Miksi et jo treenaa? 7 uskomusta äänesi kehittymistä hidastamassa

Haaveiletko kuuluvammasta, kauniimmasta, selkeämmästä ja kestävämmästä äänestä tai lauluäänestä, joka toimii kuin unelma ja ilmaisee kaiken mitä haluat? Tiedän monia, jotka haaveilevat. Valitettavasti se jää monella vain haaveeksi, sillä äänenkäytön treenaamiseen liittyy paljon sellaisia uskomuksia, jotka saattavat estää ottamasta edes sitä ensimmäistä askelta.

Onneksi sinä olet jo nyt yhden askelen edellä, kun luet tätä blogia. Muista, että äänenkäytön treenaaminen on helppoa ja mukavaa. Monet asiakkaani sanovat tapaamistamme viikkonsa rentouttavimmaksi hetkeksi. Äänenkäytön treenaaminen edellyttää herkeämätöntä läsnäoloa, ja mielestäni se on täysin verrattavissa mihin tahansa tietoisuusharjoitteluun, vaikka tavoite on tietysti yleensä aivan muualla.

 

Toimivalla äänellä puheesi on helpompaa ja vaivattomampaa

Ääni on uskomaton väline: kun se toimii, elämä on helpompaa, viestintä mukavampaa ja ilmaisu varmempaa ja tuloksellisempaa. En liioittele, sillä äänitreeni voi todellakin tuoda elämääsi paljon varmuutta ja luottamusta.

Oletko koskaan miettinyt, mikä sinua estää saamasta paremman, kuuluvamman ja kiinnostavamman ääneen? Tiedäthän jo sen, että ääntä treenaamalla vältyt äänihäiriöiltä ja saat varmuutta viestintääsi tilanteessa kuin tilanteessa?

Tässä muutamia uskomuksia, joita työssäni usein kohtaan:

  1. ”Minun ei tarvitse treenata äänenkäyttöä.”

Näin ajattelee moni, ja valinta on tietysti sinun. Jos tietäisit, että äänesi kestää treenin ansiosta paremmin ja voit voimistaa sitä pelkäämättä käheytymistä, olisitko silloin eri mieltä? Entä jos saisit varmuutta siihen, että annat itsestäsi juuri oikeanlaisen vaikutelman kuulijoillesi? Etenkin jos ääni on työvälineesi, pitäisi sen treenaaminen olla yhtä lailla itsestäänselvyys kuin ergonominen työtuoli tai työhösi kuuluvat ohjelmat tietokoneellasi.

  1. ”Ääneni on kamala joka tapauksessa.”

Tämäkin on yleinen ajatus, ja yleensä täysin perätön. Rumia ääniä ei ole olemassakaan, vaan lähtökohtaisesti terveen äänen kohdalla kyse on tekniikasta. Voit parantaa äänen sointia ja laajentaa sen ilmaisuskaalaa korkeasta matalaan ja hiljaisesta voimakkaaseen. Saat siitä myös juuri niin miellyttävän kuin itse haluat.

  1. ”Äänestäni tulee liian voimakas.”

Päinvastoin, äänestäsi tulee sopivan voimakas aivan mihin tilanteeseen tahansa. Opit säätelemään omaa äänenkäyttöäsi, jolloin voit puhua niin hiljaa kuin haluat tai niin voimakkaasti kuin haluat. Ilmaiset äänelläsi paremmin tunteitasi ja tavoitat kuulijasi juuri sopivalla voimakkuudella.

  1. ”Äänestäni tulee teennäinen.”

Äänestäsi voi tulla erilainen kuin ennen, mutta teennäistä siitä ei tule. Siitä tulee sen sijaan joustavampi, monipuolisempi ja mahdollisesti myös kiinnostavampi kuulijan korvassa. Äänitreeni ei siis rajoita ilmaisuasi vaan vapauttaa sitä. Treenaaminen suunnitellaan aina oppijan lähtökohdista, eikä ketään yritetä mahduttaa mihinkään valmiiseen muottiin. Vai kuulostavatko sinusta uutistenlukijat ja muut hyvästä äänestään tunnetut ammattilaiset teennäisiltä?

  1. ”En osaa.”

Virheiden tai epäonnistumisen pelko on hyvin yleinen syy jättää äänitreeni kokonaan aloittamatta. Ääniharjoittelu on käsitteenä vielä melko tuntematon, joten outous voi estää sinua lähtemästä äänivalmentajan oppiin. Treenaamista on kuitenkin turha pelätä, sillä valmentajasi tai opettajasi kertoo sinulle askel askeleelta, miten kehität ääntäsi ja saat sen toimimaan paremmin. Jos osaat ajaa pyörällä, opit luultavasti myös puhumaan juuri niin kuin haluat.

  1. ”Mitä naapuritkin ajattelevat.”

Saatat ajatella, että harjoitteleminen on noloa. Nolostumista voivat aiheuttaa sekä muiden kuvitteelliset ajatukset ja reaktiot, että se, että et ylipäätään ole tottunut olemaan äänessä itseksesi. Voin kuitenkin lohduttaa sinua tuosta kiinnijäämisen pelosta: et ole yksin, ja on olemassa monia paikkoja, joissa voit tehdä äänekkäitäkin harjoituksia kaikessa rauhassa. Kokeile treenata autossa silloin, kun moottori ei ole käynnissä, etsi työpaikaltasi rauhaisa soppi tai varaa kirjastosta maksuton harjoitushuone treenaamiseen. Äänessäolon kynnystä taas madallat vain sillä, että avaat suusi ja totuttelet kuuntelemaan ääntäsi.

  1. ”Äänenkäytön treenaaminen on itsekästä.”

Eräs tuttavani nimesi tämän ylellisyysongelmaksi: et ole tottunut käyttämään aikaa ja rahaa itsesi kehittämiseen, minkä vuoksi saatat pitää ääniharjoittelua pinnallisena. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan satsaus omaan hyvinvointiisi ja työn tuloksellisuuteen. Kun äänesi toimii, jaksat työssä paremmin ja viestit tehokkaammin. Moni asiakkaani on saanut tukea treenaamiseensa työnantajaltaan, sekä ajallisesti että rahallisesti.

Ääniharjoituksista helpotusta äänioireisiin

Kestävämpi ääni -videovalmennuksessa kuulet ääniharjoittelun hyödyistä jokapäiväisessä elämässä sekä säännöllisen harjoituksen tuomista tuloksista. Tottakai pääset myös itse kokeilemaan, miten äänesi muuttuu harjoituksen myötä!

Valmennuksen osat:

  1. Miksi ääniharjoittelu kannattaa?
  2. Mitä äänenkäytön harjoittelulla voi saavuttaa?
  3. Lisää äänesi sointia ja kestävyyttä parin minuutin harjoittelulla!

Tilaa videovalmennus maksutta tästä linkistä!

HALUAN KESTÄVÄMMÄN ÄÄNEN