Mitä rennosti laulaminen oikeasti tarkoittaa ja miten sitä voisi harjoitella? Mitä hyötyä on rennosti laulamisesta? Saan usein kysymyksiä laulamisen rentouteen liittyen. Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.
1. Mitä laulutekniikassa tarkoitetaan rentoudella?
Rennosti laulaminen tai rentous laulaessa tarkoittaa sitä, että laulu kulkee esteettömästi. Ääni tulee helposti ja sitä on helppo voimistaa tai hiljentää tarpeen mukaan. Toisaalta pystyt silloin helposti myös laulamaan niin korkealta kuin matalalta ja kaikkea siltä väliltä.
Fysiologisesti rentous saavutetaan silloin, kun pystytään välttämään kurontaefektin aktivoitumista. Kurominen on nielemiseen liittyvä toiminto, jossa nielun, suun pohjan ja kurkunpään lihakset aktivoituvat, jotta nieltävä ruoka menisi ruokatorveen.
Syödessä kurominen on tarpeellinen toiminto, mutta jos se tapahtuu laulamisen tai puhumisen aikana, se häiritsee äänihuulivärähtelyä ja vaikeuttaa äänentuottoa. Kuronnan voit estää pitämällä leuan ja huulet rentoina, käyttämällä laulussa hengitystukea apunasi ja lisäämällä kurkunpäähän tilaa.
Rennolla laulamisella voi tarkoittaa myös ylipäänsä suhtautumista laulamiseen: kuinka paljon pelkäät virheitä jo etukäteen tai soimaat itseäsi jo tekemistäsi virheistä kappaleen aikana? Miten suhtaudut siihen, että ääni ei välttämättä joka hetki kuulosta siltä kun haluaisit?
Mitä rennommin pystyt suhtautumaan siihen, miltä kuulostat, sitä enemmän autat myös kehoasi tukemaan laulua.
2. Mitä hyötyä on rennosti laulamisesta?
Jos laulaminen ei ole rentoa, se tuntuu epämiellyttävältä. Kurkkua saattaa kuristaa tai äänentuotto voi tuottaa kipua. Ääni myös väsyy herkemmin. Siksi laulun rentouteen kannattaa kiinnittää huomiota.
Rentous ei ole samaa kuin laiskuus tai löysyys, vaan tietyt lihakset voivat olla laulaessa hyvinkin aktiiviset. Rentous helpottaa äänentuottoa, auttaa ääntä voimistumaan ja hiljenemään tarpeen mukaan ja lisää äänen kestävyyttä.
3. Miten saan kurkun rentoutumaan niin että ääni kulkee esteettömästi?
Kurkun jännittyminen johtuu nielemiseen liittyvien lihasten aktivoitumisesta eli kuronnasta. Silloin kun nielaistaan, niin tietyt lihakset kurkunpäässä ja myöskin kasvoissa aktivoituvat – purentalihakset, kielen kanta, nielun lihakset ja taskuhuulet.
Tällaiset toiminnot haittaavat laulamista. Laulaessa kannattaakin pyrkiä välttämään kurontaa, että ääni pääsee soimaan mahdollisimman vapaasti.
Toisin sanoen:
- alaleuka, huulet ja kielenkanta rennoiksi
- kieli riittävän ylös ja eteen suussa
- nieluun tilaa
- taskuhuulet erilleen toisistaan
Myös purentalihaksia kannattaa huoltaa. Hyviä vinkkejä purentalihasten huoltoon on esimerkiksi tässä blogipostauksessa. Myös laulutekniikan opettelu auttaa vähentämään kurontaa. Tällä videolla näytän, miten leuan rentous vaikuttaa laulamisen rentouteen.
4. Miten välttää kurkulla laulaminen ja kurkun väsyminen?
Tässä on kyse hengitystuesta ja kuronnan välttämisestä (ks. edellinen kysymys).
Varsinaisestihan ääni syntyy kurkunpäässä, äänihuulissa. Jos tarkkoja ollaan, ääni siis oikeastaan tulee kurkusta. Usein “ei kurkulla” laulamisella kuitenkin tarkoitetaan sellaista laulutapaa, jossa kurkussa ei tunnu epämiellyttävää jännitystä tai jopa kipua laulamisen aikana, laulu kulkee helposti ja kestää pitempään.
Tämä saadaan aikaan sillä, että äänihuulten yläpuolella olevat taskuhuulet pysyvät erillään toisistaan, nielussa on tilaa ja äänihuulet pääsee vapaasti värähtelemään.
Silloin ääni ei ”jää kurkkuun”. Jos äänihuulisulku on todella puristeinen ja siellä on vielä taskuhuulet auttamassa sitä tai edistämässä sitä puristeisuutta. Silloin ääni ei välttämättä pääse kauhean hyvin kulkemaan, mistä tulee sellainen olo, että ääni vähän kuin katkeaa.
Taikakeino rentoon kurkkuun on siis pieni alkavan haukotuksen tunne kurkussa niin, että nieluun tulee tilaa, taskuhuulten loitonnus ja se, että leuka ja huulet on rennot ja kieli riittävän ylhäällä ja edessä suussa.
5. Mikä aiheuttaa haukotuksen kesken laulamista, mikä siinä menee pieleen?
Välttämättä siinä ei mene mikään pieleen. Se voi liittyä esimerkiksi siihen, että kurkunpää rentoutuu, jolloin alkaa haukotuttaa.
Toisaalta voi olla myös mahdollista, että otat liikaa ilmaa kerralla sisään, jolloin elimistössä syntyy hiilidioksidia eli siellä onkin liikaa happea suhteessa hiilidioksidin määrään. S myös laittaa haukotuttamaan helposti.
Usein haukotus on myös mielikuva, jota haetaan tietoisesti laulussa. Sellainen pieni haukotuksen tunne: ei kunnon syvä haukotus vaan sellainen vähän kuin alkava haukotus. Sillä saadaan kurkunpäätä vähän alemmaksi ja samalla rennommaksi, samoin kuin nieluun tilaa, mikä auttaa ääntä soimaan.
6. Miten hengitystuki auttaa rennosti laulamista?
Tässä on monia eri näkökulmia ja vaihtoehtoja, ja en sanoisi että on yhtä oikeaa tapaa käyttää tukea. Kaikki valmentajat eivät puhu tuesta ollenkaan. Itse puhun tuesta siinä vaiheessa, jos tuntuu että siitä tarvitsee puhua.
Tuen puutteen huomaa yleensä silloin, jos kurkku kauheasti rasittuu. Voi myös olla että ääni on tosi huokoinen ja silloin siitä tuen harjoittelusta voi olla hyötyä. Käytännössä tuki tarkoittaa sitä, että aktivoidaan sisäänhengityslihaksia uloshengityksen eli äänentuoton aikana.
Ideana on pitää paine mahdollisimman tasaisena äänihuulia vasten ja toisaalta mahdollistaa sopivan tiivis äänihuulisulku.
Sopiva tiiviys riippuu siitä, että millaista äänentuottotapaa tavoitellaan, mutta
- Jos lauletaan oikein tiukkaa rokkia, niin silloin tarvitaan hyvin tiivis äänihuulisulku. Silloin myös se tuki on keskivartalon tuki on napakampi.
- Jos halutaan huokoista laulutyyliä tai lauletaan esimerkiksi balladi-tyyppistä laulua, missä tarvitaan paljon pitkää linjaa ja legatoa, niin silloin välttämättä tosi tiukasta napakasta tuesta ei ole hyötyä. Silloin tarvitaan enemmän joustavaa, elastista tukea, joka myötäilee fraasia.
Hengitystuessa aktivoidaan sisäänhengityslihaksia, eli kyljet, erityisesti ulommat kylkivälilihakset, selkälihakset ja periaatteessa pallea osallistuu tuen tekemiseen.
Pallea on autonominen lihas niin sitä ei voi niin kauheasti säädellä, mutta sen toiminta voidaan mahdollistaa. Erityisesti siis kylkiä ja selkälihaksia aktivoidaan äänentuoton aikana, ja silloin on kyse tuesta.
Joissain tekniikoissa puhutaan myös ylävartalon tuesta, eli juuri niitä kylkivälilihaksia aktivoidaan. Myös niskan tuki on tosi tärkeä, koska silloin kun meillä on siellä kaulan seudulla ylimääräisiä jännityksiä, niin ääni ei pääse soimaan.
Kun vahvistetaan niskan tukea, silloin kaula pääsee paremmin rentoutumaan ja kurkunpään lihakset toimimaan esteittä.
7. Miten välttää kurkun kramppaaminen laulaessa?
Kurkun kramppaaminen voi tietysti liittyä moneen asiaan. Se voi liittyä kurontaan eli nielemistoimintojen aktivoitumiseen.
Toisaalta se voi olla voimakkaaseen tunnetilaan, kuten pelkoon, ahdistukseen, syyllisyyteen tai suuttumukseen liittyvää kurontaa. Se voi olla siis enemmän fysiologinen ilmiö tai sitten äkillinen tunnereaktio.
Vagushermo liittyy parasympaattisen ja sympaattisen hermoston eli autonomisen hermoston toimintaan. Kun me pelkäämme tai jännitämme jotain, vireystilamme nousee nopeasti ja kurkunpää saattaa reagoida siihen kuromalla – eli sillä kuristuksen tunteella kurkussa. Silloin auttaa, että haetaan rentoutusta kehoon, jolloin mielikin rentoutuu. Toisaalta myös kannustava ja rohkaiseva, rauhoittava sisäinen puhe voi auttaa.
Kurkunpäässä voi tuntua myös palantunnetta. Jos se on jatkuva tunne, silloin on yleensä turvotusta äänihuulissa. Saattaa tuntua että koko ajan pitäisi nielaista, vaikka siellä ei ole mitään. Samoin jos koko ajan tarvitsee rykiä, se on merkki siitä, että siellä on joko pieni jännitys tai turvotusta. Turvotukseen auttavat tietynlaiset harjoitukset ja tietysti lepo ja hyvä kostutus. Vinkkejä kostutukseen voit lukea täältä.
Helpota äänentuottoasi ja vapauta korkeat äänet 4 viikon lauluvalmennuksessa!
Laulu liikkeelle -valmennuksessa opit mm.
- luottamaan lauluääneesi joka tilanteessa
- tuottamaan ääntä laulussa helposti ja kestävästi
- rentouttamaan jännitykset leuastasi ja kielestäsi niin, että ääni soi paremmin
- laulamaan sekä korkeita että matalia ääniä terveesti, hyvällä tekniikalla ja eri voimakkuuksilla
- löytämään sinulle sopivaa laulettavaa
- nauttimaan harjoittelusta ja esiintymisestä
- tulkitsemaan lauluja aidosti ja persoonallisesti sekä välittämään kuulijoillesi vahvaa tunnetta laulun kautta
Lisää kirjoittajasta:
Liisi Pettersson: Auttaa ääniammattilaisia käyttämään ääntään vaikuttavasti ja kestävästi. Liisi on valmentanut puhujia ja laulajia yli kymmenen vuotta, ja auttanut heitä parantamaan äänensä voimavaroja, kuten kestävyyttä, kantavuutta ja äänenlaatua.
Valmentaessaan Liisi käyttää apunaan niin psykofyysisiä kuin äänifysiologiaan perustuvia menetelmiä. Näin oppiminen on nopeampaa ja tulokset pysyvämpiä. Liisi kouluttaa laulua, äänenkäyttöä ja esiintymistä myös työyhteisöissä.
Liisin motto: Karisma on meidän jokaisen etuoikeus!