergioiden yhteydessä
✓ päivittäisellä äänilämmittelyllä kohti hyvinvoivaa ääntä
✓ auta ääntäsi, kun stressi yllättää
✓ millaista puhetekniikkaa puheammattilainen tarvitsee kukoistaakseen työssään?
Tutustu luentoon tästä
Kiinnostaa!Liisi Pettersson: Karisman puolestapuhuja ja äänikorsettien vapauttaja. Liisi on huolehtinut puhetyötä tekevien äänenkäytöstä jo neljän vuoden ajan, ja auttanut heitä parantamaan äänensä voimavaroja, kuten kestävyyttä, kantavuutta ja äänenlaatua. Sitä ennen Liisi on työskennellyt äänen parissa laulunopettajana ja työskentelee edelleen etenkin äänestään epävarmojen laulajien parissa.
Valmentaessa Liisi lähtee liikkeelle kehon ja hengityksen vapauttamisesta, ja käyttää apunaan niin psykofyysisiä kuin äänifysiologiaan perustuvia menetelmiä optimaalisemman äänenkäyttötavan saavuttamiseksi. Näin asiakas saa enemmän luottamusta omaan kehoonsa äänenkäytön aikana ja alkaa nauttia enemmän esilläolosta ja puhumisesta.
Liisin motto: Karisma on meidän jokaisen etuoikeus!