Uskon, että karisma on meissä kaikissa. Jos sinusta tuntuu siltä, että ilmaisusi voisi olla rikkaampaa ja esiintymisesi luontevampaa, et ehkä vielä ole tutustunut omaan karismaasi. Kun opit olemaan sinut äänesi kanssa sen kaikkine ulottuvuuksineen, lumovoimasi pääsee esille myös esiintymistilanteessa.
Tässä artikkelissa kerron, miten voit tietoisella äänenkäytöllä kehittää karismaasi. Kuulet myös, miten asiakkaamme ovat hyötyneet äänenkäyttönsä kehittämisestä lumovoimaisemmaksi. Artikkelin lopussa esittelemme verkkovalmennuksen, jossa löydät taatusti oman karismaattisen äänesi.
Mistä hyvä itseluottamus syntyy?
Suomalaiset ovat itsensälyttäämisen mestareita. Kauhuissani kuuntelin, kun eräs entinen seurustelukumppani totesi itsestään: ”paskasta ei saa konvehtia, vaikka laittaisi suklaata päälle”. Niin syvällä oli hänen inhotuksensa omaa ulkonäköään kohtaan. Ja tuota perätöntä satakuntalaista sanontaa hän oli uskomuksena kantanut mukanaan jo monta vuotta, kunnes löysi tyylikkään pukeutumisen mahdollisuudet.Täysin samanlaisia uskomuksia sinulla voi olla äänestäsi. ”Minulla on niin hiljainen ääni” tai ”kun innostun, alan kimittää”. Tai miten olisi ”puheeni on kamalaa määkimistä”. Aika hurjaa, jos omaan ääneen liittyy noin kielteisiä tunteita ja suoranaista häpeää.
Äänivalmentajana törmään näihin uskomuksiin lähes päivittäin, mutta poikkeuksetta jokaiselta puhujalta löytyy oikeanlaisilla harjoituksilla soiva, lumovoimainen ja kaunis ääni, joka voimistuu ja hiljenee tarpeen mukaan. Samalla hän oppii olemaan kehossaan läsnä puhuessaan ja nauttimaan esillä olosta ja äänenkäytöstä. Ei siis mitään syytä huoleen, jos sinusta tuntuu, ettet ihan uskalla tulla esille äänesi kanssa.
Itseesi uskomista voit nimittäin harjoitella. Hyvä itseluottamus lavalla on yhdistelmä hyvää valmistautumista, selkeää tavoitetta sekä luottamusta omaan ääneen ja kehoon. Kun tunnet oman äänesi, et pelästy sen ilmaisuvoimaa, vaan päinvastoin saat siitä lisää energiaa ja innostusta kertoa tarinaasi ja voit keskittyä sanomaasi.
Miten asiantuntijuus välittyy äänestä?
Äänelläsi voit välittää tunnetiloja, mutta erittäin hyvä työkalu se on myös sanoman selkiyttämiseen. Ja se on tietysti oman alansa asiantuntijalla, niin yrittäjällä kuin tieteilijällä, suuri etu. Kun esität asiasi selkeästi ja mieleenpainuvasti, jäät mieliin ja saat esitykseltä sen mitä haluat.On tärkeää, että painotat äänelläsi rohkeasti tärkeinä pitämiäsi kohtia. Yhtä tärkeää on, että pidät taukoja puheen välissä, jotta yleisö ehtii sisäistää asiasi paremmin. Ja toisaalta, tauot auttavat myös sinua keräämään ajatuksiasi ja säilyttämään energiatasosi koko esityksen ajan.
Selkeys on siis tärkeä ominaisuus asiantuntijan äänenkäytössä. Kun puheesta on helppo saada selvää, kuuntelemiseen ei mene turhaa energiaa ja asiakas omaksuu ajatuksiasi huomattavasti tehokkaammin. Ääniharjoituksilla parannat äänesi sointia ja artikulaatiosi selkeyttä, jolloin puheestasi tulee mielenkiintoista ja vakuuttavaa.
Miten persoonasi kuuluu äänessä – ja miten tuot sen parhaat puolet esille?
Äänen perusteella teemme kaikki toisistamme monenlaisia päätelmiä, mm. vireystilasta, asenteista, iästä, sukupuolesta, syntyperästä jne. Aina nuo päätelmät eivät osu oikeaan, mutta yhtä kaikki, ilmaisuvoiman vuoksi oma ääni tuntuu todella henkilökohtaiselta. Voisi sanoa jopa paljaalta.Omasta äänestään voi kuitenkin oppia pitämään ja puhumisesta nauttimaan. Olennaista on, että pääset eroon ääntöväyläsi lihaskireyksistä ja jännityksistä. Jännityksiä voi piillä niin purentalihaksissa, hengityslihaksissa kuin kurkunpään seudullakin, ja kaikki nuo vaikuttavat äänen laatuun.
Kun olet päässyt lihaskireyksistä eroon, äänesi soi vapaammin. Silloin sillä on paremmat mahdollisuudet kuulua hyvin ihan takariville asti isossakin luentosalissa. Toisaalta myös hiljainen äänenkäyttö onnistuu silloin ilman rykimisiä ja kurkun selvittelyjä.
Hyvässä ja ilmaisevassa äänessä korostuu hengitystuen merkitys. Tämä tarkoittaa, että säätelet hengityslihaksilla äänihuulten alapuolista ilmanpainetta, jolloin äänihuulet ovat sopivan tiiviisti yhdessä ja hengitys tukee äänenkäyttöäsi parhaalla mahdollisella tavalla.
Minulle hengitystuki tarkoittaa myös yhteyttä tunteisiin. Itseasiassa, usein hengitystuki syntyy täysin huomaamatta ihan vain riittävän voimakkaasta ilmaisunhalusta. Kun puhe on riittävän hyvin tuettua (muttei liikaa), kurkunpää pääsee liikkumaan vapaasti ja puhuminen on vaivatonta.
Tunteisiin yhteydessä olevasta hengityksestä ja vapaasta kurkunpään toiminnasta syntyy liikkuva ääni, joka ilmaisee puhujan ajatuksia aidosti ja persoonallisesti. Olet ehkä joskus kuullut monotonista puhujaa – ei kovin kiinnostavaa seurattavaa, vai mitä?
Miksi omaan äänesi tutustuminen vie sinut puhujana ”to the next level”?
Ääni on kosketuksen jälkeen vaikuttavin viestintäkeinomme. Reagoimme ääniin jo ennen syntymäämme. Kuten oma puhetekniikan opettajani yliopistolla tapasi todeta, ääni menee lihoista lihoihin. Tiesitkö muuten, että sinullakin on omia erityisiä hermosoluja empaattista virittäytymistä varten? Näitä soluja kutsutaan peilisoluiksi, ja ne auttavat sinua virittymään puhujan taajuudelle ja ottamaan äänen kautta vastaan hoitoa, lohtua tai kannustusta.Ääni on viestintäkanavana usein myös paljon kielellistä viestiä vaikuttavampi. Äänen kautta herätät turvallisuudentunnetta kuulijassa, lisäät mielenkiintoa asiaasi kohtaan, varmistat sen, että kaikkein tärkeimmät asiat esityksestäsi jäävät mieleen ja innostat yleisöäsi tutustumaan aiheeseesi tarkemmin.
Kun tunnet oman äänesi, uskallat tuntea ja olla läsnä kehossasi esiintymisen aikana. Vaikuttava äänellä viestiminen on siis myös oman vireystilasi ja läsnäolosi hallintaa! Äänesi avulla saat kuulijan imeytymään mukaan samoihin tuntemuksiin, jolloin he janoavat kuulla sinua lisää. He ovat nimittäin vakuuttuneita siitä, että sinulla on vielä paljon tärkeää sanottavaa.
Tällaista palautetta sain juuri eräältä puheen ryhmävalmennuksen asiakkaaltani:
“Sinusta ja äänestäsi huokuu iloa, kauneutta ja hyväksyntää, mitä oli ilahduttavaa ja inspiroivaa seurata. Tunnista jäi aina hyvä ja jotenkin vapautunut mieli. Olen alkanut pitämään äänestäni myös enemmän, kiitos tämän mahtavan kurssin. Olen motivoitunut tutustumaan ääneeni ja jatkamaan harjoittelua.”Haluaisitko sinäkin saada äänestäsi tällaista palautetta?
Tunne omat “rahanuottisi”
Laulupiireissä puhutaan ”money notesista”, eli niistä korkeista nuoteista, jotka hallitessaan laulaja vakuuttaa lavalla ja saa yleisön aina innostumaan ja lumoutumaan laulajan taidoista. Rahanuotteja ne ovat tietysti siksi, että korkeista äänistä yleisö mielellään myös maksaa, koska ne tuntuvat mahdottomilta saavuttaa itse. Tyypillisesti niissä välittyy jokin todella intohimoinen tunne, ja tunteitahan me kaikki janoamme.Miksi et siis viljelisi puheessasi omia ”rahanuottejasi”, intensiivisiä hetkiä, jolloin yleisö kuuntelee ääntäsi lumoutuneena, ja tunnetilasi välittyy isonkin luentosalin peräpenkkiin asti? Niitä, jolloin olet joka solullasi läsnä omassa kehossasi ja tunnet miten äänesi reagoi innostukseesi ja välittyy kuulijalle. Niitä, jotka saavat kyynisimmänkin kuulijan höristämään korviaan ja kiinnostumaan asiastasi. Suuret puhujat kautta aikojen ovat niitä osanneet hyödyntää, miksi et siis sinäkin alkaisi harjoitella äänelläsi lumoamista?
Ääniharjoituksista helpotusta äänioireisiin
Kestävämpi ääni -videovalmennuksessa kuulet ääniharjoittelun hyödyistä jokapäiväisessä elämässä sekä säännöllisen harjoituksen tuomista tuloksista. Tottakai pääset myös itse kokeilemaan, miten äänesi muuttuu harjoituksen myötä!Valmennuksen osat:
- Miksi ääniharjoittelu kannattaa?
- Mitä äänenkäytön harjoittelulla voi saavuttaa?
- Lisää äänesi sointia ja kestävyyttä parin minuutin harjoittelulla!