Hengitys on silta kehon ja mielen välillä

Inkeri Laineen vieraskynäartikkeli hengittämisestä.

Oletko huomannut, että arkikielemme vilisee sanontoja hengityksestä, erityisesti silloin, kun kysymyksessä on stressinhallinta? Kun joku paiskii töitä henki pihisten, neuvomme ottamaan hiukan happea tai pitämään hengähdystaukoa, stressaantunutta tai kiihtynyttä opastamme vetämään syvään henkeä.

Näiden neuvojen takana piilee syvää viisautta, mutta ilman ymmärrystä sanontojen timanttisesta merkityksestä ne jäävät pelkkänä pölynä ilmaan, jota ehkä kerran tai kaksi vetäisemme keuhkoihin tavallista voimakkaammin ja sitten palaamme takaisin kiireeseen ja stressiin.

Miksi siis automaattisesti neuvomme juuri hengittämään tiukoissa tilanteissa?

Hengittäminen palauttaa tietoisuuden omaan kehoon. Ja koska kehomme ei ole koskaan eilisessä tai huomisessa, palaamme sen kautta aina läsnäolevaan hetkeen. Tämä on erittäin tärkeä vastapaino mielen sisällä vietetylle ajalle, sillä siellä helposti ajatukset vilistävät milloin missäkin menneisyyden ihmissuhdesolmuissa tai tulevaisuuden työhaasteissa. Se saa todellakin aikaan hengityksen – ja sitä myöten koko kehon – lukkiutumista, jännittymistä ja pienentymistä.

Hengityksen kautta omaan kehoon siirtyminen hiljentää ajatukset ja tuo siksi samalla rauhan tunteen lieventäen stressitasoja. Hengitys on myös linkki tietoisen mielemme ja tiedostamattoman alitajuntamme välillä, joten hetkenkin vierailu hengityksen virrassa voi nostaa mieleen parhaat ratkaisut ongelmiimme tai yllättävimmät inspiraatiot luovaan työhön.

Vaikka nykyään identifioimme itsemme usein mieleemme, olemme kuitenkin syntyjään hyvin kehollisia; tunnemme tunteet kehossamme, liikumme kehossamme, muistamme kehossamme, koemme koko elämän kirjon omassa kehossamme. Siksi hyvinvointimme kohenee huomattavasti, jos myös annamme huomiota kehollemme niin usein kuin voimme. Hengittämisen niin kuin minkä tahansa kehosta lähtevän toiminnon, kuten kävelemisen, puhumisen tai laulamisen kautta voi erinomaisesti harjoitella tätä kehossa olemista.

Miten hengitystä kannattaa harjoitella?

Tunne hengityksen virtaus kehossasi sen sijaan, että se olisi itsestään selvää automaattitoimintaa. Ihmettele jalkojesi ja käsiesi liikettä ja rytmiä, kun kävelet. Tunne äänesi kehossasi, kun puhut tai laulat ja huomaa, miten voimauttava ja hoitava väline oma äänesi on. Tunne siis kehosi sisältäpäin, mitä ikinä teetkään. Takaan, että olosi on silloin huomattavasti eloisampi, rauhallisempi, luottavaisempi ja ajatuksesi selkeämpiä.

Uskon, että kielessämme kulkeneet sanonnat hengityksestä kätkevät sisälleen tiedon kehoon siirtymisen ainutlaatuisesta voimasta. Joten sen sijaan, että vain hengähdät hetkeksi – anna koko tietoisuutesi siirtyä kehoon henkäyksen mukana ja päästät silloin samalla irti mielen kontrollista.

Vietä kehossasi aikaa niin usein kuin voit. Sieltä löytyy mieletöntä potentiaalia.

<3 Inkeri

Inkeri Laine opiskelee Turussa logopediaa sekä hengitysterapeutiksi. Inkerillä on myös pitkä laulutausta ja tällä hetkellä hän opettaa Turun PopRockJazz-oppilaitoksella. Inkerin blogin löydät osoitteesta http://rakastarakkautta.com ja musiikkia osoitteesta https://soundcloud.com/inkeri-laine.