Mistä rauhaa esiintymiseen?

Esiintymisjännityksen oireet ovat varmasti tuttuja jokaiselle esiintyjälle: pulssi kiihtyy, kädet hikoavat ja hengitys tihenee.  Kokeneetkin esiintyvät jännittävät, ja jännitys kuuluu asiaan. Kyse on klassisesta ”taistele tai pakene” -tilanteesta, jossa kehon vireystila nousee, kun valmistaudumme kohtaamaan pedon tai pinkaisemaan karkuun.

Kehon reaktiot vaikuttavat usein myös ääneen ja saattavat estää meitä keskittymästä itse aiheeseen. Onneksi omaa mieltään voi vähän huijata. Tarjoa aivoillesi uusi tulkinta kiihtyvästä pulssista ja tihenevästä hengityksestä ja nimeä ne innostumisen merkeiksi. Kehon reaktioiden hyväksyminen ja ymmärtäminen auttavat usein pääsemään niiden kanssa myös paremmin sinuiksi.

 

Esiintymiseen voit valmistautua myös mielikuvaharjoittelun avulla:

  1. Sulje silmät ja kuvittele itsesi esiintymistilanteeseen. Millainen paikka on kyseessä? Keitä yleisössä on ja miten kaukana olet heistä? Mitä sinulla on päälläsi? Liikutko vai oletko paikallasi?
  2. Kuvittele tilanne mahdollisimman elävästi ja käy esitystä mielessäsi läpi alusta loppuun. Näe itsesi puhumassa ja vuorovaikuttamassa yleisön kanssa, vaikka et vielä tietäisi mitä aiot sanoa.
  3. Huomaa kehosi reaktiot harjoituksen aikana. Luultavasti tunnistat samoja tuntemuksia, kuin olet yleisönkin edessä joskus kokenut. Anna tuntemusten tulla, hyväksy ne ja sano mielessäsi: ”kiitos että saan esiintyä”.
  4. Toista harjoitus muutamaan kertaan. Harjoituksen edessä saatat huomata, että kehon reaktiot lievenevät ja sinun on mukavampi olla yleisön edessä. Nauti onnistumisen tunteesta ja fiilistele hyvää oloa.

 

Ennen esiintymistilannetta kannattaa tehdä myös muutama äänenlämmittelyharjoitus: hyräile, mumise, päristele r-äänteellä korkeasta sävelestä matalaan. Anna leuan ja huulten pysyä rentoina ja aisti väljyyttä kurkun seudulla. Äänen lämmittely auttaa sekä kehoa että mieltä virittymään esiintymistilanteeseen, joten suosittelen sitä lämpimästi.

Lisää esiintymisvarmuutta voit saada puhetekniikasta, sillä ääntä treenatessa opit rauhoittamaan hengitystäsi tietoisesti, päästämään irti äänentuottoa haittaavista jännityksistä ja hyödyntämään kehoasi niin, että ääni voimistuu luonnollisesti.

Tsemppiä esitykseen! <3