Vaikuta tietoisella äänenkäytöllä ja avaudu karismallesi


Tietoinen äänenkäyttö on lumovoimaa, karismaa, loistoa. Ja sitähän me kaikki hyvissä esiintyjissä ihailemme. Ehkä sinäkin haluat sitä itsellesi?

Uskon, että karisma on meissä kaikissa. Jos sinusta tuntuu siltä, että ilmaisusi voisi olla rikkaampaa ja esiintymisesi luontevampaa, et ehkä vielä ole tutustunut omaan karismaasi. Kun opit olemaan sinut äänesi kanssa sen kaikkine ulottuvuuksineen, lumovoimasi pääsee esille myös esiintymistilanteessa.

Tässä artikkelissa kerron, miten voit tietoisella äänenkäytöllä kehittää karismaasi. Kuulet myös, miten asiakkaamme ovat hyötyneet äänenkäyttönsä kehittämisestä lumovoimaisemmaksi. Artikkelin lopussa esittelemme verkkovalmennuksen, jossa löydät taatusti oman karismaattisen äänesi.

Todellakin haluan!

Mistä hyvä itseluottamus syntyy?

Suomalaiset ovat itsensälyttäämisen mestareita. Kauhuissani kuuntelin, kun eräs entinen seurustelukumppani totesi itsestään: ”paskasta ei saa konvehtia, vaikka laittaisi suklaata päälle”. Niin syvällä oli hänen inhotuksensa omaa ulkonäköään kohtaan. Ja tuota perätöntä satakuntalaista sanontaa hän oli uskomuksena kantanut mukanaan jo monta vuotta, kunnes löysi tyylikkään pukeutumisen mahdollisuudet.

Täysin samanlaisia uskomuksia sinulla voi olla äänestäsi. ”Minulla on niin hiljainen ääni” tai ”kun innostun, alan kimittää”. Tai miten olisi ”puheeni on kamalaa määkimistä”. Aika hurjaa, jos omaan ääneen liittyy noin kielteisiä tunteita ja suoranaista häpeää.

Äänivalmentajana törmään näihin uskomuksiin lähes päivittäin, mutta poikkeuksetta jokaiselta puhujalta löytyy oikeanlaisilla harjoituksilla soiva, lumovoimainen ja kaunis ääni, joka voimistuu ja hiljenee tarpeen mukaan. Samalla hän oppii olemaan kehossaan läsnä puhuessaan ja nauttimaan esillä olosta ja äänenkäytöstä. Ei siis mitään syytä huoleen, jos sinusta tuntuu, ettet ihan uskalla tulla esille äänesi kanssa.

Itseesi uskomista voit nimittäin harjoitella. Hyvä itseluottamus lavalla on yhdistelmä hyvää valmistautumista, selkeää tavoitetta sekä luottamusta omaan ääneen ja kehoon. Kun tunnet oman äänesi, et pelästy sen ilmaisuvoimaa, vaan päinvastoin saat siitä lisää energiaa ja innostusta kertoa tarinaasi ja voit keskittyä sanomaasi.Miten asiantuntijuus välittyy äänestä?

Äänelläsi voit välittää tunnetiloja, mutta erittäin hyvä työkalu se on myös sanoman selkiyttämiseen. Ja se on tietysti oman alansa asiantuntijalla, niin yrittäjällä kuin tieteilijällä, suuri etu. Kun esität asiasi selkeästi ja mieleenpainuvasti, jäät mieliin ja saat esitykseltä sen mitä haluat.

On tärkeää, että painotat äänelläsi rohkeasti tärkeinä pitämiäsi kohtia. Yhtä tärkeää on, että pidät taukoja puheen välissä, jotta yleisö ehtii sisäistää asiasi paremmin. Ja toisaalta, tauot auttavat myös sinua keräämään ajatuksiasi ja säilyttämään energiatasosi koko esityksen ajan.

Selkeys on siis tärkeä ominaisuus asiantuntijan äänenkäytössä. Kun puheesta on helppo saada selvää, kuuntelemiseen ei mene turhaa energiaa ja asiakas omaksuu ajatuksiasi huomattavasti tehokkaammin. Ääniharjoituksilla parannat äänesi sointia ja artikulaatiosi selkeyttä, jolloin puheestasi tulee mielenkiintoista ja vakuuttavaa.

Miten persoonasi kuuluu äänessä – ja miten tuot sen parhaat puolet esille?

Äänen perusteella teemme kaikki toisistamme monenlaisia päätelmiä, mm. vireystilasta, asenteista, iästä, sukupuolesta, syntyperästä jne. Aina nuo päätelmät eivät osu oikeaan, mutta yhtä kaikki, ilmaisuvoiman vuoksi oma ääni tuntuu todella henkilökohtaiselta. Voisi sanoa jopa paljaalta.

Omasta äänestään voi kuitenkin oppia pitämään ja puhumisesta nauttimaan. Olennaista on, että pääset eroon ääntöväyläsi lihaskireyksistä ja jännityksistä. Jännityksiä voi piillä niin purentalihaksissa, hengityslihaksissa kuin kurkunpään seudullakin, ja kaikki nuo vaikuttavat äänen laatuun.

Kun olet päässyt lihaskireyksistä eroon, äänesi soi vapaammin. Silloin sillä on paremmat mahdollisuudet kuulua hyvin ihan takariville asti isossakin luentosalissa. Toisaalta myös hiljainen äänenkäyttö onnistuu silloin ilman rykimisiä ja kurkun selvittelyjä.

Hyvässä ja ilmaisevassa äänessä korostuu hengitystuen merkitys. Tämä tarkoittaa, että säätelet hengityslihaksilla äänihuulten alapuolista ilmanpainetta, jolloin äänihuulet ovat sopivan tiiviisti yhdessä ja hengitys tukee äänenkäyttöäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

Minulle hengitystuki tarkoittaa myös yhteyttä tunteisiin. Itseasiassa, usein hengitystuki syntyy täysin huomaamatta ihan vain riittävän voimakkaasta ilmaisunhalusta. Kun puhe on riittävän hyvin tuettua (muttei liikaa), kurkunpää pääsee liikkumaan vapaasti ja puhuminen on vaivatonta.

Tunteisiin yhteydessä olevasta hengityksestä ja vapaasta kurkunpään toiminnasta syntyy liikkuva ääni, joka ilmaisee puhujan ajatuksia aidosti ja persoonallisesti. Olet ehkä joskus kuullut monotonista puhujaa – ei kovin kiinnostavaa seurattavaa, vai mitä?Miksi omaan äänesi tutustuminen vie sinut puhujana ”to the next level”?

Ääni on kosketuksen jälkeen vaikuttavin viestintäkeinomme. Reagoimme ääniin jo ennen syntymäämme. Kuten oma puhetekniikan opettajani yliopistolla tapasi todeta, ääni menee lihoista lihoihin. Tiesitkö muuten, että sinullakin on omia erityisiä hermosoluja empaattista virittäytymistä varten? Näitä soluja kutsutaan peilisoluiksi, ja ne auttavat sinua virittymään puhujan taajuudelle ja ottamaan äänen kautta vastaan hoitoa, lohtua tai kannustusta.

Ääni on viestintäkanavana usein myös paljon kielellistä viestiä vaikuttavampi. Äänen kautta herätät turvallisuudentunnetta kuulijassa, lisäät mielenkiintoa asiaasi kohtaan, varmistat sen, että kaikkein tärkeimmät asiat esityksestäsi jäävät mieleen ja innostat yleisöäsi tutustumaan aiheeseesi tarkemmin.

Kun tunnet oman äänesi, uskallat tuntea ja olla läsnä kehossasi esiintymisen aikana. Vaikuttava äänellä viestiminen on siis myös oman vireystilasi ja läsnäolosi hallintaa! Äänesi avulla saat kuulijan imeytymään mukaan samoihin tuntemuksiin, jolloin he janoavat kuulla sinua lisää. He ovat nimittäin vakuuttuneita siitä, että sinulla on vielä paljon tärkeää sanottavaa.

Tällaista palautetta sain juuri eräältä puheen ryhmävalmennuksen asiakkaaltani:
”Sinusta ja äänestäsi huokuu iloa, kauneutta ja hyväksyntää, mitä oli ilahduttavaa ja inspiroivaa seurata. Tunnista jäi aina hyvä ja jotenkin vapautunut mieli. Olen alkanut pitämään äänestäni myös enemmän, kiitos tämän mahtavan kurssin. Olen motivoitunut tutustumaan ääneeni ja jatkamaan harjoittelua.”
Haluaisitko sinäkin saada äänestäsi tällaista palautetta?

Haluan vaikuttavan äänen!

Tunne omat ”rahanuottisi”

Laulupiireissä puhutaan ”money notesista”, eli niistä korkeista nuoteista, jotka hallitessaan laulaja vakuuttaa lavalla ja saa yleisön aina innostumaan ja lumoutumaan laulajan taidoista. Rahanuotteja ne ovat tietysti siksi, että korkeista äänistä yleisö mielellään myös maksaa, koska ne tuntuvat mahdottomilta saavuttaa itse. Tyypillisesti niissä välittyy jokin todella intohimoinen tunne, ja tunteitahan me kaikki janoamme.

Miksi et siis viljelisi puheessasi omia ”rahanuottejasi”, intensiivisiä hetkiä, jolloin yleisö kuuntelee ääntäsi lumoutuneena, ja tunnetilasi välittyy isonkin luentosalin peräpenkkiin asti? Niitä, jolloin olet joka solullasi läsnä omassa kehossasi ja tunnet miten äänesi reagoi innostukseesi ja välittyy kuulijalle. Niitä, jotka saavat kyynisimmänkin kuulijan höristämään korviaan ja kiinnostumaan asiastasi. Suuret puhujat kautta aikojen ovat niitä osanneet hyödyntää, miksi et siis sinäkin alkaisi harjoitella äänelläsi lumoamista?

Tee äänenkäytön kehittämisestä tapa

Haluan kutsua sinut matkalle oman äänesi ulottuvuuksiin. Vaikuttava ääneni -verkkovalmennuksessa olemme auttaneet jo useita kymmeniä äänityöläisiä oppimaan vaikuttavampaa ja kestävämpää äänenkäyttöä. Suurta hyötyä valmennuksesta on ollut erityisesti valmentajille, terapeuteille ja kasvatuksen ammattilaisille, jotka puhuvat paljon työssään.

Tässä erään kurssilaisemme palaute:

Kurssin alussa äänenkäyttöni oli todella vaikeaa ja kävin sen rinnalla myös Voicemassagessa koska lihaksistoni oli todella jumissa ja äänenkäyttö todella hankalaa. Töissä lastenhoitajana oli vaikeaa, kun ääni on tärkein työkalumme. Olin opetellut tietämättäni vääränlaisen puhetavan. Kaikki tämä on muotoutunut autokolarin jälkeen yhdeksässä vuodessa pikku hiljaa… En ilmeisesti ollut löytänyt apua oikeista paikoista tähän vaivaan. Ja taitaa olla aika pitkä taival edessä vieläkin että saan itseni täysin kuntoon. Harjoitusten myötä palantunne kurkussa on poistunut ja ääni kulkee muutenkin paremmin. Vieläkin on äänen kanssa ongelmaa jos joutuu puhumaan pitkiä aikoja tai pitäisi saada ääni kuulumaan kauas.

Mutta pienin askelin kohti parempaa, kiitos teidän rautaisen ammattitaidon ja halun auttaa ihmisiä… Yritän tehdä treeneistä elämäntavan ja siihen on pikku hiljaa hyvä lisätä aina uusia harjoituksia lisää? – Tiia, lastenhoitaja ja äänityöläinen


Valmennuksemme kävi myös Outi, yrittäjä, joka hierojana puhui paljon ja kärsi monenlaisista ääniongelmista. Outi kertoo kokemuksistaan näin:

Vaikka en ole kiireiltäni pahemmin ehtinyt paneutumaan kurssiinne, niin silti siinä on ollut hurjasti apua ja hyötyä.

En kuulu musiikki-ihmisiin ollenkaan. Minua ei kiinnosta laulaminen kuin joskus. Joskus menee nuotilleen, jos osaan kappaleen, mutta suurimmaksi osaksi menee nuotin vierestä.

Halusin kuitenkin huoltaa ääntäni. Vaikka kohta täytän 50 vuotta, ääneni kuulostaa puhelimessa ihan pikkutytön ääneltä. Suurimmaksi osaksi tuotan ääneni kurkusta, vaikka se pitäisi tulla paljon alempaa. 

Haaveenani on ollut esiintyminen ja yleensä rentautumisharjoitukset äänellä puhuminen. Puhuminen on väsyttänyt lihaksiani. 

Muutamilla harjoituksilla olen jo saavuttanut sen, että olen saanut kuulla, että minulla on mielyttävä ääni. Olen myös päässyt esiintymään.

Olin ihan nollatilanteessa, mutta nyt olen ottanut ensimmäisen askeleen ihmisten edessä. Se meni hyvin.

Uskon, että Marian ja Liisin harjoitukset ovat auttaneet minua eteenpäin. Voin suositella tätä kaikille! Ei tarvitse olla laulun kanssa tekemisessä tai puheammattilainen, jotta tälle kurssille voisi ilmoittautua. Jokaiselle meille oma äänemme on kullan kallis työväline ja siitä on hyvää pitää huolta! – Outi Hjelmeroos, hieroja ja yrittäjä


Erittäin iloisia olemme myös Kirstin tuloksista Vaikuttava ääneni -verkkovalmennuksessa. Kirsti tuli kurssille äänensä menettäneenä. Asiakastyö oli vaivalloista ilman toimivaa ääntä. Kurssin antia hän kommentoi näin:

”Puheääneni on vaikuttavampi, tuntuu että viestini menee paremmin perille. Tuntuu että minua kuunnellaan paremmin. Nautin puhumisesta ja esiintymisestä enemmän.”

Kirstillä on edelleen ongelmia tukkoisuuden kanssa, mutta nyt hän tietää, kuinka jatkaa harjoittelua ja on luottavainen sen suhteen, että tilanne kohenee!

Hierojien, terapeuttien, myyjien, kouluttajien, lastentarhaopettajien ja yrittäjien lisäksi myös moni äänenkäytön ammattilainen on käynyt päivittämässä tietojaan ja taitojaan tämän valmennuksen avulla. Kurssilla on ollut edellisten ammattiryhmien lisäksi myös laulunopettajia ja puheterapeutteja. Vaikka perusasiat olisivat sinulle jo tuttuja, aivan varmasti saat siinäkin tapauksessa paljon lisätyökaluja äänesi kehittämiseen ja sen hyvinvoinnista huolehtimiseen!

Hollannissa asuva yrittäjä, laulaja ja kuoronjohtaja, Karla-Maria Toiviainen, kertoo kokemuksistaan näin:Huomaathan, että tähän valmennukseen kannattaa tulla, vaikka sinulla ei olisikaan ääniongelmia. 10 viikon ohjelma auttaa sinua petraamaan ilmaisuasi ja oppimaan tietoista äänenkäyttöä, vaikka äänesi jaksaisi nytkin ihan hyvin. Harva meistä on liian taitava esiintyessään ja ilmaistessaan sisintään. Opit valmennuksessa äänestäsi ja sen käyttämisestä asioita, joita et olisi tullut edes ajatelleeksi. Äänesi tietoinen hallinta vaikuttaa sekä sinuun itseesi että kuulijaasi myönteisellä tavalla.

Lähdetkö kanssamme matkalle kohti vaikuttavampaa ääntä?VAIKUTTAVA ÄÄNENI -verkkovalmennus on 10 viikon harjoitusohjelma, joka saa sinut…

  • Muuttamaan täysin sen, mitä ajattelet äänestäsi
  • Käyttämään kehoasi vahvistamaan ääntäsi ja lisäämään sen ilmaisukykyä
  • Luottamaan siihen että äänesi vie viestisi perille
JA:
  • Huomaamaan, että äänesi tuntuu hunajalta puhuessa!


TULE MUKAAN VALMENNUKSEEN KLIKKAAMALLA TÄSTÄ!

Tulen valmennukseen!