Näin hyvä puheääni tuo rahaa. Haluatko sinäkin menestyä?

Hyvä puheääni saattaa olla tärkein työkalusi! Haluatko tietää, miten itsensäjohtamisen valmentaja Brendon Burchard loi menestyksensä äänellä ja auttaa nyt yli 5 miljoonaa fb-seuraajaa valmennusopeillaan? Oletko miettinyt, miksi Suomesta ei nouse tällaisia some-menestystarinoita? Suomalainen ja amerikkalainen kulttuuri on erilainen. Suomessa menestymistä ehkä jopa pelätään, koska ei haluta olla röyhkeitä.  

Mistä lähtien menestys = röyhkeys?  Mietipä rehellisesti: hävettäisikö sinua opetella ja kehittyä? Seuraavan kerran kerran, kun hävettää, kysy itseltäsi WWAD, What would an American do? Kun opiskelin Jenkeissä laulua, olin kulttuurishokissa. Opiskelukaverit eivät olleet käyneet yhdelläkään laulutunnilla ennen yliopistoa. Lauluopintoihin pääsi kuoropohjalta! Yliopistoon! Vaikka äitini on amerikkalainen, olen näköjään silti suomalaisen kulttuurin kasvatustulos.

Hyvä puheääni menee lihoista lihoihin 

Mutta, miksi hyvän puheäänen ja äänenkäyttötaidon merkitys on entisestään korostunut viimeisen parin vuoden aikana? Ääni on kosketuksen jälkeen vaikuttavin viestintäkeinosi. Hyvä puheääni nostaa ihosi kananlihalle. Se herättää sinussa tunteita ja saa sinut liikkeelle. Ääni on todella primitiivinen vaikutuskanava. Reagoit ääniin jo ennen syntymääsi!

Digi- ja someaikana viestimisemme painottui pitkään turhan paljon kirjoitettuun tekstiin. Pelkät sanat ovat ilmaisukeinona onttoja. Kun haluat olla parhaalla mahdollisella tavalla tunnetason vuorovaikutuksessa, äänellä viestiminen on paras väylä, sillä ääni menee “lihoista lihoihin”.

Hyvä puheääni on todella vahva vaikutuskanava. Kun äänesi mahdollistaa sen, että sinut ymmärretään oikein myös emotionaalisella tasolla, pystyt auttamaan ihmisiä entistä paremman. Oman äänen kehittäminen on myös taloudellisesti kannattava sijoitus! Monet menestyneimmistä valmentajista ja kouluttajista, kuten Brendon, ovat kertoneet, että siinä vaiheessa kun he alkoivat tehdä podcasteja ja videoita, heidän bisneksensä räjähti käsiin. Brendon Burchard on innostava puhuja, jolla on lähes 5,3 miljoonaa facebook-seuraajaa.  Brendon kertoi, että kun hän alkoi tehdä ensimmäisiä videoitaan, häntä jännitti ihan hirveästi ja hän oli täysi noviisi ja aivan omien sanojensa mukaan aivan surkea esiintyjä. Ennen ensimmäistä live-esiintymistään hän oksensi nurkan takana jännityksestä. Miten Brendon sitten kehittyi? No, hän alkoi opetella. Hän sattui syntymään Amerikkaan. Tuo toinen kotimaani (vaikka nyt Trumpin aikakaudella en sitä välittäisi mainostaakaan), on siitä hieno maa, että siellä saa vapaasti kehittää itseään ja muut kannustavat.

Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu paljon häpeää. Jos et osaa jotain tehdä, et voi sitä tehdä. Piste. Onneksi sentään alle 1-vuotiaat lapset eivät ajattele niin, että en osaa kävellä, en voi sitä opetella. Suomalaiseen häpeäkulttuuriin kuuluu ex-lankoani lainatakseni myös se, että “Kun pää nousee, viikate käy!” Tämä on nähty monien kohdalla, jotka pyrkivät menestymään.

Kuinka kovaa olikaan esimerkiksi Saara Aallon arvostelu ensin alkuun. Parempi ettet yritä, kun et osaa. Turhaa yrittää mitään opetella! Se kumpuaako tällainen alasampuminen pohjimmiltaan kateudesta, vai onko vain ‘joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa’ hyvin sisäistetty. Ystäväni, Kollegani ja entinen oppilaani, laulaja Iris Seesjärvi kirjoittaa tästä enemmän Häpeästä Hiljaiset -blogissaan. Lue myös Iriksen vieraskynäartikkeli Puheääni hävettää!

Savannilta someen – hyvä puheääni on entistä tärkeämpi työväline

Jos mietit, miltä facebookin uutisvirtasi näytti viisi vuotta sitten, siellä tuskin oli videoita. Sekä Instagram, että Facebook ovatkin entistä enemmän myös videokanavia. Livefeedit ovat tulleet jäädäkseen, ja fb suosii niitä uutisvirrassa, koska livevideo on kiinnostavampi kuin pelkät sanat ja kuva. Kun ystäväsi tai seuraamasi sivu aloittaa livelähetyksen, saat siitä jopa mobiili-ilmoituksen ruudullesi, jos et ole sitä erikseen kieltänyt!

2 miljoona suomalaista käyttää Youtubea, 2,5 miljoonaa Facebookia ja 1 miljoona Instagramia. Kun käytetään digitaalista mediaa, puhetekniikan merkitys korostuu. Olisi huippua, että nettiyhteydet olisivat aina täydelliset. Valitettavan usein — — — pät —– pät — k — k – ii ja tö — k – i — iii. Jos puheesi on selkeää ja hyvin artikuloitua, viesti menee perille, vaikka vähän tökkisikin. Tai jos livelähetyksesi tulee paikasta, jossa on taustahälyä tai tuulen suhinaa.

Äänen avulla viestiminen on yrittäjälle loistava keino herättää luottamusta seuraajissa. Kun kuuntelemme toistuvasti samaa radiojuontajaa tai seuraamme Salkkareita, puhujista tulee lähestulkoon perheenjäseniä. Sama pätee somessa. Kun katsot uuden valmentajan harjoituksia Youtubesta ja kuuntelet hänen livelähetystään facebookissa, luotat häneen enemmän ja todennäköisemmin ostat häneltä valmennuspaketin, kuin jos olisit vain lukenut hänen blogiaan.

Luetut sanat voidaan todennäköisemmin käsittää väärin, tai ainakin tulkinnan mahdollisuus on suurempi. Puhuja voi valita, mitä sanoja hän painottaa ja tietoisesti harkita, mitä tunnetilaa haluaa kuulijassa herättää.

Mutta, miksi hyvä puheääni on alunperinkään niin merkityksellinen asia? Mennäänpä vähän evoluutiossa taaksepäin. Kaikki nisäkkäät ja linnut viestivät ääntelemällä. Myös ihmisen puheääni rakentuu tälle pohjalle. Laumassa viestimiseen ja koko lauman liikkeelle saamiseen ei riitä kosketus. Ei savannilla, eikä varsinkaan nykyaikana, kun osa heimostasi saattaa olla toisella puolen planeettaa.

Ääntely kehittyi aikojen saatossa jatkeeksi kosketukselle. Liikutamme ja kosketamme toisiamme puheäänen värähtelyllä. Lohdutamme, varoitamme, hoidamme ja kannustamme äänensävyillämme. 

Vaikuttava äänellä viestiminen on ennen kaikkea oman vireystilan ja läsnäolon hallintaa! Kun uskallat olla läsnä erilaisille tunteille ja luot kehoosi turvallisen olotilan, saat kuulijan imeytymään mukaan haluamiisi tuntemuksiin. Turvallisuudentunteen herättämisen sijaan, jotkut puhujat valitsevat toisin. 

Myös pelon ja vihan lietsonta ovat vaikuttavia keinoja laumojen liikuttamiseksi, kuten kuin olemme historian saatossa huomanneet. On surullista, että monesti se, joka koviten asiaansa huutaa, saa viestinsä perille. Olen sitä mieltä, että jokaisen hyvää tahtovan kansalaisen velvollisuus on oppia olemaan vahva.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että täytyy huutaa kovaa ja muiden yli. Myös herkkyys on vahvuutta. Hyvä puheääni on vaikuttava silloin, kun siinä kuuluu myös monia sävyjä. Selkeiten viesti menee perille, kun olet tietoinen omasta tunnetilastasi puhujana.  Se, joka uskoo vahvasti asiaansa ja jolla on rohkeutta antaa tunteiden kuulua äänessä, saa viestinsä perille. 

Miten voisit kehittää omaa puheääntäsi entistä vaikuttavammaksi?

Takaisin Brendoniin, Amerikkaan ja opiskeluaikaani Michiganissa. Kuten mainitsin, Suomessa täytyy osata valmiiksi ennen kuin voi opetella. Täällä esimerkiksi musiikkiopinnot aloitetaan lapsena, ja jos et ole käynyt musiikkiopistoa, sinun on turha haaveilla soitonopettajan urasta. Kun opiskelin Pohjois-Michiganin yliopistossa laulua, järkytyin! Miksi?

Pääaineiset musiikinopiskelijatoverini eivät olleet ottaneet yhden ensimmäistäkään soittotuntia. Kuulit oikein. He opiskelivat yliopistossa pääinstrumenttiaan Marching band -pohjalta. Myös musiikin teorian ja säveltapailun opinnot alkoivat ihan alusta. Tämä on do, tässä on re ja tämä on priimi ja tämä on kvartti. Näistä opiskelijatovereistani tulisi musiikinopettajia neljässä vuodessa.

Miten se on mahdollista? Eikö pidä olla jo syntyessään muusikko? Jenkeissä kulttuuri on erilainen. Siellä ymmärretään, että jos haluat jotain oppia, koskaan ei ole liian myöhäistä aloitta! Koskaan ei ole mahdollista oppia, jos ei aloita. Ilmapiiri on oppimisen kannalta aivan toisenlainen kuin Suomessa. Jokainen kilpaili oman edistymisensä kanssa, eikä vertailua muihin harrastettu. Jos kaveri menestyi, se lisäsi omaa motivaatiota.

Mitä Brendon teki, kun hän oli epävarma puhuessaan kameran edessä? Hän etsi äänivalmentajan. Jos amerikkalainen ei osaa jotain, hän etsii parhaan opettajan. Brendon treenasi Roger Loven kanssa. Roger on valmentanut ääniä 30 vuotta ja on yksi johtavia äänivalmentajia USA:ssa. Brendonin ohella hänen opissaan ovat olleet mm. Gwen Stefani, Eminem, Anthony Robbins ja Reese Witherspoon.

Maria Svan: Sopraano, FM, tanssi-liiketerapeutti ja kehonhuollon pt, erikoistunut vapauttamaan psykofyysiä lukkoja itseilmaisun tieltä. Auttaa asiakkaita psykoterapeuttisen keho- ja liiketyöskentelyn sekä somaattisesti menetelmien välityksellä. Valmentaa ihmisiä asettumaan kehoonsa mm. kymmenien tuhansien osallistujien ilmiöksi nousseessa Kehonhuollon joulukalenterissa. Hyvä äänenkäyttö on tälle digiyrittäjälle iso etu. Vaikuttava videoesiintyminen mahdollistaa työajan monistamisen, jolloin hänelle jää aikaa esiintyä kirkkomusiikkiteosten solistina, tanssia ja laulaa operettilavoilla ja konsertoida Suomessa ja ulkomailla. Marian motto: perustuslaissa on turvattu kaikille yhtäläinen äänioikeus!