Haluatko, että sinua uskotaan? Näin valmistat kehosi videokameran ja yleisön eteen

Tiedätkö, miten sinua uskotaan ja kuunnellaan? Se on hyvä lähtökohta, että tiedät mitä haluat sanoa ja uskot sen itsekin! MUTTA, jos kehosi ei puhu sanojesi kanssa samaa, kuulijasi uskoo vain noin 50 % sanomastasi. Mitkä ovat ne konkreettiset stepit, joilla voit valmistautua puhetilanteeseen kehollisesti?

Varo! Tämän artikkelin luettuasi otat luultavasti rohkeampia askeleita tuodaksesi äänesi esiin.

Jos videokamera tai esiintymislava saa sinut mieluiten vaeltamaan niistä mahdollisimman kauaksi, oletko ajatellut, mitä maailma menettää kun et tuo annettavaasi esille? Äläkä nyt sano, että ei mitään, kun eihän MINULLA ole mitään annettavaa. Onko se oikeasti totta vai pelon luoma tekosyy, jolla vältät esille tulemisen?

Ehkä olet jo kasvanut peloistasi ohi? Onneksi olkoon! Lavalle ja kameran eteen ei ole jonoa, koska esillä oleminen vaatii rohkeutta tulla näkyväksi. Sinulla on vaikka kuinka paljon annettavaa, kun lopetat itsekkään epävarmuudessa vellomisen ja sen sijaan alat toimeen! En väitä kynnyksen ylittämisen olevan helppoa, mutta väitän, että kun alat palvella maailmaa rohkeammin, et halua enää hissutella.

Arvaa mitä! Ammattilaisetkaan eivät tee asioita kylmiltään. Videolla ja lavalla annettu vaikutelma on tulosta harjoittelusta ja suunnittelusta. Jos vertaat tämänhetkistä karismaasi ammattipuhujien luomaan maagiseen vaikutelmaan, joudut hakoteille. Karisma nimittäin kuuluu kaikille ja sitä voi todellakin kehittää!

Luet tätä artikkelia, koska haluat että sinua uskotaan! Siispä luulen, että sinulle ei riitä, että asiasisältösi on hyvää ja tiedät, mitä haluat sanoa. Haluat varmasti myös rohkaista ja inspiroida kuulijoitasi tekemään muutoksia kohti parempaa. Luultavasti et pistäisi pahaksesi myös, jos saisit enemmän ammatillista arvostusta tai parempaa toimeentuloa sen seurauksena, että olet opetellut antautumaan karismallesi!

Kokeile näitä, niin saat yleisön uskomaan jokaisen sanasi!

1. Säädä vireystilasi sopivaksi hengityksesi avulla

Varmista, että hengityksesi liike tuntuu vatsassa asti ja hartiasi pysyvät hengittäessä alhaalla. Kun vireystilasi pysyy sopivana olet yhtä aikaa rauhallinen ja innostunut. Paniikki eikä lamaannus pääse päälle, jolloin äänikin soi ihan eri tavalla.

Sisäänhengitys aktivoi elimistömme kaasua, sympaattista hermostoa ja uloshengitys puolestaan parasympaattista hermostoa, joka vastaa kehon rauhoittamisesta. Jos kaasu tai jarru on pohjassa, vireystilasi ei ole sopiva. Molempia tarvitaan sopivissa määrin.

Jos olet ylivirittyneessä tilassa, uloshengityksesi ei pääse kulkemaan loppuun saakka. Anna muutamalla hengityksellä kehosi tyhjentyä kokonaan ilmasta ja tunne miten hengityslihaksistosi ja sisuskalusi lempeästi halaavat sydämen vierestä ja kehon keskeltä kulkevaa Vagushermoa. Vaugus- eli kiertäjähermo vastaa turvallisuuden tunteesta kehossasi, ja turvallisen olon haluat varmasti välittää myös kuulijallesi.

2. Valmista keho ja ääni ennen esitystä

Äänestäsi välittyvä tunneilmaisu koostuu kehosi sisäisistä liikkeistä. Tulkitsemme tietyt äänenkorkeuden vaihtelut mm. vihaisuutena, lempeytenä tai innostuksena ja viritymme peilisolujemme avulla samaan tunnetilaan, missä puhuja on. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että kehosi on vapaa turhista jännityksistä puhuessasi.

  • Tunnustele, että et tee ylimääräistä työtä asentosi ylläpitämiseksi. Rentouta turhat jännitykset tuomalla luut luiden päälle. Sen sijaan, että seisoisin jaloillasi, nojaa lattiaan ja tunne miten paino pääsee jalkapohjien läpi maahan saakka. (esim. polvilukot pois)
  • Rentouta leukasi, jotta puheäänestäsi pääsee soimaan suun koko tilassa. Varmista myös, että kielesi on riittävän aktiivinen ja että se ei löllöttele suun takaosassa.
  • Ole hereillä lantionpohjassasi. Äänesi hengitystuki aktivoituu, eli saat pontta lisää ilmaisuusi. Tiesitkö muuten, että ihmisillä on samat lihakset lantionpohjassa, jotka koirilla heiluttavat innostuksesta häntää ;).

3. Kertaa muistiinpanosi kehollisesti

Harjoittele lausumaan ääneen ainakin alkusanoja tai ensimmäistä lausetta niin, että se on istutettu kehoon oikealle tunnetilalle ja soivalle ja vapaalle äänenkäytölle. Istuttamisella tarkoitan, että voit harjoitella tekstiä niin, että käyt ylläolevat keholliset huomiot läpi jokaisen kerrallaan.

Ole tietoinen myös siitä ,missä kohti kehoa sinusta tuntuu ja miltä, kun haluat ilmaista tätä asiaa tällä ja tällä tunnetilalla. Kun suunnittelet esityksesi myös kehollisella läpikäynnillä, saavutat oikeat tunnetilat huomattavasti todennäköisemmin, ja ne siirtyvät myös kuulijaasi.

4. Anna liikkeen virrata, sillä äänikin on liikettä

Ilmaisevat kasvot ja eleet ja oman persoonasi ja tilanteeseen sopiva liike lisää mahdollisuuttasi luoda tunneyhteys kuulijaan. Anna siis kehollesi lupa liikkeelle ja koe rohkeasti vahvojakin tunteita lavalla. Vain kokemalla tunteet aidosti omassa kehossasi, saat ne välittymään eteenpäin.

Yle kirjoittaa Turun yliopiston PET-keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkimuksen pohjalta, että: “Tunteet ovat sikäli sydämen ja pään asia, että tietenkin kaikki tiedonkäsittely lähtee aivoista, mutta tunteiden erityispiirre on, että ne ovat voimakkaita kehon reaktioita.” Kun koemme tunteita, kehossa alkaa liikeprosessi.
Avaudu myös mahdolliselle jännitykselle kehollisesti. Jos yrität estää jännityksesi, se jumittaa kaiken muunkin tunneilmaisun, äänestäsi ja hengityksestäsi puhumattakaan. Sen sijaan suhtaudu jännityksesi tuomaan energiaan innostuksena ja potentiaalina ja anna tämän innon kanavoitua äänesi, ilmeidesi ja liikkeidesi polttoaineeksi!

5. Luota siihen, että myös hiljaisuus kantaa

Osaatko olla hiljaa kuulijasi edessä? Yllättävän moni vaivautuu tauoista puhuessaan. Juttelin erään englantilaisen kouluttajan kanssa, ja hän kysyi, että onko tämä vain brittien juttu? Totesin, että suomalaiset keskimäärin kestävät hiljaisuutta ehkä hieman paremmin kuin britit, mutta isomman yleisön tai videokameran edessä tilanne on toinen.

Innostus voi joskus mennä yli. Jos innostut niin, että puhut liian nopeasti, kuulijasi ei tavoita viestiäsi. Nopeassa tempossa on myös se ongelma, että et ehdi itsekään kokea innostuksen lisäksi muita tunteita. Tällainen kiihkeä papatus voi tuntua sinusta hienolta, mutta saa kuulijasi lähinnä vaivaantumaan, kun tuntuu että tulet päälle. Muista siis tauot.

Lyhyesti kirjoittajasta:

Maria Svan Sopraano, FM, tanssi-liiketerapeutti ja kehonhuollon pt, erikoistunut vapauttamaan psykofyysiä lukkoja itseilmaisun tieltä. Auttaa asiakkaita psykoterapeuttisen keho- ja liiketyöskentelyn sekä somaattisesti menetelmien välityksellä. Valmentaa ihmisiä asettumaan kehoonsa mm. kymmenien tuhansien osallistujien ilmiöksi nousseessa Kehonhuollon joulukalenterissa. Hyvä äänenkäyttö on tälle digiyrittäjälle iso etu. Vaikuttava videoesiintyminen mahdollistaa työajan monistamisen, jolloin hänelle jää aikaa esiintyä kirkkomusiikkiteosten solistina, tanssia ja laulaa operettilavoilla ja konsertoida Suomessa ja ulkomailla. Marian motto: perustuslaissa on turvattu kaikille yhtäläinen äänioikeus!