Marian tarina: Löysin ääneni ja asetuin kehooni

Kuuletko äänesi?

Asutko sinä kehossasi vai päässäsi? Mitä ja millä äänensävyllä mielesi puhuu kehollesi? Kuunteletko omaa ääntäsi mielellään? Entäpä, seuraatko ja luotatko sisäiseen ääneesi, vai hukkuuko se helposti maailman ja muiden äänien sekaan?

Puheäänesi kertoo sinusta paljon. Äänessäsi kuuluu koko persoonallisuutesi. Siinä kuuluu sen hetkinen tunnekirjo ja vireystila. Siinä kuuluvat edellisen päivän rasitus tai lyhyet yöunet. Teet myös toisen ihmisen puheäänestä paljon sellaisia päätelmiä, joita et edes tiedosta. Ensivaikutelma muodostetaan usein äänen perusteella ja äänensävyt kertovat enemmän kuin sanat.

Kun kuuntelet ystävääsi, perheenjäsentäsi tai taitavaa puhujaa, virityt kehossasi hänen äänensä tunnetiloihin. Sinussa on itseasiassa jopa ihan omia erityisiä hermosoluja (peilisolut) empaattista virittäytymistä varten. Eikä ihme, sillä äänellä viestiminen ja tunnetilojen välittäminen nopeasti koko joukolle on ollut aikojen saatossa myös ihmislaumalle elinehto. 


Ääni on liikettä

Kun puhut, olet varmasti tottunut ajattelemaan, että puhe on ääntä. Äänen käyttö on kuitenkin ensisijaisesti kehon käyttöä. Puhumista voisi oikeastaan verrata tanssiin. Oletko ajatellut, että puhumista on oikeastaan kaikki se, mitä tapahtuu ennen ääntä. Kun puhut, kehossasi on menossa monimutkainen ja herkkä liikesarja ja ääni, minkä kuulet, on vain loppuheijastuma tuosta kaikesta.

Tanssijalla liike näkyy ulospäin, puhujana liike on sisälläsi. Äänesi on hengityksen aikaansaamaa liikettä / värähtelyä, joka syntyy kun ilmavirta vetää äänihuulia toisiaan vasten ja erilleen. Kun uskallat olla läsnä omassa kehossasi ja varmistaa, että itse liikutut sanomastasi, hengityslihakset auttavat ääntäsi tehokkaammin.

Jos olet puhuessasi liian orientoitunut ulkomaailmaan, kehossasi ei ole ketään kotona tuottamassa voimaa ääneesi.  Jos mietit puhuessasi, miltä äänesi kuulostaa, tai mitä kuulijat ajattelevat sinusta, hengityksesi hankaloituu. Hyväksyvä läsnäolo suhteessa itseen on tärkeä taito käyttäessäsi ääntäsi vaikuttavasti. On lohdullista, että läsnäolo on opittavissa oleva asia. Siinä on helppo kehittyä yksinkertaisella harjoittelulla. 


Ääni ja keho

Kehon ja mielen yhteyksien tutkiminen on kiinnostanut minua pitkään. Ollessani lapsi, äitini aloitti aamut puuhellan lämmityksen lomassa joogamalla ja päällään seisten. Äidille päälläseisonnan rutiini oli tapa asettua itseen ja kehoon aamun alkajaisiksi. 

Matkalla äänivalmentajaksi ja laulajaksi olen raivannut ääni-ilmaisun tieltä mitä moninaisempia haasteita. Tiedän, miltä tuntuu kun leukaperät ovat niin jumissa, että puhuminen sattuu. Tiedän myös, miltä tuntuu sisäilmaongelmien vuoksi lähes menettää äänensä ja sairastua astmaan. Ennen kaikkea tiedän, että omaan hyvinvointiinsa voi vaikuttaa!

Kun leukanivelet ovat kuluneet purenta muuttuu epäedulliseksi. Vain kolme-neljä hammasparia osuu yhteen syödessä. Tästä seuraa se, että purentalihakseni ovat äärimmäisessä rasituksessa. Olin leikkausjonossa, mutta sain kuin sainkin moninaisen itseopiskelun tuloksena kivut hallintaan. Olen oppinut, että kipu on lahja. Se on kehon puhetta sinulle. Kipu on viesti. Keho sanoo: “Minä haluan nyt huomiota! Hoida minua, arvosta minua!”

Erilaiset haasteet ovat kasvattaneet kunnioitustani kehon hienon hienoa ja herkkää kokonaisuutta kohtaan. Ääneni on ollut hyvinvoinnin mittari kaikki nämä vuodet. Jos laiminlyöt kehonhuollon, huomaat sen äänessäsi. Silloinkin kun en vielä arvostanut omaa hyvinvointiani tarpeeksi, minulle oli laulajana tärkeää, että ääni toimii.

Kun on pitkään kärsinyt kroonistuneesta kivusta, olotilaan tottuu. Lopulta, pahimmassa tapauksessa, kehosta voi tulla vihollinen. “Sinä typerä keho, joka estät minua elämästä niin kuin haluan!”. On ihan ymmärrettävää, että kipuviesteihin kyllästyy ja kehoa ei halua kuunnella senkään vertaa.

Oletko miettinyt, tarvitsetko kipua ja kireyttä johonkin? Joskus keho on oiva tekosyy, kun ei uskalla elää omannäköistään elämää. Menestyminen voi olla pelottavampaa kuin epäonnistuminen. Miksi? Keksitkö sinä? Olisi kiva kuulla ajatuksiasi tästä! Kommentoi artikkelia halutessasi vaikka nimimerkillä, tai laita sähköpostia.

Kuinka löysin ääneni ja kehosta kodin

Avasinkin jo edellä hieman matkaani kehoon. Saatat arvata rivien välistä, että kehoni ei ollut paras ystäväni. Yliliikkuvat niveleni ja siihen liittyvä kudostyyppi olivat yhdessä puuttuvan kehoarvostuksen kanssa saaneet aikaan kroonistuneen kivun ja syytin tiedostamattani siitä kehoani.

Etsissäni vapaampaa olotilaa kehoon, kolusin läpi mitä erilaisempia koulutuksia kehonhuollon ja somaattisten menetelmien saralla. Huomasin, että olen myös äänivalmentajana erikoistunut ihmisiin, joilla on äänessä joko fyysisiä, psyykkisiä tai tunne- lukkoja. Vaikka olin saanut omia lukkojani avattua, kaipasin kuitenkin kättä pidempiä työkaluja asiakkaiden äänien auttamiseen.

Vaikka tiesin, miten ääni toimii, se ei mielestäni riittänyt. Harkitsin musiikkiterapian, fysioterapian ja psykoterapian opintoja, enkä osannut päättää, mikä niistä olisi paras vaihtoehto. Sitten törmäsin tanssi-liiketerapiaan. Opiskelin neljä vuotta psykoterapeuttisen keho- ja liiketyöskentelyn ammattilaiseksi.

Tuo opintomatka oli huikea. Se avasi solmut kehon ja mielen väliltä. Myös ääneni löysi täyden potentiaalinsa ja teinkin tänä kesänä debyyttini oopperaroolissa. Äänivalmennuksen ja terapiatyön ohella olen konsertoinut tänä vuonna paljon. Nautin täysin siemauksin lavalla olosta. Lavalla ollessani tunnen syvää yhteyttä ihmisiin. Koen, että sydämeni ja sieluni puhuu syvimpiä tuntojaan.

Miten terapia-opinnot sitten vaikuttivat kipuihin? Oivalsin, että en voi verrata itseäni muihin. Jos kehoni kaipaa normaalia enemmän huoltoa pysyäkseen kivuttomana, on velvollisuuteni tarjota sille siihen mahdollisuus ja lopettaa lapsellinen kiukuttelu!

Opinnot asettivat minut kehooni. Aloin arvostaa ja kuunnella kaikkia tuntemuksiani yhtä merkittävinä. Myös kipua, kireyttä ja mahdollisia ahdistuksen tunteita. Opin järkeilyn sijaan luottamaan hengitykseen ja kehon kuunteluun päätöksiä tehdessäni. Samalla löysin ääneni entistä syvemmin.

Kun luotat kehoosi, voit lopettaa liiallisen ajattelun. Miltä kehossasi tuntuu, kun olet tässä? Mitä voit tehdä, että kehossasi tuntuisi levollisemmalta? Voitko muuttaa jotain asennossasi, asenteessasi vai tuleeko sinun vaihtaa ympäristöä?

Kehosi, mielesi ja tunteidesi kokemukset vaikuttavat kaikki yhtä lailla ääneesi. <3. Jos haluat, että toiset kuulevat viestisi ja ottavat sen tosissaan, tiedät varmasti, että se alkaa siitä, että luotat kehoosi ja ääneesi.