7 vinkkiä hyvään presentaatioon

Jännittää. Suuta kuivaa. Kurkkua kiristää. Hengästyt.

Kuulostaako tutulta? Esiintymisjännitys saattaa joskus häiritä esiintyjää niin, että sanoma jää epäselväksi. Sisältö on tietysti tärkein, mutta mieleen voit vaikuttaa myös kehon kautta. Omaan ääneen ja kehonkäyttöön kannattaakin esiintymistilanteessa kiinnittää huomiota. Näillä muutamilla vinkeillä saat esiintymiseesi lisää itsevarmuutta ja varmistat sen, että mielenkiintoinen asiasi tavoittaa myös kuulijat. Olen koonnut nämä vinkit presentaation näkökulmasta, mutta samoja asioita voit soveltaa vaikkapa päivänsankarille pidettävään puheeseen.

  1. Hengitä

Hengitä muutamaan kertaan syvään nenän kautta ennen kuin astut estradille. Tarkista esiintyessäsi, että polvesi eivät ole takalukossa ja löysää vatsalihaskorsettia, jotta keuhkot pääsisivät täyttymään pohjia myöten.  Aistimalla jalkapohjia lattiaa vasten saat paremman tuntuman kehoosi.

  1. Tarkista leuan rentous

Leuka reagoi jännittämiseen ja keskittymiseen, ja jumittava leuka häiritsee puhumista huomattavasti. Päästä kasvot rennoiksi jo esitystäsi odotellessa, mikäli mahdollista, ja laske kädet syliisi. Puhuessa tarkista aina välillä, että takahampaasi eivät mene yhteen vaan niiden välissä on pikkusormen pään verran tilaa. Ennen esitystä voit vaikkapa haukotella muutamaan kertaan ja liikutella leukaa kevyesti ylös–alas –suunnassa pitäen kielen rentona suun pohjalla.

  1. Avaa suuta riittävästi ja jumppaa kieltä

Ääntä käyttäessä nielusi ja suuontelosi toimivat kaiuttimen tavoin. Äänesi kuuluukin huomattavasti paremmin, kun avaat riittävästi suutasi. Aisti tilaa etenkin suun takaosassa ja tarkista, että kieli pysyy riittävän edessä. Etenkin takavokaaleissa (a,o ja u) kieli painuu helposti kurkkuun. Verryttele kieltä ennen esiintymistä: pyöritä sitä muutamia kertoja suun sisäpuolella hampaiden ulkopintoja pitkin niin kuin pesisit hampaita. Tee liikettä sekä myötä- että vastapäivään. Liike lisää kielen liikkuvuutta ja vähentää kielen takaosan jännityksiä.

  1. Puhu rauhallisesti ja pidä taukoja

Joskus asiastaan innostunut posottaa menemään hirvittävällä vauhdilla, ja jännittäminenkin saattaa nopeuttaa puhetta sen verran, että tekstistä on vaikea saada selvää. Hidasta puhenopeuttasi sen verran, että pystyt artikuloimaan selkeästi ja vaivattomasti. Myös yleisösi tarvitsee aikaa sisäistää asiasi, joten ota aikaa hengitykselle ja pidä taukoja. Samalla annat sanomasi vaikuttaa.

  1. Ota katsekontakti yleisöön

Katsekontakti luo luottamusta sinun ja yleisösi välillä ja auttaa sinua rentoutumaan ja olemaan paremmin läsnä. Poimi katseellasi yleisöstä etenkin niitä, jotka näyttävät kiinnostuneilta asiastasi. Heiltä saat lisää varmuutta esiintymiseesi.

  1. Älä kahlitse eleitäsi

Pane koko persoonasi peliin. Jos elehdit vilkkaasti muussa elämässä, tee se rohkeasti myös esiintyessä. Kokeile pitää käsiäsi vaikkapa vartalosi edessä vyötärön korkeudella, niin pystyt liikuttamaan niitä luontevasti puhuessasi. Käsien avulla voit myös havainnollistaa, painottaa ja tehostaa sanomaasi, joten niiden olemassaoloa kannattaa hyödyntää myös esiintyessä.

  1. Nauti siitä mitä olet sanomassa

Suunnittele sisältösi tarkkaan ja ole iloinen siitä, että saat olla juuri tänään puhumassa tästä aiheesta näille ihmisille. Anna intohimon johdattaa, äläkä välitä virheistä. Ne kuuluvat elämään ja aitous on tärkeämpää kuin täydellisyys. Luultavasti se otetaan paremmin myös vastaan.