Sinulla on kaksi äänihuulta ja ne värähtelevät toisiaan vasten. Se, miten paksusti ja toisaalta tiiviisti ne toisiaan vasten värähtelevät, määrittelee paljon sitä miltä kuulostat. Oikeanlaisella äänihuulisululla saat tarvittaessa vahvuutta ääneen. Se vaikuttaa paljon myös siihen, miten äänesi kestää.
Tällä harjoituksella saat aikaan sopivan tiiviin äänihuulisulun, joka auttaa sinua laulamaan laajalla skaalalla. Myös ilma riittää tiiviin äänihuulisulun kanssa paremmin, jolloin voit laulaa pitempiä fraaseja. Silloin kun äänihuulisulku on sopivan tiivis, ilma ei pääse vuotamaan äänihuulten välistä. Myös äänen voimistaminen on tällöin mahdollista. Liian tiiviillä äänihuulisululla taas äänenkorkeuden vaihtelu vaikeutuu, kun äänihuulet eivät pääse venymään vapaasti.
Sopivalla määrällä lihastyötä saat vahvuutta ääneen
Voit vaikuttaa äänihulisulun tiiviyteen ja samalla äänen saundiin, eli siihen miltä äänesi kuulostaa. Huokoisessa äänihuulisulussa myös ääni on huokoinen, kun äänihuulet jäävät hieman raolleen toisistaan. Sopivan tiiviissä äänihuulisulussa on jo enemmän sointia, sillä äänen useammat osasävelet pääsevät tällöin syttymään.
Moni tottumaton laulaja paukauttaa varmuuden vuoksi äänihuulet yhteen kovalla voimalla. Silloin ääni kuulostaa tiukalta ja puristeiselta. Silloinkin ääni rasittuu helposti, etenkin kun yleensä paukautukseen haetaan voimaa myös kurkunpäätä ympäröivistä lihaksista. Äänihuulet eivät tällaisella tekniikalla pääsekään enää värähtelemään vapaasti, ja niiden välille tulee yhteentörmäyksen lisäksi vääntöä ja hankausta.
Etenkin puristeinen äänihuulisulku on yksi tyypillisimmistä äänen väsymisen syistä. Kun äänihuulet on puristettu tiukasti toisiaan vasten, ne hankaavat toisiaan ja saattavat aiheuttaa äänelle monenlaisia ongelmia.
Tällä videolla näytän, miten voit lähteä etsimään tiivistä äänihuulisulkua ja pehmeää vokaalialuketta. Harjoituksessa käytetään apuna BiP-menetelmästä oppimaani tekniikkaa. Sen avulla vähennät turhaa työtä äänihuulten tasolla ja annat äänelle juuri sopivan effortin. Teet siis lihastyötä juuri oikean määrän: et liian vähän jolloin ääni jäisi huokoiseksi, tai liikaa jolloin siitä tulisi puristeinen. Tätä soivaa “perusääntä” sinun on helppo lähteä varioimaan kunkin musiikkityylin mukaisesti.
Sama harjoitus on selitetty videon alla kirjallisesti. Silti suosittelen katsomaan videon ainakin ensimmäisellä kerralla, jotta pääset jutun juonesta kiinni. Ideana on sanoa mahdollisimman pelkistettyä vokaalia, täysin neutraalisti ja ehkä jopa hieman tylsistyneenkin oloisesti. Näin pääset eroon kaikesta yliyrittämisestä.
Vahvuutta ääneen soivan perusäänen kautta
Voit etsiä tiivistä äänihuulisulkua ja siten soivaa perusääntäsi niin, että kuvittelet että ääni syttyy aivan solisluiden alapuolella.
- Aseta toisen käden peukalo ja etusormi solisluiden alapuolella oleviin pehmeisiin kohtiin.
- Laita toinen käsi ristiselkään ja kuvittele, että vokaalisi “asuu” näiden kahden pisteen välissä.
- Sano i-vokaalia niin, etä päästät kasvot aivan rennoiksi, ja kuvittelet että kaikki toiminta on solisluiden ja alaselän välillä ja nimenomaan alaselän suuntaan. Vokaali saa olla iloinen, kunhan et vedä suuta virneeseen vaan pidät huulet neutraalisti suorina.
- Kokeile samaa e-vokaalilla. Jos kuulet h-äännettä mukana, siitä tiedät, etteivät äänihuulet ole täysin tiiviisti lähennetty toisiaan vasten. Toisin sanoen äänessä on puhallusta mukana, kun paine äänihuulten alapuolella on hieman liian suuri. Anna äänelle aikaa syttyä ja todella tunne, milloin äänihuulet ovat yhdessä.
- Tee sama a-vokaalilla, ja anna vokaalille paljon tilaa rintakehään. Ajattele äänen suunta kohti alaselkää.
- Kun olet löytänyt sopivan tiiviin äänihuulisulun, lähde venyttämään ääntä vokaalilla: iiiiii, eeeee, aaaaa sillä ajatuksella että ääni kulkee kehossa kohti lantiota. Kaulan seudulla on väljä ja avonainen tunne, ja vain äänihuulet menevät tiiviisti yhteen. Älä siis purista, vaan salli, anna tapahtua.
Jos sinun on vaikea erottaa, milloin äänihuulet on yhdessä, voit kokeilla seuraavaa mielikuvaa: kuvittele, että olet juuri sanomassa jotakin tärkeää etkä sitten sanokaan. Huomaatko pienen pidätyksen tunteen kurkunpäässä? Äänihuulet ovat silloin yhdessä ja riittävä äänihuulisulku on syntynyt.
Kokeile samaa laulun kautta:
- Lähde tekemään yhdellä sävelellä yhtä vokaalia kerrallaan: i-i-iiii, e-e-eee jne ja liu’uttaen ääntä alhaalta ylös kokosävelaskelen i-e-a , sitten i-e-a-o-u.
- Kokeile eri korkeuksilta, ja ajattele äänentuottoa puheen kautta niin, että todella tunnet että äänihuulet ovat yhdessä ennen kuin lähdet venyttämään vokaalia.
Miltä tuntui? Onnistuitko tavoittamaan tunteen siitä, että äänihuulet menevät yhteen? Huomasitko, miten pienellä työllä ääni alkaa värähdellä? Saisitko äänesi syttymään vielä pienemmästä impulssista?
Harjoitusta tehdessäsi muista, että ääni on vain lopputulos. Ulostulevaan saundiin vaikuttaa kaikki mitä teet kehossasi. Jos otat liikaa ilmaa, äänestä tulee paineinen. Jos puristat liikaa kurkusta, siitä tulee puristeinen. Vain kokeilemalla ja tutkimalla omaa ääntäsi löydät parhaan mahdollisen lopputuloksen.
Helpota äänentuottoasi ja vapauta korkeat äänet 4 viikon lauluvalmennuksessa!
Laulu liikkeelle -valmennuksessa opit mm.
- luottamaan lauluääneesi joka tilanteessa
- tuottamaan ääntä laulussa helposti ja kestävästi
- rentouttamaan jännitykset leuastasi ja kielestäsi niin, että ääni soi paremmin
- laulamaan sekä korkeita että matalia ääniä terveesti, hyvällä tekniikalla ja eri voimakkuuksilla
- löytämään sinulle sopivaa laulettavaa
- nauttimaan harjoittelusta ja esiintymisestä
- tulkitsemaan lauluja aidosti ja persoonallisesti sekä välittämään kuulijoillesi vahvaa tunnetta laulun kautta