Oletko sinä puheammattilainen?

Mitä sinulle tulee mieleen, kun kuulet sanan puheammattilainen? Ehkä henkilö, joka on saanut puhujan koulutuksen? Tai henkilö, joka puhuu työssään julkisesti? Puheammattilainen voi olla näitä, mutta paljon muutakin.

Kaikki ammatit, joissa työ edellyttää pitkäkestoista puhumista, voidaan luokitella puheammateiksi. Tähän ryhmään kuuluvat siis niin opettajat ja kouluttajat kuin asianajajat, tv-toimittajat ja papitkin. Toisaalta siihen kuuluvat myös myyjät, asiakaspalvelijat, tarjoilijat, puhelinkeskuksen työntekijät, puhelinhaastattelijat, liikunnanohjaajat, lääkärit jne. Ehkä sinäkin kuulut johonkin näistä ryhmistä?

Tässä artikkelissa kerron, millaisia äänen haasteita puheammattilaisen työpäivään sisältyy, ja miten voit niistä selvitä. Artikkelin lopusta voit myös tilata maksuttoman sähköpostikurssin, jolla pääset itsekin harjoittelun makuun.

 

Puheammattilaisena äänesi altistuu jatkuvasti rasitukselle. Treenaamalla ääntäsi vähennät äänihäiriön riskiä todistetusti!

Puheammattilaisena saatat puhua useita tunteja päivässä. Tuo puhuminen voi olla puhelinkeskusteluja, esiintymistä isolle yleisölle, kahdenkeskisiä konsultaatioita asiakkaan kanssa, ryhmän ohjaamista tai opettamista, presentaatioiden pitämistä työryhmälle jne. Joka tapauksessa puhut työpäiväsi aikana paljon, ja voisi sanoa, että ääni on yksi tärkeimmistä työvälineistäsi. Eräs yrittäjä totesi, että ilman ääntä hän menettäisi 75 % omasta liikevaihdostaan. Ilman ääntä et yksinkertaisesti voisi hoitaa menestyksekkäästi työtehtäviäsi.

Koska puhut paljon, äänesi joutuu koville ja äänihäiriön riski on suuri. Eräässä väitöstutkimuksessa yli puolella opettajista oli kurkunpäässään äänihäiriöön tai sen riskiin viittaavia löydöksiä. Kouluttajana tai valmentajana puhetilanteesi voivat olla hyvin samanlaisia kuin opettajilla.

Mm. nämä asiat saattavat altistaa äänihäiriöille:

  • Huono huoneakustiikka tai taustamelu: joudut voimistamaan ääntäsi, jotta kuuluisit ja puheestasi saisi selvää
  • Sisäilman ongelmat: kuiva huoneilma, pöly ja home kuivattavat äänihuulten limakalvoja ja altistaa rasitukselle
  • Pitkät välimatkat: isossa auditoriossa puhuessa tulisi aina olla mikrofoni käytössä, mutta totuus on usein toinen. Kuinka usein sinä muuten olet nähnyt peruskoulun liikunnanopettajalla mikrofonin kentän laidalla?
  • Puutteellinen puhetekniikka: suuri osa ääniongelmista voitaisiin ehkäistä paremman puhetekniikan avulla. Tutkimusten mukaan äänikoulutusta saaneilla opettajilla on vähiten äänioireita. Ääniharjoitusten on todettu parantavan äänen voimavaroja kuten kestävyyttä, kantavuutta ja äänenlaatua huomattavasti.

Vaikka äänesi olisi priimakunnossa ja kestäisi mitä vain, huomioi myös nämä:

  • Äänesi vaikuttaa siihen, miten viestisi otetaan vastaan
  • Tietyt äänen piirteet, kuten kireä, nariseva tai erityisen nasaali äänenlaatu voivat aiheuttaa kuulijassa torjuntareaktion, jolloin sanomaasi ei ehkä kuunnella
  • Kireä ääni heikentää myös tutkitusti oppimistuloksia: luottamusta opettajan ja oppilaan välille ei pääse syntymään ja oppilaat oppivat tämän vuoksi huonommin
  • Heikolla äänellä puhuva opettaja ei välttämättä saa ääntään kuuluville ja oppilaat oppivat huonommin, kun eivät saa puheesta selvää

Kuten huomaat, puheammattilainen kohtaa työssään monenlaisia äänenkäytön haasteita. Ei ole ihme, että ääni joskus rasittuu, eikä puhuminen tunnukaan niin mukavalta kuin yleensä. Tässä artikkelissa kerron sinulle vielä, miten voit treenata ääntäsi ja mitä tuloksia voit sillä saada aikaan.

Aani puheammattilaisen tyovalineena

 

 

Ääntä treenaamalla lisäät puheammattilaisena äänesi kestävyyttä ja työsi tuottavuutta

Koska ääni on niin iso osa työtäsi, sen toimiminen vaikuttaa olennaisesti työhyvinvointiisi ja työn tuottavuuteen. Äänestä on syytä pitää huolta jo ennen, kuin varsinaisia ongelmia ilmaantuu. Jokainen treeniminuutti vie sinua kohti terveempää äänenkäyttöä ja kestävämpää ääntä, jos treenaat oikein. Kun tulet tietoiseksi omasta äänenkäytöstäsi, opit myös pois viestinnällisesti haitallisista äänenkäyttötavoista ja olet entistä valmiimpi vakuuttamaan kuulijasi. Äänesi herättää luottamusta ja sinun kanssasi halutaan tehdä yhteistyötä. Huippua, eikö?

Äänitreeniin on monta vaihtoehtoa:

  1. Harjoitusvideot: näitä löytyy Youtubesta paljon, sekä suomeksi että englanniksi. Voit hakea niitä englanniksi esim. hakusanoilla ”voice exercises tai vocal training” tai suomenkielisiä videoita hakusanoilla ”ääniharjoitukset” tai ”äänenkäyttö”. Varmista, että valmentaja on saanut myös puheäänen koulutuksen, jotta saat varmasti asiantuntevaa tietoa äänesi kehittämiseen.
  2. Laulutunnit: tämä on luultavasti se kaikkein yleisin tapa huoltaa ja kehittää ääntä. Laulutunnit voivat kyllä vahvistaa ääntäsi ja opettajasta riippuen oppia myös sellaisia tekniikoita, joista on hyötyä puheessa. Eri laulutyylit ovat kuitenkin hyvin erilaisia äänenkäytöltään, ja joskus oopperalaulajalla ei ole hajuakaan siitä, miten puheääni toimii. Kannattaa siis valita huolella myös laulunopettaja.
  3. Äänivalmennus: nimitykset saattavat vaihdella palveluntarjoajasta riippuen, mutta perusperiaate on sama. Tunnilla tutustut puheääneesi ja tulet tietoiseksi oman äänenkäyttösi haasteista ja ongelmakohdista. Suosittelen hakeutumaan vokologin oppiin, sillä silloin saat taatusti äänen tutkimukseen perustuvaa treeniä äänesi hyvinvointia parantamaan. Vokologilla on tietoa myös äänen viestinnällisistä piirteistä, joten näkökulma on puheammattilaisen tarpeisiin juuri oikea.

 

Ääniharjoituksista vahvuutta ääneen

Kestävämpi ääni -videovalmennuksessa kuulet ääniharjoittelun hyödyistä jokapäiväisessä elämässä sekä säännöllisen harjoituksen tuomista tuloksista. Tottakai pääset myös itse kokeilemaan, miten äänesi muuttuu harjoituksen myötä!

Valmennuksen osat:

  1. Miksi ääniharjoittelu kannattaa?
  2. Mitä äänenkäytön harjoittelulla voi saavuttaa?
  3. Lisää äänesi sointia ja kestävyyttä parin minuutin harjoittelulla!

Tilaa videovalmennus maksutta tästä linkistä!

2 thoughts on “Oletko sinä puheammattilainen?”

    • Voi open ääntä 🙁 Todellakin, opettajien ääni on kovilla työpäivän aikana. Tsekkaa tuo ilmainen sähköpostikurssi, sieltä toivottavasti löytyy sulle joitain apuja äänen palauttamiseen rasituksesta. Myös FB-sivulla olevasta äänilämmittelyvideosta voi olla hyötyä: https://www.facebook.com/aaniluotsi/ Tsemppiä, muista lepuuttaa ääntä ja juoda riittävästi vettä!

Comments are closed.