Miksi kurkku kiristyy asiakaspalvelutilanteessa, jos vastassa on vihamielinen asiakas?

Sain joku aika sitten viestin eräältä puheammattilaiselta, jonka kurkku kiristyy kun puhelimen toisessa päässä ei olla vastaanottavaisia. Tässä koko kysymys, mikä on ehkä kiinnostavimpia kysymyksiä, mitä olen pitkään aikaan saanut!

Olen puhelinmyyjä. En pysty kontrolloimaan ääntäni. Se toimii vaikka 8 tuntia putkeen hyvin jos vastaanottajat ovat vastaanottavaisia, se tulee vatsanpohjasta vapaasti.
Jos vastaanottajana on asiaani negatiivisesti/vihamielisesti suhtautuva tyyppi niin kurkunpääni lähes sulkeutuu enkä saa kuin kähisten puhuttua. Onko tälle asialle tehtävissä mitään?
Pystyn oman ääneni perusteella jo puhelun alussa tekemään “tulkintoja” jotka yleensä pitävät paikkaansa puhelun edetessä.
Tällaista äänen eri sävyjä automaattisesti tuottavaa toimintaa minulla ei tapahdu muuta kuin nimenomaan outojen ihmisten kanssa puhelimessa.
Yllä oleva kysymys oli huikean tarkkanäköinen havainto oman kehon toiminnasta. Onnittelen kysyjää oivalluksesta, että kurkku kiristyy vain tiettyihin tilanteisiin liittyen!

Mitä tapahtuu, kun kurkku kiristyy?

Pyrin tässä artikkelissa arvioimaan, mitkä mekanismit reaktioon vaikuttavat, ja mitä asialle voisi tehdä.

Kurkunpää ylhäältä käsin. Kurkku kiristyy, jos äänihuulet ovat lähennettynä toisiaan vasten liian tiiviisti
Kuva: Wikipedia
Yllä olevassa kuvassa näet keskellä ääniraon ja äänihuulet, jotka ovat limakalvon peittämää ligamenttia. Puhuttaessa tai äännettäessä ilmavirran liike saa äänihuulet värähtelemään toisiaan vasten, jolloin ääni syntyy. Äänihuulia käytetään muuhunkin kuin äänen tuottamiseen. Itse asiassa äänihuulten ensisijainen tehtävä on suojella keuhkoja vierasesineiltä ja haitta-aineilta.

Äänihuulet ja taskuhuulet suojaavat keuhkoja ja henkitorvea

Äänihuulien ja koko kurkunpään ja sitä ohjaavien lihasten hermotus tulee pääosin kurkunpäähermosta, mikä on kiertäjähermon, vaguksen, yksi haara. Vagus on osa autonomista, tahdosta riippumatonta hermostoa, joka vastaa hyvin primääreistä kehon toiminnoista. Kun käytämme ääntä, kehon primitiiviset reaktiot voivatkin ohittaa äänen laadun varmistamisen kehon prioriteettilistalla.

Koska äänihuulten ensisijainen tehtävä on suojata kehoa, pelko ja jännitys vaikuttavat äänihuuliin. Uhkaavassa tilanteessa äänihuulet pyrkivät sulkeutumaan ja samoin tekevät myös taskuhuulet, jotka ovat äänihuulten yläpuolella olevat “valeäänihuulet”. Myös nieltäessä äänihuulet sulkeutuvat yhdessä taskuhuulten kanssa, ja kurkunkansi kääntyy vielä lisäsuojaksi päälle.

Äänihuulet osallistuvat ilmanpaineen säätelyyn

Äänihuulet vaikuttavat osaltaan myös hengityksen ja ilmanpaineen säätelyyn. Hengityselimistömme on ikään kuin pumppu, jossa äänihuulet toimivat venttiilinä. Esimerkiksi ponnistellessa, äänihuulet sulkeutuvat, jotta voit hyödyntää vartalossa olevan ilmanpaineen liikkeesi tueksi. Myös henkinen ponnisteleminen saa aikaan saman reaktion. Tunteet ovat erittäin kehollisia!

Toinen äänikurssien valmentajista, Liisi Pettersson, kirjoittaa blogissaan, että silloin kun äänihuulet ovat liian tiiviisti lähentyneet, ääni kiristyy. Myös silloin, kun olet vihastunut äänihuulet saattavat lähentyä toisiaan, koska keho haluaa silloin pitää kiinni ilmanpaineesta rintaontelossa ja sen aiheuttamasta paineesta vatsaontelossa.

Mitä tehdä, kun kurkku kiristyy?

Kokeile hahmottaa kurkun kiristymistä ja kurkunpään sulkeutumista näiden vaiheiden kautta:

1. Tunnustele, miltä tuntuu, kun kurkku kuroutuu kiinni

Kokeile nielaista. Tunne, miten nielaistaessa äänihuulet ja taskuhuulet sulkeutuvat ja kurkun kansi kääntyy henkitorven päälle. Tällöin kurkkusi on kuroutunut täysin kiinni.

Entäpä miltä kurkussa tuntuu, kun ponnistat? Jos kuvittelet nostavasi jotain painavaa esinettä, äänihuulet ja taskuhuulet menevät kiinni.

2. Hahmota sitten, miltä avoin hengitysväylä tuntuu

Työnnä kieltä takaosastaan saakka eteenpäin laukaistaksesi haukotusrefleksin. Haukotuksessa henkitorvesi reitti on avoin eikä kurkku kiristy. Tunnustele myös, miltä tuntuu kun kehosi on alkamassa naurahdusta tai nyyhkytystä? Tunne nielussa on laaja ja avonainen.

3. Opettele vuorottelemaan avointa ja kuroutunutta kurkkua

Kokeile pelästyä kesken haukotuksen. Huomaatko että kurkku kuroutuu kiinni? Laukaise uusi haukotusrefleksi työntämällä taas kieltä suun takaosastaan eteen ja ylös. Nielu on taas auki.

Voit opetella löytämään tilan tuntua kireään kurkkuun myös ilmavirran aikana. Ponnista ja puhalla suun kautta ulos. Kun kuulet puhalluksessa ilmavirran äänen, taskuhuulesi ovat kuroutuneet lähelle toisiaan. Kokeile sama ja lisää hieman haukotuksen alun tunnetta puhalluksen ajalle. Ilmavirran ääni häviää ja nielussa on avoimempi tunne. (Puhallusharjoitus bongattu täältä.)

Lopuksi, kokeile ihan äänen kanssa. Ponnista ja sano “mitä” niin, että kurkku on “kiinni”. Joudut käyttämään kovaa painetta, että saat äänen tulemaan ulos tiukasta ja puristeisesta kurkunpäästä. Seuraavaksi kokeile ajatella haukotusta ja ponnistusta yhtäaikaa, kun alat sanomaan “mitä”. Tällöin pelkästään äänihuulet ottavat yhteen äännön aikana ja kontakti on kevyempi. Huomaatko eron tuntemuksissa?

Muuta huomioitavaa silloin, kun kurkku uhkaa kiristyä

Pyri pitämään myös leuka ja huulet rentoina. Leuan ja huulten jännitys aiheuttaa kurkunpään kuroutumista. Jos sinulla on kestojännityksiä purentalihasten alueella, lue tämä artikkeli!

Tunteet saattavat tehdä hengityksestäsi pinnallista. Myös liiallinen apuhengityslihasten aktivaatio kiristää kaulaa ja kurkkua. Opettele pitämään kurkunpää avoimen tuntuisena silloinkin kun et puhu! Kurkun kuroutuminen estää hengityksen vapaan kulun.

Ääniharjoituksista vahvuutta ääneen

Kestävämpi ääni -videovalmennuksessa kuulet ääniharjoittelun hyödyistä jokapäiväisessä elämässä sekä säännöllisen harjoituksen tuomista tuloksista. Tottakai pääset myös itse kokeilemaan, miten äänesi muuttuu harjoituksen myötä!

Valmennuksen osat:

  1. Miksi ääniharjoittelu kannattaa?
  2. Mitä äänenkäytön harjoittelulla voi saavuttaa?
  3. Lisää äänesi sointia ja kestävyyttä parin minuutin harjoittelulla!

Tilaa videovalmennus maksutta tästä linkistä!

HALUAN VAHVEMMAN ÄÄNEN

Lyhyesti kirjoittasta:

Maria Svan: Sopraano, FM, tanssi-liiketerapeutti ja kehonhuollon pt, erikoistunut vapauttamaan psykofyysiä lukkoja itseilmaisun tieltä. Auttaa asiakkaita psykoterapeuttisen keho- ja liiketyöskentelyn sekä somaattisesti menetelmien välityksellä. Valmentaa ihmisiä asettumaan kehoonsa mm. kymmenien tuhansien osallistujien ilmiöksi nousseessa Kehonhuollon joulukalenterissa. Hyvä äänenkäyttö on tälle digiyrittäjälle iso etu. Vaikuttava videoesiintyminen mahdollistaa työajan monistamisen, jolloin hänelle jää aikaa esiintyä kirkkomusiikkiteosten solistina, tanssia ja laulaa operettilavoilla ja konsertoida Suomessa ja ulkomailla. Marian motto: perustuslaissa on turvattu kaikille yhtäläinen äänioikeus!