Ääniharjoitukset tuovat uutta energiaa arkeen


Ääniharjoitukset muuttivat huomattavasti Erja Karjalaisen äänenkäyttöä. Tässä artikkelissa hän kertoo kokemuksistaan Liisin 4 viikon mittaisella Puheen Flow -kurssilla Helsingin työväenopistossa keväällä 2017.

Lähdin äänikurssille uteliaasti ja symbolisesti kuin ”saadakseni ääneni paremmin kuuluviin elämässä”. Äänen puhtaus ja kauneus ovat yhteydessä myös kehon energisyyteen ja terveyteen. Ääni on minulle tärkeä elementti kouluttajana ja kaikessa vuorovaikutuksessa, ja koen, että pidän puhumisesta ja äänestäni nyt enemmän. Ääniharjoitukset antoivat minulle työkaluja ja parempaa tietoisuutta hengittämiseen ja hengitysteiden haasteisiin esim. flunssasta toipuessa. Koen myös, että ääniharjoittelu vahvistaa muita ilmaisutapoja ja antaa voimaa vaikuttamiseen.

Ääni on energiaa ja voimaa. Kun käytän ääntäni ja olen samalla tietoinen kehostani tunnen miten se lisää kehoni energisyyttä. Ääniharjoitusten jälkeen oloni on virkeämpi ja kokonaisempi. -Erja Karjalainen Puheen Flow -kurssilla 

Millaisia Puheen Flow -kurssin ääniharjoitukset olivat?

Minulla ei ollut suuria ennakko-odotuksia kurssilta, vaan mieli avoimena lähdin kokeilemaan. Yllätyin tekniikoiden monipuolisuudesta ja kehotietoisuuden painotuksesta, jotka tekivät kurssista niin mielenkiintoisen ja antoisan. Opettajana ja ryhmien johtamisen asiantuntijana arvostan aina myös kouluttajan pedagogista osaamista ja ryhmäyttämistä, jotka ovat tehokkaan oppimisen edellytyksiä. Ryhmäharjoitukset avoimessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä luovat voimaa ja rentoutta esiintymiseen ja äänenkäyttöön.

Kurssin harjoitukset olivat hauskoja ja innostavia. Esimerkiksi viikon aikana havainnoitiin ja kuunneltiin muiden ihmisten ääniä ja pohdittiin niiden taustalla olevia asioita. Ääniväylän käytön harjoitukset olivat konkreettisia, kun äänen monia mahdollisuuksia pystyi heti kokemaan. Kehittymistä tapahtui nopeasti. Pidettiinpä improvisoiden konserttikin omilla äänillä matkien eri soittimia.

Kehotietoisuusharjoituksista olin kovasti innoissani, koska kehollisuus liittyy vahvasti intohimoihini tanssimiseen ja improvisaatioteatteriin. Käytän kehollisuutta itsekin opetuksissani. Kehoon keskittymällä mielen rajoittavat ajatukset katoavat ja on helpompi heittäytyä esiintymistilanteessa hyväksyvästi läsnäolevaan hetkeen, kun vuorovaikutuksessa muiden kanssa voi tapahtua mitä tahansa. Myös muisti ja ajattelu paranevat liikkumisen aikana. Tässä videossa Liisi näyttää erään kehotietoisuutta kehittävän harjoituksen.Turvallinen ilmapiiri ja yksinkertaiset ääniharjoitukset tuovat tuloksia

Liisi on äänenkäytön, kouluttamisen ja ryhmäyttämisen erityisasiantuntija. Kurssilaiset hän huomioi yksilöinä ja ryhmänä ja panosti rentoon ja kannustavaan ilmapiiriin. Asiantuntijuus näkyi siinä, että oppimista tapahtui monella tasolla, tiedon ja ymmärryksen tasoilla, kehollisen kokemuksen ja mielen voiman tasoilla ja energeettisesti.

Kurssin materiaali oli taitavasti koottu ja rakenne sopivan vaihteleva ja flow:n virtausta lisäävä. Kun oppijoiden tarpeet ja tilanteet vaihtelevat, erilaiset menetelmät voivat johdattaa jokaisen omanlaisiin oivalluksiinsa. Monet menetelmät ja ilmaisun elementit tukevat myös toisiaan ja kokonaisuutta. Liisi myös kannusti ja ohjasi tekemään ääniharjoituksia kotona. Tein niitä kurssin aikana säännöllisesti, ja vaikka niiden tekeminen osin jäi kurssin jälkeen, tietoisuus kehon ja äänen merkityksestä säilyi ja vahvistui.

Puheen Flow -kurssin tärkein oppi?

Kurssilla tärkein oppimani asia oli se, että ääntä voi kehittää paljon ja hauskoilla menetelmillä. Olennaista on löytää ja kokea kehon rentous. Se voi olla lyhyt tai pitkä prosessi riippuen jännitysten syistä ja omasta panostamisesta.

Kehittymistä voi tapahtua nopeasti ja lopulta muutos voi olla elämääkin mullistava, kun ihminen saa käyttöönsä uusia voimavaroja tai oikeastaan huomata itsessään piilevät kyvyt ja sytykkeet. Yhden lihaksen jännitys voi liittyä kehon jännitykseen toisessa kohdassa ja vaikuttaa koko olemukseen ja kokemukseen esiintymisessä. Rennossa kehossa syntyy kauniimpi ja kuuluvampi ääni, joten sanomakin on vaikuttavampaa.

Mitä ääniharjoitukset minulle antoivat?

Kurssin myötä äänenkäyttöni on muuttunut tietoisemmaksi. Kuuntelen hengitystäni tai ääntäni, ja jos huomaan jännitystä tai köhimistä, rentoutan leuan lihaksia tai annan tilaa äänilihaksille. Haasteita tulee pölyallergioista, flunssasta tai vilustumisesta, ja parempi itsehoito nopeuttaa paranemista ja äänen palautumisesta. Liisiltä opin myös nenäkannun käytön. Se on helppoa ja avaa nopeasti sierainten tukokset ja helpottaa nuhanenää välittömästi.

Ääni on energiaa ja voimaa. Kun käytän ääntäni ja olen samalla tietoinen kehostani tunnen miten se lisää kehoni energisyyttä. Ääniharjoitusten jälkeen oloni on virkeämpi ja kokonaisempi. Tästä syystä pidän erityisesti meditaatioista tai joogatuokioista, joihin yhdistyy mantralauluja tai äänielementtejä. Lisäksi oma kehonhallintani ja ryhtini tanssissa on parantunut ja olen jotenkin paremmin läsnä ja yhteys parin kanssa toimii.

Jos esiintyminen, puheen pitäminen tai äänen käyttö jännittää on hyvä ymmärtää, että jännittämisen tai pelon takana on usein jotain todella intohimoista ja sytyttävää. Tämän voi nähdä ja kuulla vaikkapa Voice of Finlandin laulajien kehittymisessä.

Kannustan haastamaan itseään ja kokeilemaan, millaista kehittymistä tietoiset harjoitukset saavat aikaan. Ihminen voi uudistua isostikin, vaikka kokeilisi ensin ihan pientä muutosta omassa toiminnassaan. Rohkeuden käyttäminen kehittää rohkeutta, ja ihminen tulee huipuksi siinä, mihin aikaansa ja energiaansa käyttää.

Kirjoittaja: Erja Karjalainen, KTM, AmO. Erja työskentelee Sote-kehittämisen hankehallinnossa ja kouluttaa mm. seuraavista aiheista: Esiintymisjännityksestä energiseen esiintymiseen, Improvisaatioteatterin perusteet. Tutustu Erjan osaamiseen hänen LinkedIn -profiilissaan.

Äänikurssit tarjoaa äänenkäytön kursseja jokaiselle äänensä kehittämisestä kiinnostuneelle puheammattilaiselle valmentajasta myyjään ja opettajasta pappiin. 

Valmentajina kursseilla on rautaisia äänen asiantuntijoita ja kokeneita valmentajia. Liisillä on vokologina ja laulupedagogina runsaasti tietoa äänifysiologiasta ja äänen viestinnällisestä merkityksestä sekä vaikuttavan äänen saloista. Marian erikoisosaamista on puolestaan äänenkäytön keho-mieliyhteys. Hän on laulunopettajataustansa lisäksi kehonhuollon ja psykoterapeuttisen keho- ja liiketyöskentelyn ammattilainen. Tämän kaiken osaamisen me jaamme juuri sinulle! 

Haluamme, että jokaisella on mahdollisuus kehittää omaa äänenkäyttöään. Siksi haluamme sinutkin mukaan. Ääni on ilmaisukanavana yksi tärkeimmistä ja monelle myös kaikkein tärkein työväline. Tarjoamme sekä maksuttomia että maksullisia kursseja, jotta jokainen saisi tarvitsemansa tiedon oman äänensä kehittämiseen ja oman hyvinvointinsa ylläpitämiseen äänen avulla. Ääni on kingi ja sinä ansaitset vain parasta!