Vältä monotoninen ääni – treenaa puheesi vaikuttavuutta

Tapahtui kerran eräässä itämaisessa ravintolassa Alicantessa, Espanjassa: mietimme ystäväni kanssa, jäämmekö kyseiseen ravintolaan syömään ja mitä ruokalajia tilaamme. Tarjoilija esitteli meille eri vaihtoehtoja, ja espanjaa puhuva ystäväni tulkkaa minulle, millaisesta ruokalajista on kyse.

Refluksitaudin takia välttelen tulista ruokaa, joten tein paljon kysymyksiä ja kommentoin ruokalajeja pohdiskelevalla äänensävyllä. Meillä oli nälkä ja tarjoilija alkoi vaikuttaa kärsimättömältä, joten päätös oli tehtävä. Kun kerroimme jäävämme kyseiseen ravintolaan syömään, tarjoilija yllättyi. Hän oli minun äänensävyni perusteella ollut lähes varma siitä, että inhoan kyseistä paikkaa ja ettemme missään nimessä jäisi sinne syömään.

Muisto viiden vuoden takaa palaa mieleeni aina silloin tällöin, sillä silloin tajusin, että toiselle ilmaiseva ja vivahteikas saattaa toiselle olla monotoninen. Tajusin myös, miten tärkeää minulle on laulunopettajana ja vokologina, että äänen perusteella voi päätellä jotakin tunnetilastani.

Tapahtuma jätti minut miettimään äänen monotonisuutta: miten tilannekohtaista se on, ja miten paljon siihen voi itse halutessaan vaikuttaa. Ja toisaalta, miten Suomessa vivahteikkaaksi koettu ääni voikin olla ulkomaalaisen korvissa jotain ihan muuta.

Tässä blogiartikkelissa kerron sinulle, mistä äänen monotonisuus johtuu ja miten voit sitä vähentää. Esittelen myös videolla harjoituksen, jolla voit lisätä äänesi liikkuvuutta.

Mitä haittaa sinulle voi olla siitä, että sinulla on monotoninen ääni?

Monotoninen ääni tarkoittaa sitä, että äänessä on vain vähän vaihtelua voimakkuuden, korkeuden ja puhenopeuden suhteen. Jos sinulla on monotoninen puheääni, puheesi kuulostaa tasapaksulta. Sinulle saattaa tulla tunne, ettet saa painotettua tärkeitä asioita riittävän hyvin.

Monotoninen ääni antaa puhujasta helposti etäisen tai jopa pitkästyneen kuvan, joten opettele käyttämään ääntäsi vivahteikkaasti, jos haluat olla vaikuttava puhuja. Äänen monotonisuus saatetaan tulkita myös mielenkiinnottomuudeksi asiaa kohtaan. Kuulijassa kovin monotoninen puhetapa voi herättää keskittymiskyvyn herpaantumista ja vireystason laskua.

Ulkomailla monotonisesta äänestä saattaa koitua jopa väärinymmärryksiä. Meillä suomen kielessä puheessa on laskeva intonaatio. Ranskan kielessä taas sama lause voi olla kysymys tai toteamus riippuen intonaatiosta, vasta nouseva intonaatio tekee lauseesta kysymyslauseen. Kiinan kielessä intonaatiolla erotetaan asioita jopa sanatasolla toisistaan ja vääränlainen intonaatio muuttaa sanan merkityksen täysin toiseksi.

Mistä monotoninen ääni johtuu?

Yksi yleisimmistä syistä monotonisen äänen taustalla ovat lihasjumit. Ääneen tulee eri sävyjä niin kurkunpään liikkeen kuin äänihuulten toiminnankin seurauksena.

Kurkunpään laskiessa äänestä tulee tumma, kun taas sen nousu tuo ääneen heleyttä ja kirkkautta. Äänihuulten venyessä äänenkorkeus nousee ja venymisen vähetessä laskee. Äänen voimakkuuteen vaikuttaa sen sijaan äänihuulten värähtelytapa toisiaan vasten.

Lihaskireydet esimerkiksi purentalihaksissa ja niska-hartiaseudulla voivat estää ääntä liikkumaan vapaasti, jolloin siitä tulee monotoninen. Myös kielen asento vaikuttaa: jos kielenkanta on jatkuvasti painuneena kohti kurkkua, kurkunpää ei pääse liikkumaan vapaasti ylös ja alas ja eri äänenkorkeuksien tuotto vaikeutuu.

Monotoninen ääni saattaa syntyä myös puutteellisesta hengitystuesta. Jos apuhengityslihakset aktivoituvat äänentuotossa, äänestä tulee pingottunut ja kireä, eikä voimakkuuden tai korkeuden vaihtelut onnistu niin helposti kuin silloin, kun hengitys on rentoa ja optimaalista. Hyvä hengitystuki auttaa siis ääntäkin liikkumaan vapaasti.

Toisaalta mielesi voi vaikuttaa siihen, miltä puhe kuulostaa. Jos et vielä itsekään ole selvillä siitä, miten haluat esitykselläsi kuulijaan vaikuttaa, tärkeitä asioita on mahdoton ilmaista myöskään puheäänen kautta.

Saatat myös estellä itseäsi: jollain tasolla ajattelet, että vivahteikas ääni ei kuvaa sinun persoonaasi, joten tyydyt mieluummin tasaisempaan ilmaisutapaan. Myös esiintymisjännitys voi vaikuttaa, sillä se vaikeuttaa usein sekä hengityksen vapaata kulkua että leuan rentouttamista puhuessa.

Miten voit vähentää äänesi monotonisuutta?

Äänen liikkuvuuden treenaaminen on ehdottomasti helpoin keino äänen monotonisuuden vähentämiseen. Liikkuvuuteen liittyvät esimerkiksi äänenkorkeuden vaihtelut. Kurkunpään olisi päästävä liikkumaan vapaasti ääntöväylässä, ja äänihuulissa tulisi olla sellainen sulku, joka mahdollistaa niiden venymisen pituussuunnassa äänenkorkeuden noustessa.

Puristeinen puhetapa on hyvin tyypillinen keino estää äänen liikkuvuutta. Helpon äänentuoton opettelu on siis must, jos haluat lisätä puheäänesi vivahteikkuutta. Myös äänentuoton harjoittelusta eri voimakkuuksilla on apua, sillä se parantaa hengitystukeasi ja auttaa sinua tuottamaan sekä hiljaista että voimakasta ääntä paineettomasti ja fysiologisesti tarkoituksenmukaisesti.

Liikkuvuutta hakiessa on hyvä tulla tietoiseksi nielun tilasta, sillä nielu vastaa äänen voimistamisesta ääntöväylässä. Tässä harjoituksessa yhdistyvät mielestäni hyvin sekä tilantunteen hakeminen että kurkunpään liikkuvuuden lisääminen. Harjoitus parantaa myös hengitysyhteyttäsi, sillä ilman oikeanlaista hengitystä et yksinkertaisesti saa soivaa ääntä tuotettua koko harjoituksen ajan.



Monotoninen ääni voi alkaa muuttua vähemmän monotoniseksi, kun tutustut sekä omaan ääneesi että muiden ääniin. Äänitä omaa puhettasi ja mieti, mistä asioista siinä tykkäät. Monotonisessa äänessäkin voi olla miellyttävä sointi, tai ehkä artikulaatiosi on erittäin selkeää? Pyydä palautetta äänitteestäsi myös kaverilta, sillä muut kuulevat usein äänemme eri tavalla kuin me itse.

Kuuntele erityisesti vaikuttavia puhujia ja pyri löytämään heidän puheestaan yhdistäviä piirteitä. TED Talks on mahdollisuuksien aitta, josta löydät inspiroivia puhujia kaikista sukupuolista ja kansallisuuksista.

Luultavasti kuulet näiden puhujien äänissä vivahteikkuutta ja vaihtelua niin korkeuden kuin voimakkuudenkin suhteen. Voi olla hyvä idea kuunnella näitä puheita moneen kertaan, sillä analyyttinen suhtautumisesi ääneen lisääntyy jokaisella kuuntelukerralla.

Anna myös äänellesi lupa muuttua. Lue tästä postauksesta, mitkä kaikki uskomukset voivat olla tielläsi, kun tavoittelet ilmaisevampaa ja vaikuttavampaa ääntä. Äänen vaikuttavuus saattaa joissain tapauksissa lisääntyä myös sillä, että teet itsellesi täysin selväksi sen, mitä haluat äänelläsi ilmaista.

Käy siis huolellisesti läpi tärkeät asiat puheessasi, ja kiinnitä huomiota avainsanoihin ja niiden lausumiseen. Voit harjoittelun vuoksi painottaa niitä paljonkin, sillä esiintymistilanteessa varmasti turhan voimakkaat painotukset hioutuvat pois.

Miten voit jatkaa äänen liikkuvuuden harjoittelua, jos kärsit monotonisesta äänestä?

Monotoninen ääni voi olla sosiaalinen haitta, joten sen vähentäminen on erittäin hyvä treenitavoite. Eräässä puheterapeuttien äänenhuollon oppaassa kehotetaan puhumaan eloisasti, sillä se on hyvää äänitreeniä ja äänenhuoltoa. Mielenkiintoinen neuvo, muttei välttämättä kovin helppo toteuttaa, jos ei koskaan ole harjoittanut ääntään.

Ääniharjoituksilla lisää ilmaisukykyä ääneen

Kestävämpi ääni -videovalmennuksessa kuulet ääniharjoittelun hyödyistä jokapäiväisessä elämässä sekä säännöllisen harjoituksen tuomista tuloksista. Tottakai pääset myös itse kokeilemaan, miten äänesi muuttuu harjoituksen myötä!

Valmennuksen osat:

  1. Miksi ääniharjoittelu kannattaa?
  2. Mitä äänenkäytön harjoittelulla voi saavuttaa?
  3. Lisää äänesi sointia ja kestävyyttä parin minuutin harjoittelulla!

Tilaa videovalmennus maksutta tästä linkistä!

HALUAN VIVAHTEIKKAAMMAN ÄÄNEN

Liisi Pettersson: Karisman puolestapuhuja ja äänikorsettien vapauttaja. Liisi on huolehtinut puhetyötä tekevien äänenkäytöstä jo neljän vuoden ajan, ja auttanut heitä parantamaan äänensä voimavaroja, kuten kestävyyttä, kantavuutta ja äänenlaatua. Sitä ennen Liisi on työskennellyt äänen parissa laulunopettajana ja työskentelee edelleen etenkin äänestään epävarmojen laulajien parissa.

Valmentaessa Liisi lähtee liikkeelle kehon ja hengityksen vapauttamisesta, ja käyttää apunaan niin psykofyysisiä kuin äänifysiologiaan perustuvia menetelmiä optimaalisemman äänenkäyttötavan saavuttamiseksi. Näin asiakas saa enemmän luottamusta omaan kehoonsa äänenkäytön aikana ja alkaa nauttia enemmän esilläolosta ja puhumisesta.


Liisin motto: Karisma on meidän jokaisen etuoikeus!