“Se tunne, kun hengitys jäi pallean yläpuolelle, ei mennyt alavatsaan, ei pystynyt rentouttamaan ja omiin korviin kuulosti aivan järkyttävältä.” –Tiia Konttinen, yrittäjien ja bloggaajien valmentaja, joka puhui 100 ihmiselle ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen.
Miltä edellisen sitaatin tilanne sinusta kuulostaa? Tiia Konttisen kuvaama kokemus voi olla puheammattilaisen arkea. Puheammattilaisuudesta kirjoitin blogipostauksen muutama päivä sitten. Sieltä voit tarkistaa, oletko sinäkin puheammattilainen. Toisaalta jos tunnistat edellisen tilanteen ja kohtaat sellaisia työssäsi usein, olet juuri oikea henkilö lukemaan tätä tekstiä.
Äänestäsi huolehtimalla säilytät työkykysi ja -intosi
Olen kerran menettänyt ääneni, joten tiedän, että ääniongelmat saavat aikaan paljon epämukavuutta ja epävarmuutta. Ongelmani johtuivat sekä refluksitaudista että väärästä laulutekniikasta. Luultavasti myös puhetekniikassani oli tuolloin parantamisen varaa.
Pahimmillaan pystyin laulamaan tai puhumaan korkeintaan puoli tuntia kerrallaan. Tämän jälkeen minua alkoi yskittää, minulla oli palantunne kurkussani, ja sain olla jatkuvasti selvittämässä kurkkuani. Sosiaalisena ihmisenä tämä oli minulle yhtä painajaista.
Ei puhettakaan kahvittelusta ystävien kanssa, kun yskä äityi mahdottomaksi jo viimeistään tunnin kuluttua. Rupesin välttelemään esiintymistilanteita, kun en tiennyt, miten niistä selviäisin. Häpesin myös rahisevaa ja soinnitonta ääntäni, vaikka sainkin tilanteessa myötätuntoa kollegoiltani.
Minä olin onneksi silloin opiskelija – pystyin pitämään välivuoden ja hoitamaan rauhassa ääneni kuntoon. Entä jos olisinkin ollut työssä ja minun olisi pitänyt puhua ja laulaa monta tuntia päivässä kuten nyt teen?
Haitallisten äänenkäyttötapojen vaikutus kehoosi:
Puheammattilaiselle äänen toimimattomuus on kova juttu, vaikka varsinaisesta äänihäiriöstä ei olisikaan kyse. Epävarmuus omasta äänestä voi vaikuttaa työpäivääsi esimerkiksi näin:
Pelkäät, ettei äänesi kestä
Saat palautetta hiljaisesta tai narisevasta äänestäsi kollegaltasi, esimieheltäsi tai jopa asiakkailtasi. Epätoivo iskee, kun et osaa tehdä äänellesi mitään. Tämä aiheuttaa lisää äänen piilottelua, kiristystä ja epämukavuutta puhuessa.
Sinulla on epämiellyttäviä kurkkutuntemuksia
Jatkuva palan tunne kurkussa, limaisuutta ja jatkuva rykimisen tarve ilman selkeää syytä, flunssaa tms. ovat yleensä merkki siitä, että puhetekniikassa on kehittämisen varaa. Joskus ne ovat myös merkki hoidettavasta äänihäiriöstä, joten niihin on syytä reagoida heti, kun oireet alkavat haitata arkeasi.
Esiintyminen on sinulle yhtä painajaista
Hengitys muuttuu pinnalliseksi ja ääni tuntuu katoavan jonnekin kurkkuun. Ei mitään toivoa äänen voimistamisesta suurenkaan yleisön edessä. Leuka jumittaa ja kieli on epämääräisenä möhkäleenä suussa. Kaikki energia menee siihen, että tuotat ymmärrettävää ja selkeää tekstiä.
Haitallisten äänenkäyttötapojen vaikutus viestintään
Toisaalta paremman puhetekniikan opettelusta saattaa olla sinulle hyötyä, vaikka äänesi toimisi moitteettomasti. Viime postauksessa otin esiin fysiologisen tarkoituksenmukaisuuden käsitteen, mutta äänesi voi olla epätarkoituksenmukainen myös viestinnällisesti. Tässä muutamia tilanteita, joissa puhetekniikan tarkistus on paikallaan, vaikka puhuminen olisikin sinulle vaivatonta.
Sinusta tuntuu, ettet saa viestiäsi perille
Ääni vaikuttaa siihen, miten kuulija ottaa vastaan, omaksuu ja tulkitsee välitettyä tietoa ja sillä on kielellisen viestin rinnalla huomattava merkitys vuorovaikutuksen onnistumiseen. Jos puhut kireällä ja puristeisella äänellä, se tulkitaan helposti vihaiseksi. Pahimmassa tapauksessa myös viestin vastaanottajasta tulee silloin vihainen, sillä ääni vaikuttaa peilisolujen kautta myös viestinvastaanottajaan ja herättää hänessä vastaavanlaisia tuntemuksia.
Oppijasi oppivat huonosti
Tutkimusten mukaan kireä ääni saattaa heikentää oppimistuloksia, sillä se vähentää luottamusta sinun ja kuulijoidesi välillä. Oppimistuloksiin voi vaikuttaa myös opettajan hiljainen ääni tai epäselvä artikulaatio: oppilaat joutuvat ponnistelemaan saadakseen puheesta selvää, jolloin opittava asia ei tallennu yhtä hyvin pitkäkestoiseen muistiin.
Kuulijasi kyllästyvät
Jos puhut monotonisella äänellä, kuulija tylsistyy eikä jaksakaan kuunnella sinua. Levoton liikehdintä yleisössä on usein merkki siitä, ettet onnistu herättämään esitykselläsi riittävästi huomiota tai vakuuttamaan kuulijoitasi.
Vihaat ääntäsi
Heitäkin on, jotka vihaavat ääntään tai vähintäänkin kokevat sen vääränlaiseksi. Tämä on tietysti surullista, sillä usein omaan korvaan ”väärältä” kuulostava ääni johtuu äänentuottoelimistön kireyksistä ja pinnallisesta hengityksestä. Syynä saattaa olla myös sellainen äänenkorkeus, joka ei vahvistu ääntöväylässä luonnollisesti. Älä siis vihaa ääntäsi, vaan suhtaudu siihen ymmärtäväisesti. Äänesi ei ole sinä, eikä äänesi toimimattomuus ole sinun vikasi.
Hyvä puhetekniikka auttaa sinua pysymään virkeänä ja rakastamaan työtäsi
Puhetekniikkaa kannattaa todellakin treenata, sillä sillä voi olla uskomattomat tulokset hyvinvointiisi ja energiatasoosi. Voit luottaa siihen, että viestisi vaikuttaa ja äänesi kestää. Et enää alitajuisesti pelkää puhetilanteita tai esiintymistä, jolloin energiaa vapautuu itse työn tekoon ja työn laadun parantamiseen. Luot toimivia vuorovaikutussuhteita ja opit kuuntelemaan kehosi viestejä entistä tarkemmin, jolloin et väsy niin herkästi. Alat rakastaa esiintymistä, jolloin annat parastasi esiintyessäsi asiakkaillesi, oppilaillesi tai omalle tiimillesi.
Uskallan luvata paljon, sillä olen nähnyt tämän käytännössä monella asiakkaallani. Jo viiden viikon treenillä voit saada huomattavaa parannusta aikaan äänenlaadussa ja äänen kestävyydessä. Asiakkaat kokevat myös olonsa pirteämmäksi, kun vääränlainen hengitystekniikka ei rasita kehoa ja horjuta hormonitasapainoa.
Entä miten sain oman ääneni kuntoon? Se palautui, mistä olen ikuisesti kiitollinen. Siihen tarvittiin toki puoli vuotta laulutaukoa, muutama viikko puheterapiaa, 1,5 vuotta lääkitystä, joka laittoi vatsan happotasapainon täysin sekaisin, ruokavalioremontti ja vokologian opinnot, joissa opin suhtautumaan ääneeni hyväksyvästi, ymmärtäväisesti ja uteliaasti ainaisen tuomitsemisen ja virheiden etsimisen sijaan. Ääneni palautui entistä ehompana ja tunsin vihdoin olevani kotona puhuessani ja laulaessani.
Haluatko edistää äänesi hyvinvointia päivittäisillä harjoituksilla?
Olen tehnyt videovalmennuksen, jossa kerron ääniharjoittelun hyödyistä jokapäiväisessä elämässä sekä säännöllisen harjoituksen tuomista tuloksista. Tottakai pääset myös itse kokeilemaan, miten äänesi muuttuu harjoituksen myötä!
Valmennuksen osat:
- Miksi ääniharjoittelu kannattaa?
- Mitä äänenkäytön harjoittelulla voi saavuttaa?
- Lisää äänesi sointia ja kestävyyttä parin minuutin harjoittelulla!