Vaikuttava puhe-esitys: näin ammattilaiset sen tekevät

Kun haluat saada yleisösi vakuutettua, on tärkeää valmistautua hyvin ja luottaa sanomaansa. Vaikuttava puhe-esitys syntyy helposti, kun vastaat muutamiin tärkeisiin kysymyksiin jo hyvissä ajoin ja suunnittelet esityksesi sen pohjalta.

Tässä artikkelissa kerromme, miten kovan luokan ammattilaiset yleensä valmistautuvat tärkeisiin puhetilanteisiin. Artikkelin lopusta voit ladata itsellesi suunnittelutyökalun, jonka avulla sinun on helppo valmistautua tuleviin esityksiisi. Vinkit toimivat niin esiintyville ammattilaisille kuin yrittäjillekin, jotka tarvitsevat ääntä asiakasviestinnässä. Toisaalta ne ovat sovellettavissa kaikkiin asiakastilanteisiin, joissa tarvitaan vaikuttavaa esiintymistä.

 

Mistä vaikuttava puhe-esitys syntyy?

Juttelin kerran erään bisnesvalmentajan kanssa äänestä ja sen vaikutuksesta viestintään. Hän totesi, että jos ihmisellä on hyvä ääni, hän voi puhua vaikka miten pehmeitä ja häntä kuunnellaan. Jos et halua luottaa pelkästään ääneesi, tai siinä on vielä parantamisen varaa, voit lisätä esityksesi vaikuttavuutta suunnitelemalla sisältösi tarkkaan ja valmistautumalla esitykseen niin henkisesti kuin fyysisesti.

Vaikuttavassa esityksessä äänensävyt, kehonkieli ja kirjallinen viesti kertovat samaa tarinaa. Siinä näkyy ja kuuluu koko sinun persoonasi ja sinun suhteesi asiaan. Yleisölle tulee tunne, että todella seisot sanojesi takana ja olet itse kiinnostunut asiastasi.

Jos haluat olla hyvä esiintyjä, mieti aina puhe-esitystäsi suunnitellessa, minkä tunteen haluat yleisössäsi herättää. Haluat tietysti, että yleisösi on vastaanottavaisessa tilassa esityksesi ajan, ja valmis toimimaan kun se on lopussa. Tämä on erityisen tärkeää, kun teet videoita tai podcasteja asiakkaillesi. Toisaalta se on tärkeää myös, kun haluat vaikuttaa mielipiteisiin tai saada aikaan vaikkapa poliittista aktiivisuutta.

Vaikuttavan puhe-esityksen jälkeen kuulijalla tulee olla tunne, että hän pystyy tekemään muutoksen joko omassa elämässään tai yhteiskunnassa esityksesi ansiosta. Voit tavoitella vaikkapa sitä, että kuulija on innostunut kuultuaan esityksen. Toisaalta turhautuminenkin voi olla hyvä tunnetila – silloin kuulija kokee, että asialle on pakko tehdä jotakin.

Ehkä olet huomannut, että Suomessa on helposti kuivaa ja nojaa pelkkiin faktoihin. Ole sinä rohkeampi: kerro esityksessäsi henkilökohtainen tarina, havainnollista sitä yllättävällä mutta aiheeseen liittyvällä esineellä tai esitä vaikka runo, joka mukailee esityksesi teemaa. Sinä olet kiinnostava, ja sinulla on syy olla yleisön edessä.

Tarinaasi voimistaa myös, kun mietit tarkkaan esityksesi tavoitteen. Haluatko saada aikaan poliittista aktiivisuutta, myydä tuotteita tai palveluja vai esimerkiksi jakaa tietoa? Onko jokin konkreettinen asia, jonka haluat kuulijoidesi muistavan esityksen jälkeen? Kun tiedät tavoitteesi, tavoitat helpommin oikean tunnetilan esityksen aikana. Tunne joka kuuluu äänestä ja näkyy kehonkielestä, vetoaa ihmisiin. Sano siis tunteelle ja sen synnyttämillä reaktoille “kyllä” jo valmistautumisvaiheessa.

 

Miten sinun kannattaa valmistautua, kun tavoitteena on vaikuttava puhe-esitys?

Jos haluat olla yleisöäsi kunnioittava ammattilainen, valmistele aina tärkeät esitykset vastaamalla mieluiten kirjallisesti seuraaviin kysymyksiin:

Kuka: Mikä on suhteesi yleisöön ja mitä asiantuntemusta sinulla on? Miksi juuri sinä olet puhumassa tästä aiheesta ja mitä erityistä annettavaa sinulla on yleisöllesi?

Mitä: Mikä on aiheesi ja miten rajaat sen? Mikä on sinun suhteesi aiheeseesi? Onko esityksesi tavoitteena tiedonjako, mielipidevaikuttaminen vai vaikkapa viihdyttäminen?

Miksi: Miksi aihe on sinulle tärkeä ja miksi yleisösi on hyvä kuulla tästä aiheesta? Miten muutat kuulijoidesi elämää puheenvuorollasi?

Kenelle: Millaisia ihmisiä yleisössä on, millainen on heidän tietämyksensä aiheestasi ennestään ja millaisessa vireystilassa he ovat? Miten voit varmistaa, että yleisösi kiinnostus säilyy loppuun asti?

Missä: Onko äänentoistolaitteet ja mitä muuta voit tehdä kuuluvuutesi eteen? Toimivatko havainnollistusvälineet? Onko kaukosäätimessä patterit? Onko sinulle vettä lähettyvillä, jotta voit kostuttaa tarpeen tullen kurkkuasi? Kaikki varmistettava on hyvä varmistaa etukäteen, jotta se ei lisää epävarmuutta itse tilanteessa.

 

Miten vaikuttava puhe-esitys koostetaan?

Oli puhe-esityksesi minkä pituinen tahansa, sinun on hyvä suunnitella esityksesi tarkkaan. Miten aloitat, mitä faktoja ja perusteluja tuot esille, miten vahvistat viestiäsi tunteen kautta ja miten lopetat puhe-esityksesi napakasti ja mieleenpainuvasti.

Muistiinpanot kannattaa tehdä, mutta niistä ei ole viisasta tehdä nälkävuoden pituisia. Silloin vain pläräät papereitasi esityksen ajan hermostuneesti ja punainen lanka katkeaa. Osaat kyllä asiasi, luota siihen. Kun olet hahmotellut puhe-esityksesi pääkohdat, voit lisätä sinne vielä tärkeät luvut tai muut faktat, jotka on tärkeää sanoa oikein esitystilanteessa. Innostus ja keskittyminen kuulijoihisi ja itse asiaan pitävät huolen lopusta.

Suunnittele esityksesi rakenne tarkkaan muistin helpottamiseksi. Kun teet muistiinpanot kirjallisesti, muistat esityksesi rungon paremmin. Silloin sinun ei tarvitse seurata muistiinpanoja niin tarkasti itse tilanteessa, vaan ne ovat vain taustalla sinua tukemassa. Halutessasi tarkistat niistä nopeasti tarvitsemasi asian.

Hahmottele esityksen runko kuhunkin kohtaan muutamilla pääsanoilla:
  • esityksen aloitus
  • pääkohdat (pidä esityksesi selkeänä lisäämällä vain 2–3 pääkohtaa)
  • niiden mahdolliset alapointit
  • lopetus


Mistä lähteä liikkeelle?

Esitystä valmistetellessasi on tärkeintä miettiä, mitä annat yleisöllesi konkreettisesti mukaan: mikä asia kuulijoille jää mieleen esityksen jälkeen ja missä tunnetilassa haluat yleisösi olevan esityksen jälkeen. Kun tavoite, tunnetila ja esityksen pääkohdat on huolella mietitty, loppu sujuu kuin itsestään. Sillä ei ole merkitystä, sanotko juuri ne asiat jotka olet ajatellut sanoa. Todennäköisesti kaikkein tärkeimmät asiat tulevat joka tapauksessa sanotuksi.

Kuten näyttelijä Tuija Piepponen sanoo, esiintyminen on sitä, että tuodaan lihat lavalle ja sieltä pois. Kun olet suunnitellut hyvin ja valmistautunut huolella, onnistut juuri niin hyvin kuin sinun kuuluu onnistua. Jos epäonnistut jossakin yksityiskohdassa, sekin on vain oppimiskokemus.

Liisi Pettersson: Karisman puolestapuhuja ja äänikorsettien vapauttaja. Liisi on huolehtinut puhetyötä tekevien äänenkäytöstä jo seitsemän vuoden ajan, ja auttanut heitä parantamaan äänensä voimavaroja, kuten kestävyyttä, kantavuutta ja äänenlaatua. Sitä ennen Liisi on työskennellyt äänen parissa laulunopettajana ja työskentelee edelleen etenkin äänestään epävarmojen laulajien parissa. Valmentaessa Liisi lähtee liikkeelle kehon ja hengityksen vapauttamisesta, ja käyttää apunaan niin psykofyysisiä kuin äänifysiologiaan perustuvia menetelmiä optimaalisemman äänenkäyttötavan saavuttamiseksi. Näin asiakas saa enemmän luottamusta omaan kehoonsa äänenkäytön aikana ja alkaa nauttia enemmän esilläolosta ja puhumisesta. Liisin motto: Karisma on meidän jokaisen etuoikeus!