Valmiina muutokseen?

Aanenkaytto ja esiintymisvalmennus

”Liisi Pettersson sai minussa tapahtumaan suuren voimaantumisen oman ääneni tunneilmaisun vapautumisen kautta jo yhden tapaamisen jälkeen. Lopultakin joku osasi sanoittaa sen, minkä jokin osa minussa on tiennyt kaikki nämä vuodet. Lukko aukesi.”

 

Näin kertoi äänivalmennuskokemuksestaan eräs ratkaisukeskeinen EFT-terapeutti/valmentaja. Äänen myötä vapautuu paljon muutakin. Osaat jo paljon, kehosi on vain vuosien varrella unohtanut sen. Onneksi voit aina harjoitella uudestaan ja oppia paremmaksi.

 

Sillä jos olet joskus oppinut uimaan tai ajamaan pyörällä, opit luultavasti myös uuden tavan käyttää ääntäsi. Kärjistettynä voidaan sanoa, että ääni on lihastoimintaa, ja sen voi opetella siinä kuin minkä muun tahansa kehollisen taidon. Toki oppimisessa on kyse myös mielestä niin kuin monessa muussakin asiassa. Urheilijat tietävät tämänkin hyvin: mielen tulee olla vastaanottavaisessa tilassa, jotta oppiminen olisi mahdollista.

 

Valitse suunta ja uskalla ottaa vastaan

 

Mieli tarvitsee suunnan. Se suunta voi löytyä tavoitteesta, tai se voi löytyä tunnetilasta. Hyvin usein oikea suunta löytyy, kun olet läsnä ja avoin. Olen ihastunut NLP-menetelmiin (neuro linquistic programming) siksi, koska ne tarjoavat kartan mielen toimintaan. Suunnistamiseen. Alitajunta löytää oikean reitin, kunhan suunta on selvillä. Tavoite voi olla mitä vain sukulaisten edessä esiintymisestä maailman valloitukseen. Sinä päätät.

 

Syyt ääniongelman takana on tietysti hyvä selvittää. Silloin on turvallisempaa jatkaa eteenpäin. Kärsin lauluopintojen alkuaikoina refluksitaudista ja se vei ääneni miltei kokonaan. Niinpä menin yliopistoon ja löysin vokologiasta aivan uuden maailman: sallivan ja kokeilevan suhtautumisen omaan ääneeni. Se muutti elämäni. Aloin luottaa ääneeni ja ymmärtämään, miksi laulaminen jonain päivänä sujuu ja toisena ei lainkaan. Mikä tärkeintä: aloin luottaa siihen, että ääneni toimii, jos vain niin haluan. Sillä edellytyksellä, että olen muuten terve.

 

 

Haluan, että sinulla on tavoite. Voimme miettiä sen myös yhdessä, jos et ole sitä vielä päättänyt. Autan sinua herättämään motivaatiosi oppia uutta ja kehittyä laulajana tai puhujana. Haluan, että opit nauttimaan omasta äänestäsi. Ei itsekkäällä ja narsistisella tavalla, vaan niin, että se on turvasatama, johon voit aina palata.

 

Haluan, että opit tunnistamaan, miltä äänesi kuulostaa silloin, kun äänenkäyttö on fysiologisesti tarkoituksenmukaista. Haluan, että löydät sen saman turvallisuudentunteen tarvittaessa vaikka joka kymmenes sekunti puheenvuorosi tai lauluesityksesi aikana. Haluan, että uskallat olla äänessä. Avaamalla suusi sinulla on paremmat mahdollisuudet tulla kuulluksi, koskettaa ja vaikuttaa.

 

 

Äänenkäytön oppimisessa on kyse hitaasta ja tietoisesta tekemisestä, oman kehon kuuntelusta ja oikeasta määrästä toistoja. Ja sitoutumisesta harjoitteluun. Kun mielesi on valmis, sinulla on paremmat mahdollisuudet oivaltaa ja onnistua. Opit tuntemaan oman äänesi, ja opit kehittämään sitä halumaasi suuntaan. Opit olemaan äänessä. Jos kaikki menee hyvin, pääset tavoitteeseesi.

 

 

Olethan jo tutustunut Äänikurssien sivustoon? Ääniluotsin sisällöt ovat viime aikoina painottuneet vahvasti lauluun, mutta Äänikursseilla puhejutut jatkuvat ja meininki sen kuin paranee koko ajan. Klikkaa siis blogiimme oppimaan lisää äänestä.

Eväitä rohkeuteen

Täysii-seminaari tulee taas 16.11.2019 ja olemme Äänikurssien kanssa tukemassa tätä upeaa seminaaria.

Seminaari järjestetään jo seitsemättä kertaa ja lippuja on mennyt jo pitkälle toista tuhatta.

Olin viime vuonna seminaarissa kuuntelemassa Suomen parhaita ja inspiroivimpia puhujia – tykkäsin kovasti! Puheet olivat kaikki innostavia, koskettavia ja opettavaisia. Lisäksi tutustuin todella mielenkiintoisiin ja mukaviin ihmisiin.

Parhaiten jäivät mieleen ne puheet, joissa puhujalla oli jokin minua yllättänyt ajatus jaettavanaan: Tommy Hellsten, Mari Ravattinen ja Asta Raami. Myös Teemu Syrjälän koskettava tanssiesitys puheenvuoron lopussa sai minut liikuttumaan kyyneliin asti.

Olen osallistunut seminaariin kahdesti, ja molemmilla kerroilla olen saanut siitä paljon eväitä omaan arkeeni, parisuhteeseeni ja työhöni. Suosittelen siis lämpimästi!

Tämän vuoden puhujat ja puheenvuorot ovat:

– Mika Poutala | Kaikki peliin – muutto Kanadaan koko perheen voimin

– Anna Taipale | Rohkeus on pelon rakastamista

– Harri Gustafsberg | Poliisin erikoisyksiköstä rohkeasti valmentamisen edelläkävijäksi

– Tara Lange | Parisuhteeseen sitoutuminen on todellista rohkeutta

– Jari Koponen | Mistä rohkeutta terveiden rajojen asettamiseen?

– Auli Malimaa | Egoon samaistuminen on oman rohkeuden löytämisen tiellä

– Jaana Villanen | Rohkeus toimia itselleen merkityksellisellä tavalla

– Petri Hiissa | Toteuta rohkeasti näkyäsi – ota ensimmäinen askel ennen kuin olet valmis

– Jaana Hautala | Pysähdy rohkeasti omien tunteiden ja keskeneräisyyden äärelle

– Hjallis Harkimo | Tee rohkeasti täysillä – älä hiihdä puolilla valoilla

– Riikka Pajunen | Rohkeasti sinä – vahvuudet esiin työssä, arjessa ja ihmissuhteissa

– Tuukka Temonen | Rohkeus on velvollisuus

Osta lippusi tästä:

Katso Täysii-seminaarin 2016 tallenteet maksutta tästä:

Yhteistyössä: Täysii-seminaari ja Äänikurssit