Näin sain ääneni parempaan kuntoon refluksidiagnoosin jälkeen

Refluksitauti luokitellaan ruuansulatuselimistön sairauksiin, joten jännitin aluksi tähän aiheeseen tarttumista. En ole ravitsemusterapeutti, en lääkäri, enkä muutenkaan voi sanoa mitään yleispätevää ruokavaliosta. Mutta koska koen, että tehtäväni on auttaa, kerron oman kokemukseni refluksitaudista parantumisessa. Konsultoin tätä artikkelia varten myös kollegoitani Jaana Tyrmiä ja Anna Ilveskoskea, joten suurkiitos heille oman tietämyksensä jakamisesta.

Olen sairastanut refluksitautia ja menettänyt ääneni lähes kokonaan, mutta onnekseni voin todeta parantuneeni taudista lähes täydellisesti. Ääneni on nykyään hyvässä kunnossa, ja olen oppinut syömään tavalla, joka auttaa ruuansulatustani toimimaan niin kuin kuuluukin. Myös tietyistä elämäntapamuutoksista on ollut paljon apua, mutta palataan niihin myöhemmin tässä postauksessa.

Refluksitauti on toiminnallinen häiriö, joka aiheuttaa närästystä ja polttelua ruokatorvessa. Kurkunpäähän ja äänihuuliin päästessään vatsalaukun hapan sisältö voi aiheuttaa todella ikäviä ääniongelmia. Puheammattilaisena tai laulajana sinun kannattaakin suhtautua siihen vakavasti, ja pyrkiä saamaan ruokavaliosi ja elämäntapasi kuntoon, jos refluksilääkkeistä ei ole sinulle apua. Minua lääkkeet auttoivat pääsemään akuutin vaiheen yli, mutta varsinaisen avun sain uudesta ruokavaliosta ja elämäntapamuutoksesta.

 

Äänen käheytyminen kuriin oikealla ruokavaliolla

Kun opit kuuntelemaan kehoasi, myös refluksitauti oireineen on helpompi tunnistaa. Söin happosalpaajia jopa kaksi vuotta, kunnes eräs viisas lääkäri käski minun lopettaa niiden syömisen. Lääkkeet saivat nimittäin aikaan sen, että vatsassani oli lähinnä ilmaa, ja minulla oli jatkuvia hengitystieinfektioita heikentyneen immuunipuolustuksen takia. Taudinkuvaani kuuluneet oireet, kuten röyhtäilytys ja turvotus, eivät olleet kadonneet minnekään.

Ainut ero entiseen oli siinä, että ylös nouseva kaasu ei ollut enää hapanta, joten tulehdus kurkunpäässäni oli parantunut. Lääkärini kuitenkin selitti, että happosalpaajat vähentävät mahan happoisuutta. Jos jatkaisin niiden syömistä, vatsassani ei käytännössä olisi happoa enää lainkaan eikä ruoka sulaisi enää senkään vertaa kuin tällä hetkellä.

Lähdin siis hakemaan apua ruokavaliosta, ja lopulta sitä löysinkin. Olin jo oppinut välttelemään perinteisesti refluksikolle sopimattomiksi luokiteltavia ruoka-aineita, kuten kahvia, suklaata, alkoholia, mausteista ruokaa, paprikaa, sipulia jne. Listan vältettävistä ruoka-aineista löydät vaikkapa täältä.

Suurin refluksitautiin vaikuttanut ruokavaliomuutokseni oli ensin tärkkelyksen, sittemmin vain sokerin ja kotimaisten viljojen poisjättäminen. Nykyään voin syödä pieniä määriä sokeria ja gluteeniviljoja täysin ilman oireita, mutta taudin ollessa pahimmillaan huomasin erityisesti vehnää ja sokeria sisältävät leivonnaiset oireideni pahimmaksi aiheuttajaksi. Myös pitsa tai pasta-annos sai kehossani aikaan välittömän ilmapalloefektin. Mieluiten koostan ruokavalioni helposti sulavista viljoista kuten hirssistä, speltistä ja kvinoasta, sekä tietysti tuoreista kasviksista ja laadukkaista proteiineista.

Etenkin funktionaalinen lääketiede suosittaa sokerin ja valkoisen vehnän välttämistä ruuansulatusongelmien yhteydessä. Sokeri on ihmiselle tarpeetonta, ja se sulaa huonosti suolistossa. Refluksitaudin syynä pidetäänkin ennen kaikkea suoliston huonoa kuntoa. Kun ruoka ei sula, muodostuu kaasua, ja kaasu taas pyrkii ulos sieltä mistä se parhaiten pääsee. Refluksipotilaalla valitettavasti yläkautta luonnollisen reitin sijaan.

 

Näistä sain itse apua äänen käheytymiseen:

Karppaus

Kiinnostuin karppaamisesta, ja jätin pois vehnän ja sokerin useaksi kuukaudeksi. Karppaukseni painottui hyvin nopeasti pehmeisiin rasvoihin ja kasvisruokaan, sillä raskaimmat liharuuat eivät selvästikään sopineet vatsalleni. Viljat ja tärkkelykset jätettyäni huomasin eron olossani välittömästi: ruoka alkoi sulaa vatsassani huomattavasti paremmin, ja turvotus hävisi käytännössä kokonaan.

Ayurveda

Lähdin hakemaan karppaukselle vaihtoehtoja ja törmäsin ayurvedaan, joka on intialainen lääketiede. Selvitin sen mukaisen kehotyyppini, ja säädin ruokavaliotani niin, että se vastasi vata-pittalle, ja etenkin epätasapainossa olevalle pittalle, sopivaa ruokavaliota.

Ymmärsin, että söin edelleen ruoka-aineita, jotka kuumentavat kehoani, kun minun kannattaisi keskittyä syömään viilentäviä ruoka-aineita saadakseni kehossani olevan tulehduksen lievenemään. Sain myös ymmärrystä sille, miksi kaipasin tiettyjä makuja ja koostumuksia ruuassani, ja miten voisin tyydyttää tuon kaipuuni terveellisesti ja omaan ruuansulatukseeni sopivalla tavalla.

Vähintäänkin yhtä paljon minua auttoivat vata–pitta -kehotyypille suositellut elämäntavat, kuten rutiinit, rauhallinen liikunta ja hiljentyminen, jotka tekivät seikkailunhaluiselle ja impulsiivisuuteen taipuvaiselle luonteelleni todella hyvää.

Maitohappobakteerit

Lopetettuani lääkkeiden syönnin aloin etsiä keinoja luontaistuotteiden puolelta. Sain vinkin syödä maitohappobakteereja, jotta saisin suolistoni kuntoon. Se auttoi. Vaikka tässä vaiheessa söinkin jo viljaa ja sokeria pieniä määriä, suolistoni pysyi hyvässä kunnossa, eikä refluksioireita tullut.

Entsyyminpilkkojat

Käytin pääasiassa kahta entsyymivalmistetta: apteekista saatavaa Valmarin-entsyymiliuosta ja entsyymikapseleita. Kapseleita päädyin hakemaan luontaistuotekaupasta liikkuvaisen elämäntyylini ansiosta jääkaapissa säilytettävä tuote ei ollut koskaan mukanani silloin, kun sitä tarvittiin. Entsyymien idea on auttaa ruokaa pilkkoutumaan suolistossa, ja suosittelen niitä kaikille refluksista kärsiville oireita helpottamaan.

Tuore inkivääri

Löysin inkiväärin ayurvedan kautta ja käytin sitä kiehuvaan veteen liotettuna tyhjään vatsaan aamuisin. Sain sillä röyhtäilytystä kuriin ja se rauhoitti vatsaani. Myös kurkun karheuteen ja poltteluun siitä oli selkeä apu. Tuorekin inkivääri saattaa kuitenkin närästää refluksikkoa, joten omat tuntemukset ovat kaikkein tärkein mittari tässäkin asiassa.

Refluksitauti talttuu oman kehon kuuntelulla

Tämä oli minulle kaikkein tärkein oppi. Opin tunnistamaan ruoka-aineet, jotka saavat vatsassani aikaan ilmapalloefektin, ja joiden syömistä suurina annoksina minun siksi kannattaa välttää. Opin syömään pienempiä ruokamääriä kerralla, jolloin ruoka myös sulaa paremmin. Rupesin syömään illan viimeisen aterian 3–4 ennen nukkumaan menoa, jolloin sain yölliset refluksioireet kuriin.

Opin myös tunnistamaan ruokavaliokokeilujeni seurauksena, missä määrin minkäkin ruoka-aineen syömistä siedän, ja mitä ruoka-aineet helpottavat oloani ja saavat minut voimaan hyvin.

Stressaamisen vähentäminen

Sairastuin refluksitautiin laulun ammattiopintojeni puolivälissä, ja henkiset paineeni vähenivät siinä silmänräpäyksessä, kun ymmärsin, ettei minusta ehkä koskaan tulisi ammattilaulajaa. Kun hyväksyin sen, että saattaisin tehdä ammatikseni jotakin aivan muuta, olin yhtäkkiä paljon vapautuneempi ja rauhallisempi, mikä vaikutti myös refluksioireisiini.

Kuinka ollakaan, kävi lopulta päinvastoin: tervehdyttyäni ja rennomman suhtautumistavan ansiosta aloin nauttia laulamisesta entistä enemmän. Laulun treenaaminen alkoikin näyttäytyä minulle matkana, jota saan kulkea tutkiskellen ja välillä myös hapuillen. Myös tietoisen läsnäolon taidot auttoivat minua välttämään stressiä niin laulun harjoittelussa kuin muutenkin, ja suhtautumaan elämäni vastoinkäymisiin rennommin ja luottavaisemmin.

 

Vähennä äänen käheyttä riittävällä kostutuksella

Koska tiesin, miten tärkeää kosteus on äänihuulten limakalvoille, aloin kostuttaa äänihuultani limakalvoja erittäin säännöllisesti. Aloitin päiväni höyryhengityksellä ja käytin ain tarpeen tullen vesipiippua lievittämään kurkun polttelua ja limaisuutta. Aloin myös huolehtia entistä tarkemmin siitä, että juon riittävästi vettä päivän aikana. Suositus taitaa olla vähintään 1,5 litraa vettä muusta ruuasta saaneiden nesteiden lisäksi, ja sitä suositusta kannattaa ehdottomasti noudattaa.

 

Opettele parempi äänenkäyttötekniikka

Refluksitaudin takia pidin välivuoden lauluopinnoista ja lähdin opiskelemaan puhetekniikkaa ja vokologiaa. Tulin tietoiseksi haitallisista äänenkäyttötottumuksistani ja opin puhumaan niin, etten rasita ääntäni, ja pystyn silti saamaan äänestäni selkeän ja kantavan. Opin myös tekemään ääniharjoituksia, jotka eivät rasita äänentuottoelimistöä, vaan päinvastoin auttavat äänihuulia löytämään optimaalisen toimintatavan ja vähentämään äänihuuliin kohdistuvaa rasitusta.

Puhemmattilaisena tai laulajana on tärkeää, että äänesi toimii. Refluksitauti saa aikaan pahaa jälkeä äänihuulissa, jos sitä ei hoideta. Mahdollisiin kudosmuutoksiin en tässä artikkelissa paneudu, sillä ne ovat enemmän foniatrien ja puheterapeuttien ammattiosaamista. Keskityn sen sijaan siihen, miten voit saada oman äänesi kuntoon.

 

Miten sinun kannattaa (minun mielestäni) huolehtia äänestäsi:

 1. Ala syödä laadukkaita maitohappobakteereja. Suoliston hoitaminen kuntoon on refluksitaudin parantamisessa tärkeää, ja siinä hyvä maitohappobakteerivalmiste on loistava tuote. Parhaita ovat sellaiset, joissa on riittävä määrä erilaatuisia ja elossa olevia bakteereja. Kysy luontaistuotekaupasta tai tilaa netistä luotettavalta valmistajalta. Myös luonnon maitohappobakteerivalmisteista, kuten hapankaalista, voi olla apua suoliston tasapainon palauttamisessa.
 1. Jätä kotimainen vilja (etenkin ruis, ohra ja vehnä) sekä sokeri pois kolmeksi viikoksi. Stressaamisen seurauksena vilja ja sokeri eivät välttämättä pilkkoudu riittävän hyvin suolistossa, vaan ne alkavat käydä ja tuottaa lisää kaasua. Suolisto on hyvä saada rauhoittumaan, joten ole alkuun kolme viikkoa kokonaan ilman. Kokeile sitten vähitellen lisätä näitä ruoka-aineita ruokavalioosi ja tarkkaile oireita: jos huomaat viljojen tai sokerin syönnin jälkeen vatsakipua, tavallista löysempää ulostetta tai äkillisiä väsymyskohtauksia, sokerin ja gluteeniviljojen tärkkelys eivät ehkä sovi sinulle ainakaan runsaasti käytettyinä juuri nyt. Tästä amerikkalaisen tutkijan maksuttomasta E-kirjasta voit tutustua aiheeseen lähemmin.
 1. Ota rauhallisesti, sillä refluksitauti liittyy myös stressaamiseen. Pysähdy ja hengitä pitkään ja rauhallisesti ulos, sillä myös hengityksellä voit joko provosoida tai helpottaa refluksitaudin oireita. Tee asiat yksi kerrallaan, äläkä yritäkään ehtiä joka paikkaan. Pyri järjestämään aikataulusi järkevästi, ja päästä irti asioista joihin et voi vaikuttaa. Eräs NLP-kouluttaja sanoi, että voit tehdä jokaisessa hetkessä vain kaksi asiaa: sen, mikä on välttämätöntä, ja sen, mikä on mahdollista. Pyri siis hahmottamaan se, mikä milläkin hetkellä on tärkeintä.
 1. Käy tarkistuttamassa äänihuulesi. Jos kurkkusi on jatkuvasti käheä, limainen ja turvoksissa, tai jos äänesi katkeilee ja äänentuotto loppuu tahattomasti välillä kokonaan, äänihäiriön riski on kasvanut. Käy tarkistuttamassa foniatrilla tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärillä, ettei äänihuulitasolla ole päässyt syntymään sellaisia kudosmuutoksia, jotka vaatisivat äänilepoa, puheterapiaa tai muuta hoitoa.
 1. Huolehdi äänentuottoelimistön limakalvojen kosteustasapainosta. Apteekista saatava NHS-vesipiippu tai perinteinen höyryhengitys käyvät tähän loistavasti. Jos haluat panostaa limakalvojesi hoitoon enemmänkin, suosittelen suolahuonetta, joita löytyy ainakin isoimmista kaupungeista.
 1. Varmista äänenkäyttötekniikka. Puhe- tai laulutekniikalla on huomattava merkitys sille, miten äänesi voi, ja oikeanlaisella tekniikalla voit saada myös refluksitaudin oireita kuriin. Usein nimittäin otamme etenkin laulaessa sisäänhengityksellä aivan liikaa ilmaa, mikä aiheuttaa täysin tarpeetonta painetta myös vatsalaukun seudulle ja häiritsee mahaportin toimintaa. Toisaalta refluksin seurauksena olet saattanut omaksua sellaisen tekniikan, joka ei välttämättä autakaan ääntäsi voimaan paremmin, vaan päinvastoin altistaa enemmän rasitukselle.
 1. Opettele kuuntelemaan itseäsi. Kiireessä oman kehon kuuntelu unohtuu, vaikka se saattaisi hyvinkin auttaa sinua tunnistamaan vatsaoireet jo ennen, kun ne tuntuvat refluksiin liittyvänä poltteluna ja närästyksenä. Jos huomaat, että vatsassasi kuplii jatkuvasti, kärsit vatsan turvotuksesta tai jatkuvista ilmavaivoista, voi olla hyvä idea tarkkailla, mitkä ruuat näitä oireita erityisesti aiheuttavat. Muista myös tehdä asioita joista nautit: kävele vaikka luonnossa, lue hyvä kirja, käy konsertissa ja ole hetki ihan itseksesi.

Olivatko nämä vinkit sinulle uusia refluksitaudin hoidossa? Jos lähdet kokeilemaan näitä vinkkejä, tule ihmeessä tänne blogipostaukseen kertomaan tuloksistasi. Olisi myös mahtavaa kuulla, minkälaisilla muutoksilla olet saanut omia oireitasi lievitettyä.

 

Ääniharjoituksista helpotusta äänioireisiin

Olen tehnyt videovalmennuksen, jossa kerron ääniharjoittelun hyödyistä jokapäiväisessä elämässä sekä säännöllisen harjoituksen tuomista tuloksista. Tottakai pääset myös itse kokeilemaan, miten äänesi muuttuu harjoituksen myötä!

Valmennuksen osat:

 1. Miksi ääniharjoittelu kannattaa?
 2. Mitä äänenkäytön harjoittelulla voi saavuttaa?
 3. Lisää äänesi sointia ja kestävyyttä parin minuutin harjoittelulla!

Tilaa videovalmennus maksutta tästä linkistä!

HALUAN KESTÄVÄMMÄN ÄÄNEN
Vielä loppuun tärkeä vinkki: puhu itsellesi kauniisti ja kiitä ruuansulatustasi. Se tekee tärkeää työtä ja pitää sinut terveenä ja vahvana. Kauniisti puhumisella on uskomaton vaikutus!

5 thoughts on “Näin sain ääneni parempaan kuntoon refluksidiagnoosin jälkeen”

 1. Kiitos. Hyvä kirjoitus minulle, vaikka en ole äänityöläinen. Innoitit minut kokeilemaan lääkettömään/ vähentämään.

  • Hei! Kiitos kommentistasi. Todella hyvä kuulla, että innostuit vähentämään refluksilääkitystä. Kerro ihmeessä vaikka sähköpostilla miten kokeilu etenee ja miten vaikuttaa ääneen 🙂

 2. Hei! Kiitos tästä tekstistä. Olen laulun ammattiopiskelija, ja minulla on vuosia sitten todettu ärtyvän suolen oireyhtymä, sekä vatsan alueen läpän (en muista tarkalleen, mikä) väljyys. Varsinaista refluksia ei ole todettu, vaikka jotain sen oireita on (ilmakuplien nousu ylös suuhun ja ajoittainen happojen nousu). Polttoa ym ei ole, mutta kaipa sitä on taas gastroenterologille mentävä. Äänihuulet moitteettomat, tosin nyt kolmatta viikkoa jatkunut henkitorventulehdus. Alan olla jo niin kypsä tähän sairasteluun ja jatkuviin vatsavaivoihin, eniten juuri laulamisen takia koska se on elämäni kulmakivi, mutta tekstisi ansiosta sain taas lisää intoa ja jaksamista! 🙂

  • Refluksin hoitaminen voi kyllä olla pitkällinen prosessi. Mukavaa että sait tekstistäni intoa hoidattaa itseäsi. Kaikkea hyvää tähän kevääseen!

 3. Samoja kokemuksia on, lääkkeet vaikeutti ruoansulatusta eivätkä oikein muutenkaan auttaneet. Jätin pois jo vuosia sitten ja keinot on mm. nämä eli pienempiä ruokamääriä kerralla ja 5-6 x vrk eli valveillaoloaikana. Ruoan jälkeen ei ole asiaa vaaka-asentoon, joten illalla viimeinen ruokapala menee 2-3 h ennen nukkumaan käymistä. Sosiaalinen rajoitehan tämä himpun on, mutta ei voi muuta.

Comments are closed.