Miksi ääni väsyy? Äänityöläisen 10 +1 yleisintä kysymystä äänestä

Päivitetty 15.4.2018

Haluaisitko sinäkin kuunnella ääntäsi tyytyväisenä? Onko sinulla haasteita tai ongelmia äänen kanssa, mutta et ole kehdannut ottaa niitä esille? Jos ääni väsyy päivän mittaan, on hyvä miettiä, mistä se johtuu. Jokaisella on mahdollisuus kehittää äänenkäyttöään. Äänikurssien opissa on ollut jo yli 3000 äänityöläistä ja äänenkäyttäjää valmentajasta myyjään ja lastentarhaopettajasta pappiin. Matkan varrella olemme saaneet paljon kysymyksiä äänenkäyttöön liittyen. 

1. Miksi kaulani lihakseni väsyvät, kun puhun?

Syynä kaulan lihasten väsymiseen voi olla useampikin tekijä. Todennäköisesti apuhengityslihaksesi ovat yliaktiiviset, eli hengityksesi ei ole riittävän syvää, tai pääsi asento karkaa puhuessa huulten mukana liian eteen, jolloin kaulan lihakset joutuvat kannattelemaan päätä, mikä ei ole niiden ensisijainen tehtävä. (Ks. kysymys nro 8.) 5 oppitunnin Vaikuttavan äänen ABC-kurssilla käsittelemme myös hengitystekniikkaa.

2. Kurkussani on usein palan tunne. Tämä on äänityöläiselle kiusallista. Mistä palan tunne johtuu?

Terveyskirjasto sanoo seuraavaa palan tunteesta kurkussa: “ Palan tunteen syynä voivat olla edellä luetellut tilat, tai se voi olla seurausta äänenkäytön ongelmasta ja koskea erityisesti puhetyöläisiä.” Palan, paineen tai epämukavuuden tunne sijaitsee yleensä keskellä kurkunpään takana. Vaivan syytä ei tiedetä, mutta se liittyy usein psyykkisesti hankaliin elämänvaiheisiin”. Palan tunne kurkussa voi liittyä myös purentalihasten kireyteen

3. Olen kuullut, että ääni ei saisi lähteä kurkusta. Mistä sen sitten pitäisi lähteä?

Ääni on hengityslihasten ja äänihuulten liikkeen tuottamaa ilman värähtelyä. Äänen värähtely ja korkeus syntyy äänihuulissa, mutta äänen voima lähtee alempaa. Jos ääni väsyy, ensimmäisenä kannattaa rentouttaa nielun ja kaulan alue, ja antaa äänen voiman lähteä suurista hengityslihaksista ja lantionpohjasta. Eräs kokenut opettaja sanoi minulle, että puhu molemmilla huulilla. Miehille voisi puolestaan sanoa, että ääni lähtee “munista asti”! 

4. Kuinka saisin hentoisen ääneni kantamaan kauemmas?

Äänen kantavuuteen vaikuttaa moni asia, mm. tunnetilat, hengitystekniikka, äänen resonanssi, kehon jännitykset, ilmaisun monipuolisuus. Näitä asioita pohditaan maksuttomalla vaikuttavan äänen abc -kurssillamme, jonka voit tilata sivun alareunassa olevalla lomakkeella.

5. Minulla on usein ääni käheä aamuisin. Mistä tämä johtuu ja mitä sille voisi tehdä?

Ensimmäisenä syynä tulee mieleen niinkin yksinkertainen selitys kuin kuiva huoneilma. Hyvä ilmankostutin on kannattava satsaus, jos limakalvot ovat aamuisin kuivat. Limakalvojen kuivuutta voi helpottaa myös kosteuttavilla nenäsuihkeilla (mm. Nozoil, humidose). Ne helpottavat yön aikana nenästä valuvan liman kuivumisesta aiheutuvia ongelmia. 

Myös refluksi kannattaa poissulkea. Refluksissa vatsalaukusta pääsee virtaamaan hapanta nestettä tai kaasua ylös ruokatorveen ja kurkkuun. Liisi kertoo tässä artikkelissa, mikä häntä auttoi refluksista toipumiseen.

Muista hengittää nenän kautta. Suuhengityksellä on paljon haitallisia vaikutuksia terveyteen laajemminkin. Äänenkäyttäjälle pahin on se, että suun ja nielun limakalvot kuivuvat suuhengityksen seurauksena. Ääni väsyy nopeammin, jos limakalvot ovat kuivat.

6. Työskentelen opettajana ja osa kollegoistani käyttää mikrofonia esim. liikunnan tai musiikin opetuksessa. Kannattaako äänityöläisen vahvistaa ääntään mikrofonilla?

Mikrofonin käyttö on perusteltua, jos ääni rasittuu liiaksi ilman mikorofonia. Äänen väsymiseen vaikuttaa moni asia. Ei vähiten ihmisen yleishyvinvointi, jaksaminen ja kuormitustaso. Jos energiatasot on vähissä, jää helposti hengityslihasten tuki vähäiseksi ja tulee puhuttua pelkästään “kurkusta”. Esimerkiksi sähköisistä soittimista koostuvaa bändiä ohjatessa opettajan mikrofonin käyttö on todella perusteltua. Sama pätee ulkona tuulisella ja kolealla säällä pidettyyn liikuntatuntiin, jossa ääni pitäisi saada kantamaan kentän toiselle laidalle.

Mikrofonin käytön tarve ja mieltymykset ovat kuitenkin yksilöllisiä. Toisilla ääni väsyy helpommin ja toiset voivat käyttää ääntä äärimmäisissä olosuhteissa ilman, että ääni rasittuu. Myös ympäristön kuormitustekijöillä, kuten sisäilmaongelmilla on oma osansa äänen kestävyydessä.  En suosittele, että äänen väsymistä korjataan pelkällä mikrofonin käyttöön otolla. Jos äänesi väsyy helposti, hyötyisit todennäköisesti puhetekniikan harjoittelemisesta.

7. Kun puhun puhelimessa, leukaperäni jännittyvät. Miten äänityöläinen voi rentouttaa leukaperiään?

Jos minä (jolla on ollut todella pahoja purentalihasongelmia sekä kuluneet ja yliliikkuvat leukanivelet) pystyn rentouttamaan leukaperäni uskon, että sinäkin pystyt. <3 Lue kirjoittamani blogipostaus leuan jumeista ja saat jo todella hyvän käsityksen siitä, mitä voit tehdä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan myös Liisin parhaaksi ystäväksi nimeämään, Gua sha -kampaan.

8. Miten pallea toimii? Mistä tiedän, että hengitän oikein puhuessa?


Jos hengität oikein puhuessasi, tunnistat sen siitä, että ilma riittää, ääni ei värise tai katkeile ja kaulasi on rento ja vapaa. Ks. kysymys #1. Jos haluat hengittää oikein, rentouta korsetti 😉 ja anna hengityksen asettua alas. Ilman tulisi mennä itsestään sisään, levittäen kylkiä ja selkää. Pidä kaulan alue rentona ja hartiat alhaalla sen sijaan, että kiskoisit ilmaa äänekkäästi sisään apuhengityslihaksilla. Pidä nielu avoimen tuntuisena hengityksen ja puheen aikana. Pallean liikkeestä voit katsoa oheisen 3D-videon:


9. Yleisön edessä puhuessani kurkkuni tuntuu kuivalta ja ääni jää ontoksi. Mistä tämä johtuu?

Elimistömme reagoi psyykkisiin uhkiin samalla tavalla kuin fyysisiin vaaratilanteisiin. Tunneperäiset syyt voivat käynnistää autonomisia reaktioita ja horjuttaa keskittymisen tasapainoa tunnetilojen, onnistumisen paineiden, emotionaalisten tarpeiden sekä äänenmuodostuksen hienovirityksen välillä.

Autonomisen hermoston tiedostamattomat reaktiot olisi tärkeä tunnistaa ja työstää kehon, äänen ja ilmaisun vapauttamiseksi. Jos reaktiot ovat voimakkaita, ne voivat haitata äänenmuodostusta. Tyypillisiä, äänityöläistä ja äänenkäyttäjää haittaavia, autonomisia reaktioita ovat suun ja kurkun kuivuminen, nielun kuroutuminen ja hengityksen salpautuminen. Kokeile vaikkapa tämän artikkelin vinkkejä autonomisen hermoston rauhoittamiseksi. 

10. Asiakaspalvelijana kurkkuni kiristyy usein, kun asioin vihaisen asiakkaan kanssa. Mistä se johtuu ja mitä asialle voi tehdä?

Ääni reagoi tunteeseen, ja toisaalta myös viestintäkumppanimme ääni voi saada aikaan tiettyjä reaktioita kehossasi, jos et ole maadoittunut kehoosi ja tietoinen äänenkäyttötavoistasi. Lue täältä, miten tunne ja ääni kulkevat käsi kädessä, ja miten voit helpottaa omaa äänenkäyttöäsi silloin, kun keskustelu nostaa tunteet pintaan.


Ääniharjoituksilla vahvuutta ääneen

Kestävämpi ääni -videovalmennuksessa kuulet ääniharjoittelun hyödyistä jokapäiväisessä elämässä sekä säännöllisen harjoituksen tuomista tuloksista. Tottakai pääset myös itse kokeilemaan, miten äänesi muuttuu harjoituksen myötä!

Valmennuksen osat:

  1. Miksi ääniharjoittelu kannattaa?
  2. Mitä äänenkäytön harjoittelulla voi saavuttaa?
  3. Lisää äänesi sointia ja kestävyyttä parin minuutin harjoittelulla!

Tilaa videovalmennus maksutta tästä linkistä!

HALUAN VAHVEMMAN ÄÄNEN

Maria Svan: äänivalmentaja, laulunopettaja, FM, kehonhuollon ammattilainen ja tanssi-liiketerapeutti, joka on erikoistunut vapauttamaan psykofyysiä lukkoja itseilmaisun tieltä. Toinen Äänikurssien perustajista.

Auttaa työssään ihmisiä löytämään oman äänensä ja asettumaan kehoonsa. Tapaa viikoittain asiakkaita sekä äänitreenin että psykoterapeuttisen keho- ja liiketyöskentelyn merkeissä. Maria on esiintynyt paljon Suomessa ja ulkomailla mm. Savonlinnan oopperajuhlakuoron 1. sopraanossa sekä Mänttä-Vilppulan taidekaupungin Kitusuon Sofia -oopperassa Miinan roolissa kesällä 2017.
Marian motto: perustuslaissa on turvattu kaikille yhtäläinen äänioikeus!


Kiitos kuvasta: Kahvila Wilhelmiina, Mänttä 
PS. Wilhelmiinassa ei ole väsynyttä meininkiä, vaan aurinkoista 
asiakaspalvelua, vaikka ansiokkaasti sainkin pyydettäessä oikean 
ilmeen tätä artikkelia varten. <3